Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Magickým světem s Umbertem Ecem

Je to už hodně let, kdy se mi do ruky dostala první kniha Umberta Eca. Od té doby mě jeho romány, eseje a díla s tématikou sémiologie a estetiky provázejí stále a nejen jako čtenáře.

Kdybych měl krátce definovat, tohoto slavného italského autora, řekl bych, že je to studnice vzdělanosti, moudrosti a nadhledu, ale také hravosti a fantazie.

Eco svůj první román psal až ve svých zhruba padesáti letech, do té doby se co by universitní profesor věnoval středověké estetice, sémiologii a literární vědě. Před tím však působil i jako novinář a vydavatelský redaktor.  

To, že započal dráhu romanopisce v poměrně pokročilém věku, mu patrně umožnilo zhodnotit všechny znalosti a zkušenosti, které mnoho autorů získává (nebo také nezískává) v průběhu své literární tvorby. Proto také jeho první román Jméno růže je nabitý historickými reáliemi a informacemi o středověké společnosti, kultuře a teologii. Kdyby však v tomto románu bylo jen toto, nestal by se ze dne na den světovým bestsellerem.  Eco vymyslel krásný, takřka detektivní příběh a zasadil do něho fiktivní postavy, které jsou pro nás živé, ale zároveň jsou i historicky věrohodné.

 Jméno růže mě sice zaujalo, ale až ve Foucaultově kyvadle jsem Ecovi propadl.  Tento svůj druhý román autor zasadil do současnosti nebo nedávné minulosti, ale historické odkazy, jak na období působení Templářského řádu, tak na genezi tajných spolků a náboženských a  esotrických  společností, ve mně vyvolaly potřebu číst desítky dalších knih, abych ho byl schopen jaksi „strávit bezezbytku“.  To stejné platí i o dílech, která následovala.

V té to souvislosti mě napadlo, jak je možné, že jsou tyto romány populární tak obecně. Setkal jsem se s řadou lidí s prachbídnými historickými a literními znalostmi, kteří jeho knihy milují stejně jako já, který jsem si musel pracně a časově náročně doplňovat vzdělání četbou mnohdy i těžko čitelných knih.I v tom je však Ecova genialita.  Jeho romány je možné číst mnoha způsoby.  Lze použít jen základní příběhovou kostru s vtipnými a čtivými dialogy, stejně jako studovat stránku po stránce se slovníky a stohy publikací na nočním stolku.

V době mé četby (a studia) Foucaultova kyvadla se také stalo něco velmi zvláštního, skoro by se dalo říci, že až nepravděpodobně podivného.  Jako bych sám vstoupil do mysteriózního příběhu románu. Začal jsem žít s ženou, která měla velmi blízko k esoterickému vnímání světa, a jejím prostřednictvím jsem se dostal do komunity lidí, o které jsem si myslel, že si ji Eco vymyslel. Ale ti čarodějové, vědmy, věštci a léčitelé byli zcela reální v Praze, stejně asi jako jim podobní v Ecově Miláně.  Druhá záležitost byla ještě podivnější. Přestěhovali jsme se do domu, ve kterém v bytě pod námi bydlel pan Zdeněk Frýbort, překladatel Umberta Eca a italské literatury vůbec. Nějaký čas jsem ho potkával, vždycky si hrál s naším psem, který byl v té době odrostlým štěnětem, a já jsem ho ani nepřiřazoval ke jménu, které mi bylo ze schránky a zvonku nějaké povědomé. Až po čase se to náhodou objasnilo. Od té doby jsme se stýkali mnohem častěji.  Začalo to tak, že nám přinesl pochoutky pro psa, já jsem mu pomohl se stěhováním starožitného nábytku a jeho italská žena nás pozvala „na špagety“. Pak už jsem k němu docházel často. Měl jsem pocit, že poslouchám jakéhosi reinkarnovaného Umberta Eca. To slovo jsem však použil špatně, Umberto Eco je přes pokročilý věk stále živ a svěží, kdežto pan Frýbort před třemi lety zemřel. Nutno říci, že bez jakéhokoli zájmu veřejnosti, ale to je asi úděl překladatelů.

Nedávno jsem dočetl nový román (osobně bych řekl, že je to spíše novela, a to nejen tak desetinovým rozsahem předchozích děl) Nulté číslo v překladu Anežky Charvátové a její překlad se stejně jako u Pražského hřbitova (ten přeložil Jiří Pelán) od Frýbortových překladů dosti liší. Připadají mi jaksi méně sžité jak s Ecem, tak s italským prostředím, ale uznávám, že nemohu být objektivní. V Nultém čísle je i patrné, že více jak osmdesátiletému autorovi už přeci jen trochu dochází síly na onen mohutný historický a dějový záběr, nicméně i tak je to dílo zajímavé a dost možná velmi aktuální.

Umberto Eco, potažmo Zdeněk Frýbort mají společně na svědomí ještě jednu skutečnost, která není nikterak podstatná pro svět, ale je podstatná minimálně pro jednoho jejich obdivovatele. Jistý Jiří Turner se onehdy po letech „tvůrčí impotence“ rozhodl, že se také pokusí něco psát.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 7.1.2016 15:24 | karma článku: 17,44 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3512x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...