Mnohý pravicový volič třeba nebude volit pravicovou stranu, Václave Klausi!

29. 03. 2017 13:02:21
Možnost tohoto zdánlivého paradoxu jsem si uvědomil včera při četbě článku Václava Klause ml. o EET. V té úvaze mohu být já tím pravicovým voličem, ODS tou pravicovou stranou a Klaus jakýmsi prvkem nespojitosti; vysvětlím níže.

Nechci tuto úvahu komplikovat více, než je nutné, ale nelze se hned v úvodu nezeptat, jestli je ODS pravicovou stranou, jestli jsem já ještě (nebo jestli jsem vůbec kdy byl) pravicový volič a jestli nakonec tyto kategorie mají ještě nějaký smysl. Abych to vzal z gruntu, tak zde nejdříve připomenu (i sobě) definici pravice a levice.

Nechme být porevoluční francouzské národní shromáždění, ve kterém napravo seděli zastánci monarchie nalevo revolucionáři, zapomeňme tedy na roajalisty a republikány a na chvíli vynechejme i konzervativce a liberály, byť, jak se za chvíli ukáže, jsou to možná smysluplnější kategorie.Řekněme si, že typickými rysy pravice a levice jsou dnes převážně určitá ekonomická kritéria. Před sto lety to bylo jiné a jednodušší než dnes. Na jedné straně stál systém státu podporovaný a podporující kapitál a na druhé straně bouřící se proletariát. Dnešními kritérii by mohl být rozdílný vztah ke státnímu a soukromému vlastnictví, silná nebo slabá úloha státu při plánování ekonomiky, míra přerozdělování společného bohatství, postoj k vládním programům sociálního zabezpečení a podobná témata. Z toho vyplývá, že:

Pravice dává přednost individualismu před kolektivismem, chrání soukromé vlastnictví a svobodu podnikání, odmítá státní zásahy do hospodářství, místo toho uznává neviditelnou ruku trhu, vychází z tradic a váží si jich, což vyjadřuje mimo jiné určitým „antiliberálním“ postojem a v důsledku tak pravice zvýhodňuje privilegované a majetné vrstvy společnosti na úkor vrstev sociálně nižších a chudších.

Levice má hájit práva nižších a středních vrstev, politickou rovnost, rovnost sociální a rovnost příležitostí, má charakter antiklerikální nebo je vůči náboženství neutrální, podporuje větší míru státních zásahů do ekonomiky, více kolektivního podnikání, preferuje rozsáhle sociální zabezpečení a s tím související vysoké zdanění příjmů, pro komunistickou levici je typické třídní pojetí společnosti.

Když se podíváme na čtyři pilíře politického programu ODS, tak to sedí:

ad1 poctivá práce místo sociálních dávek,

ad2 svobodné podnikání nízké daně,

ad3 více svobody místo neustálých kontrol,

ad4 sebevědomá země s vlastním názorem.

Je však otázkou, koho by takový program mohl oslovit. Kdo by chtěl žít v zemi, kde se preferují zájmy sotva desetiny obyvatelstva, která bude bohatnout a většina z toho nebude nic mít a velká část populace bude bez pomoci státu jen nějak přežívat (a to nemluvím o těch, kdo sociální systém zneužívají). Z čeho by chudý stát financoval to, co se dotýká drtivé většiny lidí? Kdo bude živit stále větší armádu důchodců, kdo zabezpečí nějaké jistoty mladým lidem, aby zakládali rodiny, pořizovali si děti a náš národ nevymíral? kdo zainvestuje obrovský deficit v zakázkách do veřejných projektů, jako jsou třeba zdravotnictví, dálnice,ekologie apod.? Kdo zabezpečí vnitřní bezpečnost státu, když nebude kontrola a nebude na mzdové a materiální prostředky, kdo zabezpečí vnější bezpečnost, když se nebude odvádět dostatek financí na obranu? Je netaktické, že v situaci, ve která se jasně ukazuje, že otázky bezpečnosti, prevence terorismu a ochrana proti migraci (potažmo islámu) a odpor k EU jsou klíčová témata pro většinu voličů, někdo staví svoji politiku na tom, že chce usnadnit svobodné podnikání, odstranit kontroly, snížit daně a budovat naši nezávislost. Takový přístup nemůže mít podle mého mínění úspěch.

Jistě to vědí i v ODS stejně jako v jiných stranách. Reálná politika se tak nikterak nepodobá žádným pilířům a ideovým principům, ale jsme svědky pouze různě orientovaných a různě podbarvených populistických vyjádření. Tímto se oklikou vracím k článku pana Václava Klause mladšího, který buší do EET prostřednictvím jakési antiutopistické vize, ve které spějeme do stavu, kdy „Velký bratr“ bude v jakémsi absolutním EET monitorovat každého jedince. Ona je to vlastně jediná reálná možnost kritiky, protože snaha zamezit daňovým únikům a narovnat podnikatelské prostředí se těžko zpochybňuje jakoukoli ideologií. Politický program: „Plaťte daně podle oka, podnikejte si, jak se vám zachce, jen žádné kontroly!“ by byl odsouzený k zesměšnění a negaci většinou společnosti.

Už dlouho čtu články Václava Klause ml. a většinou se mi líbí, přestože ne vždy s autorem souhlasím. Jsou chytré a často i vtipné. To je samo osobě dostatečný důvod je číst. Svou angažovaností v ODS se však jejich autor ocitá v pasti. Jak tepat do společenských nešvarů, vyjadřovat principiální stanoviska a zároveň se sladit s kampaní své strany. Asi to nejde, protože svět je naladěn na vyjádření typu: „Zastavíme nelegální migraci a diktát EU!“ Klaus jistě dobře ví, že zastavíme jenom to, na čem se Evropa dohodne, že bude zastaveno jenom to, co je zastavitelné a k tomu, a k lecčemu jinému, potřebujeme své členství v evropské struktuře a v NATO.

Na závěr se sluší odpovědět na „řečnické otázky“ z úvodu článku. Ano (ANO není) ODS je pravicovou stranou, ale pokud se bude držet své ideologie a programu a nepřestoupí na populistickou notu, bude hrát i jako opoziční strana „druhé housle“. Já sám asi vyhraněný pravicový volič nejsem, protože stav společnosti, ve které žiji, se ryze pravicovému pojetí vzpírá. Mnohem jasněji se mohu identifikovat na základě pojmů "konzervativec" nebo "liberál", což jsou charakteristiky v jistém smyslu daleko obecnější, vycházející z nějakého osobního založení, a nejen z ekonomických parametrů a nějaké třídní podstaty. V tomto fokusu nemusí být liberál nutně levičák a konzervativec nutně pravičák, a to ani v zásadních principech, natož v názoru na nějaký konkrétní problém.Jednou věcí jsou holt ideje a druhou je reálná politika.

Nabízí se také otázka, koho volit? ČSSD, která už ani neskrývá, že se za účelem porážky ANO klidně spojí s komunisty? ANO, které má již jasný charakter autokratické strany a bez jasných idejí jen kopíruje lidové nálady? Tápající TOP 09 s protivným Kalouskem, který k tomu autokratovi nemá také daleko? Nebo snad nějaké nešťastníky na pokraji politického spektra? Každý si může odpovědět sám, já, upřímně řečeno, jasno nemám. Dost možná to ale bude ODS, která mi tu vylučovací metodou na seznamu politických stran zbude. Leckdo však vsadí na někoho, u koho bude mít jistotu, že u nás něco ovlivní. S touto vírou bylo minulé volby voleno ANO a bude to, ač je mi to nepochopitelné, podobné i letos. Hodnověrnost i ideje jdou stranou, sázíme na vítěze.

Jen tak na odlehčení. Takto možná někdo řešil své politické dilema před sto lety. Recesí v rámci Strany mírného pokroku v mezích zákona.

Milión kandidátů vstalo,

by oklamán byl dobrý lid,

by voličstvo jim hlasy dalo,

prý ochotně je chtějí vzít.

Nechť prudký pokrok chtějí jiní,

násilím zvracet světa řád;

my pokrok mírný chceme nyní,

pan *Hašek je náš kandidát!

(*Myšlen je Jaroslav Hašek; exhejtman Michal Hašek už asi není kandidátem vůbec nikoho. A ani ten brankář mi nepřijde použitelný na nic jiného, než právě jen do branky)

Poznámka: Básnička je text hymny Strany mírného pokroku v mezích zákona, který napsal Josef Mach, a která se zpívala na každé schůzi na nápěv známé anarchistické písně „Milion paží ve tmách se vzpjalo“ – určitě ji znáte.:)

Zdroje:

https://www.novinky.cz/komentare/433236-komentar-pata-a-sesta-vlna-eet-vaclav-klaus-ml.html

http://www.ods.cz/programy

https://blog.frantovo.cz/c/19/Pojet%C3%AD%20pojm%C5%AF%20levice%20a%C2%A0pravice

http://radkopytlik.sweb.cz/hasek_ke_q.html

Autor: Jiří Turner | středa 29.3.2017 13:02 | karma článku: 30.33 | přečteno: 4862x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10648 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 23.35 | Přečteno: 316 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.36 | Přečteno: 870 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 674 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...