Stát vám, dámy, děti „neudělá“ a o ty, co si nezodpovědně pořídíte samy, se nebude starat

27. 04. 2017 12:38:29
Poslanci neumožnili ženám, které nežijí v manželství, možnost samostatně podstoupit umělé oplodnění s použitím spermatu anonymního dárce a svobodné matky si místo podpory od státu mají najít chlapa, který je bude živit.

Abych se vyjádřil exaktně, to prvé je reálné rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, to druhé pouze vyjádření některých lidoveckých politiků, přesto však malá časová prodleva svádí ke spojení těchto principů.

Přiznám se, že jsem při četbě obou zpráv nedokázal hned zaujmout nějaké stanovisko k jejich podstatě. O prvé problematice jsem nepřemýšlel patrně nikdy a o druhé asi jen velmi povrchně. A nemám sám pro sebe úplně jasno, i když jsem si o tom něco přečetl a zamyslel se nad tím, takže tento blog je spíše takovou mou vnitřní disputací, než prezentací nějakého vyhraněného názoru.

V případě žen, které nežijí v manželství, a chtěly by samostatně podstoupit umělé oplodnění s použitím spermatu anonymního dárce, se ve mně pere liberál, který by takovým ženám rád dopřál mateřství, s pragmatickým biologem, který není příliš nakloněn „očůrávání“ nějakých přirozených procesů, a to ani těch společenských. Stejné je to i ve druhém případě, mé spíše „pravicové“ smýšlení mi velí nepodporovat zásahy státu do privátního sektoru a na druhé straně mám i jisté sociální cítění, které mi brání nechat v klidu svobodnou (opuštěnou) matku v nějaké zoufalé situaci.

Mám-li kdykoli takové dilema (které v tomto případě není důležité pro nikoho jiného než pro mě, a to bůhví jestli) tak si představím, že jsem to já, na kom by záleželo, jak to fakticky bude. V takovém případě by svobodným ženám umělé oplodnění povolil, a to s ohledem na to, že si myslím, že obrovské množství dětí vyrůstá v nemateriální oblasti ve špatných podmínkách, byť je to z právního hlediska v pořádku, tak proč by nemohla cíleně dobře vychovat dítě samotná žena bez partnera, nebo třeba mužský homosexuální pár. Jistě by se neměly takové varianty preferovat, ale při splnění určitých kritérií bych je umožnil (a jsou-li již možné. i právně ošetřil).

I v druhém případě bych nakonec byl proto, aby stát matky samoživitelky (i otce samoživitele) podporoval, ale také velmi tvrdě a důsledně vymáhal plnění vyživovacích povinností od těch, kteří si je neplní. Je asi společensky žádoucí, aby děti nevyrůstaly v bídě, i když materiální zabezpečení není jistě všechno, čeho se má dítěti dostat. A také si osobně myslím, že stát investuje tak obrovské částky do takových nesmyslů, že položky tohoto sociálního charakteru by neměly náš rozpočet nikterak ohrozit.

Nemám sice toto svoje vnitřní dilema zcela vyřešené, ale pokud se ve mně hádají v oblasti politiky mé principiální postoje s těmi emociálními, připomenu si jeden můj oblíbený citát:

„Politika minulých věků, stejně jako politika současná není zas tak důležitá, jak se vždy dělala a stále dělá. Velká politika se svými v reálném čase velkými politiky se může stát s odstupem let a staletí jen kulisami něčeho mnohem důležitějšího. To něco však v onom reálném čase nedokážeme docenit. Měli bychom však čerpat z vědomí, že velká politika a kalkulace moci nemusí být tak důležité jak se zdá. Je třeba od nich udržovat odstup, nesmí se zbožštit. Špatný a nebezpečný politik, je ten, který nezná hranice významu politiky a fušuje do díla spasitele světa. Dobrá politika, stejně jako víra, má pouze vytvářet rámec k životu lidí, v kterém se pak děje to podstatné. To velké bývá často skryto v tom malém.“ (sv. František z Assisi)

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 27.4.2017 12:38 | karma článku: 32.88 | přečteno: 6442x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.04 | Přečteno: 7335 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...