Poznámky na krabičkách od sirek versus komentáře na iDnes

9. 12. 2016 21:09:13
O víkendu jsem si četl blogy. Nejsou to sice blogy v pravém smyslu slova, mají formu sloupků, které vycházely několik let v novinách, ale tak nějak si představuji, že by blogy vypadat měly. Alespoň jednou některé moje.

Jedná se o sloupky nedávno zesnulého italského sémiologa, estetika, filosofa a spisovatele Umberta Ecca, které v devadesátých letech publikoval v týdeníku L ́Espresso, a soubor kterých vyšel u nás pod názvem Poznámky na krabičkách od sirek.

Nemá asi smysl rozebírat jednotlivé články, vřele toto čtivo doporučuji každému, kdo se pokouší v této formě cosi tvořit a také každému, kdo něco podobného čte; tedy vlastně téměř každému. Přestože Ecco reaguje z větší části na události v Itálii před cirka dvaceti lety, jsou to úvahy většinou zcela univerzální a nadčasové. Zaujalo mě však ještě něco jiného, a o to bych se chtěl s vámi podělit.

Představil jsem si situaci, že Umberto Ecco vstal z mrtvých a pod jinou identitou a českým jazykem začal psát třeba na blogu iDnes. Principielně to samé, tou samou formou a se stejným pohledem na svět kolem sebe, jak to prezentoval v článcích onoho souborného díla. Dovedu si snadno představit, jak malou pozornost by vzbudily jeho prosté názvy článků a obecná i zcela aktuální témata velmi jednoduše a jasně předložená čtenáři, byť s mimořádnou erudicí, s velmi osobitým a chytrým humorem a jasně deklarovanými názory a postoji.

Stejně jako Shakespeare před skoro pěti sty lety popsal ve svých hrách a sonetech stále aktuální lidské typy, emoce a problémy, tak se i Ecco věnoval ve svých sloupcích tomu, co hýbalo tehdejší společností tak, jako by tušil, že tytéž problémy budou náplní i dnešních diskusí. Najdeme tam problematiku spojenou s migrací, s integrací Evropy, s náboženskou tolerancí, s politickou korektnosti, se svobodou slova a s mnoha jinými aktuálními tématy. Ecco je hodnotí s velkým nadhledem, ale přitom neslevuje ze svého bytostného přesvědčení demokrata, humanisty a liberála.

Když se tedy vrátím k tomu, jak by byl tady a teď asi hodnocen, byl by, myslím, často opomíjen jako málo vyhraněný a málo výrazný bloger. Mnozí, kteří by si jeho blog přečetli nebo pročetli, by ho zřejmě označili za sluníčkáře a kavárenského žvanila. Dost možná také jako člověka odtrženého od reality, nechápajícího, že dnešní doba si vyžaduje na jedné straně kontroverzi a na druhé straně pragmatismus, ale ne zásadové a principiální postoje, kterými by nepochybně i dnes Ecco měřil aktuální události.

V této souvislosti jsem hodně zápasil s myšlenkou ověřit si tuto hypotézu testem. Uvažoval jsem o tom, že bych nějaký vhodný Eccův článek vydal jako svůj vlastní. Vynechal bych pouze nevýznamné pasáže, které se váží k jinému prostředí a době, a které by mě tak usvědčily z podvodu. Trochu škodolibě jsem si představoval docela velký zástup zcela konkrétních komentujících, kterým bych na jejich invektivy o nedoukovi, pisálkovi a vykladači bludů (to cituji pouze docela korektní vyjádření) odpověděl, že ne nějaký Turner, ale jeden z nejvýznamnějších a také nejvzdělanějších spisovatelů současnosti je tím autorem. Představil jsem si však také skupinu čtenářů, u kterých bych vytvořil falešnou iluzi, že jsem se stal náhle geniálním. Přestože bych se i jim přiznal, přišlo mi to trochu neférové a k tomu ještě je to neetický přístup k nastaveným pravidlům blogu. V neposlední řadě bych v přímé konfrontaci s mistrem názorně demonstroval své slabiny, což je poněkud frustrující. Tedy, nestalo se, přiznávám se jen k úmyslu.

Můžete oprávněně namítnout, že tak populární a významná osobnost, jakou Ecco již v té době byl, nemusí na sebe nijak upozorňovat, že i kdyby napsal úplnou slátaninu, bude hojně čtena a mnohými pokrytci také obdivována. Je to tak. Slouží ke cti Umbertu Eccovi a mnohým jiným velikánům, že své popularity v tvůrčím slova smyslu nikdy nezneužili, na rozdíl od mnohých, kteří serfují na vlně své oblíbenosti (ať už se k ní dopracovali jakkoli) mnohdy velmi ubohými výtvory. Ecca proslavilo nesporné spojení kvality a čtivosti jeho knih a originalita a fundovanost jeho odborných a filosofických děl. Je to jakýmsi protikladem toho, jak se mnozí jiní stali populárními jen díky oné kontroverznosti a správně odhadnuté poptávce.

Přestože mě přichází na mysl řada konsekvencí s aktuálním děním, s aktuálními kauzami i s aktuálními lidmi, odpustím si výše uvedené vztahovat na dění na blogu iDnes, či na naší kulturní a mediální scéně. Jak jsem naznačil v úvodu, pokud si „blogy“ Umberta Ecca přečtete, mnohé vás jistě napadne tak nějak automaticky.

Přečtením knihy se nikdo nestane lepším člověkem, ale čtení dobrých autorů je, myslím, minimálně přínosné pro určitou osobní kultivaci. Kultivaci myšlenek i projevu. Samozřejmě ovšem jen v případě, že o to někdo stojí. Brát si v této oblasti za vzor Umberta Ecca není možná cesta ke komerčnímu úspěchu, ale ke kvalitě snad ano. A o tu nám jde přeci v naší lidově-demokratické žurnalistice především, nebo snad ne?

Autor: Jiří Turner | pátek 9.12.2016 21:09 | karma článku: 16.13 | přečteno: 538x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10633 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7336 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 214 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 362 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 567 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...