Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec samopalníků v Čechách?

Schválení směrnice EU omezující ozbrojování obyvatelstva je prý počinem, který nahrává terorismu. Tento nesmysl předčí už snad jen nápad ministra Stropnického, jenž chce lstivě obejít směrnici EU zřizováním „lidových milicí“.

Není to tak úplně vždy, ale při psaní tohoto článku mám vskutku pocit, že vyjadřuji velmi minoritní stanovisko. Četl jsem dnes nějaké reakce na tuto zprávu z Bruselu a žiji tak v určitých pochybách, jestli jsem se zbláznil já nebo svět kolem mě, protože jak komentáře, tak i seriózní a různé „bleskové“ průzkumy mezi obyvatelstvem vyznívají velmi jednoznačně. Všichni zoufají nad snížením naší obranyschopnosti a lají EU.  Proto není ani divu, že odmítavé postoje k evropské směrnici deklarují všechny strany napříč politickým spektrem.  Kdo by si ve volebním roce taky zadělával na problém, že? Kladu si otázku, jestli stanovisko našich občanů vyjadřuje vzdor k EU, nějaké uměle vytvořené emoce nebo snad i jakousi racionální úvahu?

Nechuť podrobit se bruselským nařízením se mi jeví vcelku pochopitelná a tradiční, hysterické nálady ve společnosti se daří vytvářet i živit také docela obstojně, ale s tou racionální úvahou nějak nevím. Upřímně se snažím eliminovat svoje pacifistické názory, ale nejsem schopen úplně pochopit, na jakém reálném principu se zakládá chuť se ozbrojovat zcela nestandardními zbraněmi pro vlastní obranu nebo podporovat ty, co se tak ozbrojovat chtějí. Současné majitele těchto zbraní tato norma totiž nijak neohrozí, své zbraně si budou moci nechat.  Sportovních střelců a myslivců se také netýká, takže koho se to vlastně dotkne? Představte si, že omezeni budou jen lidé, kteří příslušnou zbraň dosud nevlastní, ale chtěli by si ji pořídit. Tedy ne jakoukoli zbraň, ale pouze poloautomatické krátké zbraně se zásobníkem s větší kapacitou než 20 nábojů a poloautomatické dlouhé zbraně se zásobníkem na více jak 10 nábojů. Zakázány budou také zbraně, které mají skládací nebo teleskopickou pažbu.

Tedy ještě jednou a trochu jinak. Tato norma, kvůli které se šíří hysterie, že se staneme bezbrannými nešťastníky v rukou teroristů (což samo o sobě nesmysl, ale to tady znovu nehodlám rozebírat), se týká pouze potenciálních kupců zbraní "typu škorpion" (to jsou ty krátké zbraně), útočných pušek, samonabíjecích kulovnic s velkým zásobníkem (což jsou naprosto specifické zbraně) a různých skládacích zbraní výše uvedených parametrů. Všichni současní majitelé si budou moci své „samopaly“ nechat. Nikterak nově nebudou omezeni ani ti, kteří si budou na svoji obranu chtít pořídit normální pistoli, revolver nebo třeba běžnou kulovnici či brokovnici.

Opravdu si nejsem jistý, jestli ti všichni, co si dnes zoufají, sesílají kletby na EU, plánují založit nějaký vojenský spolek a podobně, si dobře uvědomují, koho a čeho se to omezení opravdu týká.

Osobně bych prosazoval mnohem přísnější normu, ale to je můj problém. Tato restrikce se z mého pohledu dotkne jen magorů a nebezpečných individuí "typu Breivik", u kterých hrozí, že jim „rupne v bedně“ a svým vojenským arzenálem vyvraždí celou vesnici nebo část malého města, a to ještě pouze těch, kteří takový arzenál ještě nemají, ty šílence, co jsou již příslušně vyzbrojeni, nic ze strany EU neomezuje, takže mohou být zcela klidní.

V ČR je něco přes 300 000 držitelů zbraní včetně příslušníků ozbrojených sborů, kterých se logicky žádné omezení nedotkne. Nedotkne se ani těch, což je mi opravdu a upřímně líto, kteří si založí Stropnického novodobé „lidové milice“, čímž vyzrají na EU, a budou si moci v rámci toho patrně koupit i minomet nebo bezzákluzový kanón. Takže teroristy českou důvtipností navzdory protivenství Bruselu stejně porazíme!  

 

Autor: Jiří Turner | středa 15.3.2017 0:06 | karma článku: 12,17 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3512x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...