Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průvodce dospívající dívky pašijovým týdnem

Samotné slovo pašije je z latinského „passio“–utrpení a v tomto „svatém týdnu“ si připomínáme události předcházející Kristovu ukřižování, vlastní exekuci a jeho následného zmrtvýchvstání. To slovo evokuje i židovský svátek Pesach.

Pesach je však svátkem připomínajícím vysvobození Židů z egyptského zajetí. Obě tyto události mají nespornou souvislost se svátky jara, se vzkříšením nového života a se společnými principy vážícími se s obdobím osvobození a naděje.

Ještě než přejdu k vlastnímu velikonočnímu období, stojí za zmínku den nazvaný Popeleční středa. Ta středa má v liturgickém kalendáři souvislost s Velikonocemi, Popeleční středou začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Muži si tento den nejen obrazně, ale i doslova, sypali popel na hlavu, a ženy si popelem dělaly na čele křížek (měly šátky, tak by to sypání nemělo ten pravý efekt). Popel symbolizující prach („prach jsi a v prach se obrátíš“) vznikl spálením posvěcených kočiček, o nichž bude ještě řeč, z loňských Velikonoc.

Samo slovo názvu svátku Velikonoce jasně odkazuje na nejdůležitější den, respektive noc, kdy Kristus vstal z mrtvých. Tedy noc ze soboty na neděli. Nikdo u toho nebyl, takže výklad té události je založen na tom, že v sobotu ve skaním hrobě ještě byl a v neděli ráno našli tři Marie (což je jedna z mnoha verzí, tři Marie Krista doprovázející – matka, sestra a „snoubenka“) hrob prázdný. V řadě jiných jazyků je toto období spojováno  „velkým dnem“, což může připomínat jak mučednickou smrt (pátek), tak i zmrtvýchvstání (neděli).

Ony tradičně pojmenované dny velikonočního týdne začínají Květnou nedělí. Tento den byl palmovými listy Ježíš vítán v Jeruzalémě. V našich zeměpisných šířkách nahradily zde nepříliš hojné palmy kočičky, které je možno i vysvětit. Ty vysvěcené pak chrání dům před ohněm a pole před krupobitím.

Modré pondělí je obecně spojováno s pondělkem masopustním a charakterizuje ho nevázané veselí, což je v postní době podivné, ale říká se mu i „žluté“ (jindy je to úterý) nebo šedé, což má evokovat úklid (vymetání pavučin).

Žluté úterý má prý jakousi souvislost s nošením žlutých klobouků, které měly označovat lidi, kteří vlastní vinou zchudli, a v období Velikonoc jim bylo toto potupné označení odejmuto. Jiný výklad mluví o „zlatých (žlutých) časech“. Jinak to trochu zavání touhou přiřadit každému dni za každou cenu nějakou barvu či přívlastek.

Škaredá středa připomíná den, kdy byla smluvně stvrzena Jidášova zrada. Jidáš se na Ježíše před svou zradou prý mračil. Zradit ho měl fakticky až ve čtvrtek a také ten den dostat svých třicet stříbrných. Říká se také „sazometná středa“, což připomíná vymetání komínů a úklid před svátky.

Zelený čtvrtek je dnem „poslední večeře Páně“ mytím nohou apoštolům, Ježíšovy modlitby v Getsemanské zahradě a ustanovením tajemství eucharistie (svátost oltářní - chléb a víno). Zároveň byl tento den zrazen Jidášem a následně jat. Slovo „zelený“ je patrně převzetím německé zkomoleniny, která původně neodkazovala na nic zeleného, ale na Greindonnerstag (lkavý čtvrtek), což se zkomolilo na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

Velký pátek je naproti tomu zcela jasný den Ježíšova ukřižování a má jinde ve světě podobu pátku „svatého“ nebo i „dobrého“, což se váže k něčemu dobrému spíše pro lidstvo, než pro ukřižovaného. Velký pátek se také zve „tichým pátkem“, tedy dnem tichých modliteb v kostelích. S pátkem je tedy spojena řada obřadů a také půst.

 Bílá sobota nebo také „svatá“ sobota je přípravou na den vzkříšení. Prý se nazývá podle zvyku bílit světnice, což nepůsobí příliš věrohodně (proč to neudělat hned po sazometné středě) a logičtější je vysvětlení, že tento den novokřtěnci chodili v bílém rouchu, v něm se zúčastnili sobotní vigilie (bdění po západu slunce) a následně byli pokřtěni. Křestní slib si přitom opakují i již pokřtění. Bílá sobota je dnem, kdy Ježíš dlí v hrobě, je to proto den tichý a určený k rozjímání. Nekonají se proto žádné ceremonie, ale v rámci přípravy na vzkříšení se zapalují se před chrámy ohně.

Boží hod velikonoční, tedy velikonoční neděle, je dnem oslavy Kristova zmrtvýchvstání. Jak název napovídá, po mši se hoduje a slaví. Jedí se tradiční pokrmy a je dopřáno i potřebným a zvířatům.Biblický výklady se shodují v tom, že byl nalezen prázdný hrob, zbožné ženy byly informovány anděly a ty potom oznámily Ježíšovým učedníkům, že je očekává v Galilei. Následuje biblický příběh, který se však již k Velikonocům přímo neváže.

Velikonoční pondělí uzavírá svatý týden a je také zváno „červeným“, snad podle barvení vajec, které mnohde souvisí s velikonoční koledou, která má mnoho krajových podob, které však mají spíše přírodní, pohanskou než křesťanskou podstatu.

Autor: Jiří Turner | pátek 25.3.2016 21:47 | karma článku: 16,09 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,23 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....