Proč si pořídit psa.

23. 02. 2016 9:48:57
Pořízení si psa je ve své podstatě iracionální počin, podobně jako pořízení si dítěte. Citát praví, že jediný způsob, jak si koupit lásku, je koupě psa. Shoda je patrná, láska a touha jsou iracionální.

Pokud by se snad někoho dotklo srovnávání psa s dítětem, tak tady vězte, že to úplně stejně nevnímám. Všímám si pouze principu, že pokud budeme koupi psa i zplození dítěte důsledně, pragmaticky a racionálně zvažovat, prožijeme život bez dětí i bez psů. Jediným skutečným benefitem obojího je totiž pouze radost, která je toliko emocí, nikoli něčím racionálně postižitelným. V obou případech se také musíme připravit na to, že starosti, problémy a náklady mohou snadno převážit aktuální pozitiva. Přestože by měl být člověk v obou případech veden určitou zodpovědností, týká se ona zodpovědnost hlavně našich vlastních schopností a vychovatelských kvalit. Znáte to sami, někdo dokáže svého jednoho všestranným přepychem zahrnutého potomka úplně zkazit, jiných vychová ve skromných poměrech osm dětí, na které může být oprávněně pyšný. Se psy je to podobné, znám majitele jezevčíků tyranizujících celé okolí i chovatel smečky pitbulů mírných jako beránci.

Nechci se dnes zabývat pohnutkami pořízení si potomků, takže zpátky ke psům. Mnozí chovatelé, majitelé a milovníci psů, což se rozhodně nemusí vždy krýt, často propagují koupi psa na základě praktických a racionálních argumentů. Pes bude chránit vás a váš majetek a bude vám nápomocen při všech možných i nemožných problémech, říkají. Blbost. Kromě zcela specificky vycvičených psů na konkrétní a zcela specifickou práci vám poslouží často lépe něco jiného. Dobrý zabezpečovací systém vám ochrání pozemek a dům lépe, bez rizika, že vám na jednu stranu někdo dobrého hlídače otráví a na druhou stranu, že vám důsledný hlídač roztrhá rodinného přítele nebo tchyni (což nutně nemusí být negativum). Totéž platí o vlastní obraně. S vycvičeným obranářem zažijete situace záchrany vašeho života a ohrožení života jiného, nic zlého nečinícího člověka, v poměru 1:100.

Stejné je to i s jinými praktickými úkony. S hledáním ztracených dětí a věcí, s pomocí psa při různých kalamitních situacích nebo při záchraně tonoucího. S posledně jmenovaným má bohaté zkušenosti. Můj předešlý pes Bad (už jsem o něm zde psal) byl natolik obětavý "zachránce tonoucích", že kdyby mu byl dán v tomto směru volný prostor, tak by měl minimálně deset „zářezů na pažbě“. Tedy nebyl by to počet zachráněných, ale utonulých. Všechny mé děti by byly mezi nimi. Nechci v této souvislosti samozřejmě zpochybňovat situace, ve kterých moji i vaši psi nám prokázali neocenitelnou službu. Mám také ve „zlatém fondu“ několik takových příběhů, o kterých mi moji blízcí říkají, že ty příběhy jsou rok od roku lepší, a ne nepodobné replikám Jiřího Sováka a Zdeny Hadrbolcové z „Bohouše“. Opět to zlehčuji, mám v paměti i zcela reálné záslužné činy.

Soudní chovatelé a cvičitelé vám řeknou, že pokud nehlídáte muniční sklad, nejste členem záchranného týmu horské služby, nezabýváte se lovem pašeráků drog nebo kanců, nemáte v Beskydech stohlavé stádo ovcí a podobně, měli byste si pořídit psa, jehož hlavním posláním bude vám dělat společnost (což nemusí být v rozporu z výše uvedeným). Smyslem jeho existence by pak mělo být vám dělat radost a vaším smyslem soužití s ním, opětování jeho lásky a radost z radosti. Respekt vzbuzující pes doprovázející vaši ženu nebo dceru je již jen přidaná hodnota, stejně jako ochránce pozemku, potah sání s dětmi, hlídač odloženého nákupu a kočárku nebo navigátor při zpáteční cestě z restaurace nebo z hub..

Už jsem to nakousl, takže to dopovím. Tyto trochu skeptické názory předkládám jako majitel dvou po sobě jdoucích velkých hlídacích a obranářských psů. Psů, kteří byli (druhý stále je) pětadvacet let nedílnou součástí mé rodiny a mého života. Reálně nelze hodnotit život se psem výčtem jeho hrdinských činů, protože starosti, problémy a náklady by je často převážily. Hodnotit se dá tento vztah stejně jako zmíněná existence dětí. A to, kolik radostí a smysluplných činností mi toto soužití přineslo. K tomu se nedá žádná adekvátní protihodnota postavit. Pořizujte si děti i psy. Kdyby nic jiného, zažijete spoustu legrace.

Autor: Jiří Turner | úterý 23.2.2016 9:48 | karma článku: 24.38 | přečteno: 938x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.04 | Přečteno: 7335 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 188 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 322 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...