Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ozvěny písemné maturitní zkoušky z českého jazyka

Takže milánkům nestačilo deset témat a devět forem, ze kterých si mohli vybrat?A nespokojení jsou i jejich pedagogové? Že prý to byly těžké styly a témata nebyla dost aktuální.Studenti totiž mají v neoblibě třeba národní obrození.

Já bych vám dal! Já bych vám dal jako za bolševika výběr ze tří témat: Reportáž z veřejného čtení Reportáže psané na oprátce, esej (ale proboha ne polemiku s Bedřichem Engelsem) na téma Podíl práce na polidštění opice a úřední dopis Odůvodnění (drzé) žádosti o vydání cestovního pasu. A nazdar! Žádné stesky, že prý ani Čapek by takovou reportáž nenapsal za hodinu a půl, jak uvedla předsedkyně Společnosti učitelů českého jazyka (co je to, hrome, za spolek) Lenka Dohnalová.  Stejná osoba má i za to, že prý po sto letech nemáme shodu v teorii funkčních stylů. No, to by se asi ten spolek měl zasadit o to, aby ta shoda mezi učiteli a Cermatem byla nalezena.

Jelikož jsem se v období konání písemného testu kochal krásami jarní přírody (počasí bylo jako koncem listopadu), unikly mi bezprostřední reakce na tuto maturitní zkoušku. Takže jsem se opožděně dozvěděl, že Pepíček Pazderka (jméno je změněno, ale v redakci dobře vědí, co je to za darebáka) se v článku, z něhož čerpám, svěřuje, že si prostě z těch témat nemohl vůbec nic vybrat. No, to se ani Pepíčkovi nedivím, protože výběr z deseti témat je nestydatost a jasně to ukazuje, že přílišná možnost volby obecně dětem (i dospělým) komplikuje život. Žádné absurdní vybírání: „Fučík“, „Engels“, „Cestovní pas“ a piš holoubku (Pazderko), piš!

Třeba „České národní obrození“; zpracování: referát (funkce výchozího textu inspirativní).  Co se na tom komu může nelíbit? O národním obrození se snad studenti učí, je to maturitní otázka, při jejímž vypracování se ve své podstatě dělají takové referáty. Naší mládeži se však prý české národní obrození nelíbí. A což takhle socialistický realismus, ten by se jim líbil víc než klasikové, na jejichž ramenou stojí celá česká literatura? To Marie Majerová, Antonín Zápotocký, to bylo žrádlo, to byli, pane, inspirativní autoři! Čert by mě sebral, že se někomu nelíbí národní obrození! Nebo snad člověk, který má mít středoškolské vzdělání s maturitou, není schopen stvořit popis Ladova obrázku? Vodník sedí na vrbě a kouří fajfku, Mulisák jede na vozíku taženém čtyřmi kocoury…

Dalšími tématem byl charakteristika literární postavy ženy zkoušené osudem, což je opět výtah z maturitních otázek, ze které lze takto extrahovat Annu Kareninu, Paní Bovaryovou, nebo třeba Noru.  Všechno zase kvalitní klasika, žádná Anna proletářka, kterou by lehko schytal maturant v roce 1984. Nebo vypravování na téma ohrožení lidstva s prvky sci-fi. To je, uznávám, otázka pro ty, kteří mají nějaký takový příběh „ v šuplíku“, tedy téma ušité pro studenty, kteří chtějí studovat nějaký humanitní obor, na druhou stranu je to vyprávění, což je formálně velmi volný útvar, v rámci kterého lze napsat cokoli, co má hlavu a patu, respektive úvod, stať a závěr.

A tak by se dalo pokračovat. Doufám, že je patrné, že jsem toto glosu pojal trochu odlehčeně. Je jasné, že studenti nebudou nikdy spokojeni s maturitními tématy, ale skutečností asi je, že české stření školství má upadající úroveň, respektive je propastný rozdíl mezi úrovní kvalitních gymnázií a třeba některých soukromých „odborných“ škol. V tomto fokusu se mi jeví jednotné přijímačky a maturity trochu podivné. Jejich nízká úroveň může být pro studenty s náročným studiem maturitních předmětů zcela demotivující a pro ně odpovídající úroveň likvidační pro studenty odborných škol, které se zaměřují na odborné předměty a úroveň v klasických předmětech je u nich někde úplně jinde. Docela chápu, že budoucí automechanik s maturitou nečte po večerech Tolstého, ale moc nerozumím tomu, proč by měl mít alternativu maturitního studia. Jako by nestačilo, že je někdo vyučeným, šikovným automechanikem, před kterým budou v budoucnu klečet pro praktický život nepoužitelní akademici, aby jim pan mistr opravil ten jejich vrak. Kousek od mého bydliště je zase „střední škola kadeřnická“, když jsem to poprvé uviděl, myslel jsem si, že je to nějaký aprílový žert. Při venčení psa potkávám ve vedlejším parku ty „studijní typy“, a představa, že ty dívky dělají stejnou maturitu jako budoucí filoložky, je poněkud komická.  

Nechci vymýšlet nějaká řešení ani nějaké modely, to mi absolutně nepřísluší, ale jsem přesvědčen, že kvalitní středoškolské vzdělání má zcela zásadní význam (stejně jako mají zásadní význam kvalitně vedené učební obory). Je to totiž poslední forma formálního vzdělání, při které lze získat vzdělání všeobecné. Vyšší a vysoké školy, stejně jako různé kurzy a hlavně následná praxe už rozvíjí většinou jen znalosti a dovednosti odborné. Pokud bude střední školství zanedbávané, budou časem po světě chodit vysokoškolsky vzdělaní odborníci ve specializovaných oborech, kteří budou, lidově řečeno, hloupí, což je poměrně dobře viditelný stav třeba školství amerického.  Závěrem bych konstatoval, že s ohledem na pět dětí, se kterými jsem sdílel jejich středoškolská studia, jsem docela rád, že mě to už čeká jenom s jedním posledním, a pokud se dožiji středoškolského studia svých vnoučat, budu už snad nad věcí, případně střední školství na úrovni toho prvorepublikového.  

Autor: Jiří Turner | pátek 28.4.2017 15:41 | karma článku: 18,90 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,51 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.