Napršelo, jde se na šneky!
Nejprve je asi užitečné zmínit záležitosti legislativní a etické. Mimo národní parky a rezervace se u nás hlemýždi sbírat smějí, nezakazuje-li to místní vyhláška. Řeč je o sběru (je to vlastně lov, ale v případě šneků to slovo působí poněkud komicky) pro vlastní potřebu. Komerční sběr, výkup, chov a distribuce se řídí předpisy, které zcela pominu, protože my sbíráme pouze sami pro sebe. To souvisí už i s tou etikou. V místech s masivním výskytem šneků nemůžeme nasbíraným košíčkem jejich stavy nikterak ohrozit.
V české republice žije řada druhů „šneků“, kteří taxonomicky patří mezi suchozemské plže, do řádu plžů stopkookých (tam patří také bezulitnatí slimáci) a do čeledi hlemýžďovitých, ale pro kuchyňskou úpravu přichází v úvahu víceméně pouze hlemýžď zahradní (Helix pomatia). Na internetu se můžete setkat s názvy jako hlemýžď viniční či hlemýžď lesní, ale to je pořád tentýž druh. Šneky je možné sbírat, kdykoli od jara do podzimu, ale úspěšní budete hlavně po dešti. Z etického hlediska je z mého pohledu sebrání, zabití a snězení šneka daleko přijatelnější, než totéž v případě teplokrevných živočichů, kteří mají rozvinutou nervovou soustavu, emoce, a jejichž komerční chov a porážka jsou někdy docela děsivé. Kdo si neodříká konzumaci třeba „mořských plodů“, pro toho by nemělo být pojídání šneků žádným problémem. Pro ty, kteří váhají, jenom připomenu, že hlemýžď je, jak už bylo uvedeno, takřka identický tvor s nenáviděnými slimáky (má akorát onu roztomilou „boudičku“), jejichž likvidace nám přijde docela normální. Přemnožení šneci mohou škodit na zahradě podobně jako jejich slizcí bezdomovečtí příbuzní. Kdo má pořád ještě nějaké zábrany, tomu doporučuji četbu Ferdy Mravence (ty díly se zlým šnekem).
Jsme tedy srovnáni se zákony i s vlastním svědomím, je po dešti, a tak můžeme vyrazit. Já jsem dnes přinesl z ranní procházky se psem půl igelitky šneků. Na internetu můžete najít řadu článků s postupy „zpracování“, některé jsou osvědčené, v jiných autoři beze studu opisují mýty i vyslovené nepravdy od svých předchůdců. Šneky se na příklad po přinesení domů doporučuje nechat několik dní v uzavření ubikaci vyhladovět. To samozřejmě udělat můžete, ale tento proces na chuť jedlé části šnečího těla nemá podle mé zkušenosti žádný vliv. Ihned zpracování šneci mají pouze „plná bříška“, která by v průběhu půstu vyprázdnili do ubikace, což není žádný zvlášť estetický zážitek. Přinesené šneky tady hned vhodíme do velkého hrnce s vařící vodou, čímž je okamžitě usmrtíme, a necháme je asi 20 minut vařit. Je zcela nutné u plotny setrvat a sběračkou prvních několik minut varu sbírat pěnu, která se tvoří ze šnečího slizu. Po slití vody necháme dosud plné ulity trochu vychladnout, propláchnutí studenou vodou by nám ztížilo vyjmutí tělíček, která posléze snadno vydloubneme párátkem nebo úzkou a ostrou vidličkou. Po ukončení této činnosti máme před sebou mísu kompletních šnečích útrob, z nichž jsou jedlé pouze „nohy“. Předěl nohy a trávicího traktu systémem pokus-omyl najdete velmi brzo. Když je tedy ostrým nožem oddělíme, získáme misku s kousky masa, které velikostí, konzistencí i chutí připomínají drůbeží srdíčka, a také zcela nepoužitelný odpad, který nezkonzumuje ani otrlé domácí zvíře.
Ať už později upravíme šnečí maso jakýmkoli způsobem, je nutné ho 2-3 hodiny povařit v osolené vodě, do které přidáme další ingredience podle příslušné úpravy. Šneci nemají výraznou chuť, takže dlouhým varem přijmou aroma koření a jiných přísad. Docela universální mi přijde „polévková směs“ s divokým kořením (cibule, česnek, kořenová zelenina, pepř, nové koření, bobkový list atd.). Mimořádně si šnečí maso „rozumí“ s tymiánem. Po uvaření máme dvě zásadní možnosti další úpravy. Jednu, tak říkajíc, sváteční a jednu všední.
Ta sváteční, která je tradičně v naší rodině oblíbena jako jedna z vánočních delikates, spočívá v opětném naplnění dobře vyčištěných ulit kousky šnečího masa (nebo mleté šnečí „paštiky“) a jejich zapečení v troubě. Společnost masíčku i paštice dělá směs másla a bylinek (petržel, koriandr, libeček, tymián). Směsí se ulita promastí a pak také „uzavře“. Receptů je z různých zdrojů k mání více, doporučuji vyzkoušet a vybrat ten, který bude pro vás nejchutnější. Je to vždy poměrně časově náročná činnost, ale jednou za čas…
Ty „všední úpravy“ spočívají k použití masa podobným způsobem, jako upravíme zmíněné kuřecí droby. Uvařené kousky je také možné ještě dodatečně orestovat. Já z nich dnes připravím stoprocentně jarní rizoto. Včera jsem totiž na svých oblíbených místech našel plný pytlík májovek (čirůvka májovka) a minulý týden jsem se v Šárce předzásobil medvědím česnekem. To budou jediné přísady do jinak standardně uvařeného rizota, které ani nedochutím parmezánem, který by přebil jemnou chuť česneku, šneků a hub. Naopak k podlévání (podlévám tradičně několikrát po menších dávkách) použijí šnečí vývar. Ten, ač je samozřejmě z již očištěných šnečků, nemohu doporučit každému, je dost aromatický. Pak už stačí jen zasednout ke korýtku, pochválit v duchu nebo nahlas dary, které nám příroda (nebo někdo jiný) poskytla a pustit se do toho.
Tak to by byli, prosím, šneci. Až bude článek uveřejněný, už vám budu moci v případné diskusi vylíčit, jaké to bylo.
Jiří Turner
O mrtvých jen dobře?
Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.
Jiří Turner
Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje
Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.
Jiří Turner
Křtili Spiknutí
Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!
Jiří Turner
V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?
Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.
Jiří Turner
Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?
Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar
Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...
Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste
Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...
Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump
Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...
USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek
USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...
Byty v novostavbě, Bibinje, Zadar
Bibinje, Zadarská župa, Chorvatsko
3 991 169 Kč