Trumpovo vymítání čerta ďáblem na summitu sunnitů v Saúdské Arábii

22. 05. 2017 9:28:37
Když jsem vyjadřoval určité pochybnosti ohledně cesty amerického prezidenta do Saúdské Arábie, tušilo se už, co tam bude dělat, ale netušilo se, co všechno tam bude říkat. To jsem si poslechl až z jeho projevu.

Nepatřím vskutku k Trumpovým obdivovatelům, ale jsem schopen jeho roli vnímat i pozitivně, což ovšem není případ jeho včerejšího projevu na summitu muslimských států v Saúdské Arábii. To nebyl projev nejmocnějšího světového státníka, který se snaží řešit krizový stav islámského světa, ale spíše šaška, jenž si nevidí do úst. Trump ve své podstatě navázal na své velkohubé předvolební a povolební prohlášení, ve kterých popisuje neskutečné, slibuje nereálné a s komplexní problematiky vyzobává jakési fragmenty, které stále opakovaně absurdně rozvádí. Je to možná účinná taktika, protože méně přemýšliví či nepozorní posluchači mohou na chvíli propadnout pocitu, že řečník pojmenoval problém, našel řešení, a co není už tímto vlastně vyřešeno, vyřešeno bude, když jaksi všichni budeme „táhnout za jeden provaz“.

Vraťme se tedy k onomu projevu. Pomiňme nejprve pro mne neadekvátní projevy loajality až podlézavosti k saúdskoarabskému režimu reprezentovaného na konferenci králem Salmánem. Zdvořilost k hostiteli je hezká věc, ale i ta má své meze. Ale budiž. Asi nejzásadnější absurditou celého projevu je však to, že za jediný problém muslimského světa byl označen terorismus a boj proti němu, tedy proti konkrétním lidem a organizacím, což má být tou společnou a spojující ideou. Za jediného podporovatele islámského terorismu byl pak označen Írán. I s problematikou neobeznámený člověk si, myslím, dovede domyslet, že terorismus je jakýsi vrcholek ledovce, v jehož potopené části bývá radikální ideologie a jí zfanatizovaní lidé, které inspirují a také aktivují určité společenské poměry, vlastní frustrace a zhoubné působení válečných konfliktů. Může to působit cynicky, ale důsledky terorismu, jakkoli hrozné, jsou zanedbatelné v porovnání s probíhajícími válečnými konflikty a všemi jejich důsledky, mezi nimiž je i onen terorismus.

Ideologií, která v tomto případě působí je radikální islám, jehož ideologickou základnou je mimo jiné wahhábismus, který je politicko-náboženskou doktrínou některých muslimských tátů. V prvé řadě Saúdské Arábie. A jsme u meritu problému. Saudská Arábie je státním zřízením středověká monarchie s pro nás těžko představitelnou absencí jakékoli demokracie, která díky svému bohatství a vlivu exportuje tuto fundamentalistickou a nesnášenlivou formu islámu do okolních států i do muslimských komunit po celém světě. Rozebíral jsem wahhábismus a s ním související salafismus v minulém článku (čtěte zde), tak jen připomenu, že jedním z projevů této ideologie je zcela nesmiřitelný postoj k reformám i jiným formám islámu, tedy především k šíitismu. A jsme hned u druhé podstaty problému. Absolutní majoritu tvoří šíité v Íránu (také v Ázerbájdžánu, Bahrajnu a Iráku), který, světe div se, byl označen za původce veškerého islámského terorismu.

Bylo by jistě nesprávné spatřovat v Íránu, který se po islámské revoluci výrazně odsekularizoval, nějakého obětního beránka, ale „jeho podpora terorismu“ spočívá víceméně „pouze“ v podpoře šíitské vládnoucí menšiny Sýrii, tedy Bašára Assada, a šíitské nevládnoucí většiny v Iráku, Bahrajnu a také významné šíitské enklávy na severovýchodě Saúdské Arábie. Nechci v žádném případě vyvolávat pocit, že šíité jsou ti dobří a sunnité zlí, Bašár Assad jmenovitě je velmi problematický vůdce, ale otevřeně podporovat sunnity proti šíitům, jako akt řešení blízkovýchodní problematiky, je poněkud silná káva i pro Araby (tedy vlastně pro “Nearaby“, protože šíitsko-sunnitský konflikt má v současném světě i etnický podtext, protože většina šíitů nejsou etničtí Arabové). Poněkud podivně působí i protiíránaká rétorika v době, kdy v aktuálních íránských volbách zvítězil nad náboženským vůdcem liberálnější politik, stávající prezident Rúhání, který se prezentuje opatrným otevíráním se světu.

V této souvislosti mě napadl jeden historický aspekt (ono by se jich našlo více, ale tento stojí za to), jehož ignorace prezidentem Spojených států je do nebe volající. Ten „aspekt“ se jmenuje Saddám Husajn. Před léty byl právě on věrným spojencem USA a zůstal jím, i když začal likvidovat šíity a zvláště pak Kurdy na území Iráku a byl zdatným importérem zbraní pří válce s Íránem, kterou vyvolal. Nepohodlným a posléze nepřítelem Ameriky se stal, až když napadl v roce 1990 Kuvajt, po kterém následovala válka v Zálivu a posléze invaze spojenců v roce 2003. K tomu je třeba dodat, že Saddám se zpočátku jevil jako osvícený a proevropsky orientovaný vůdce, který kontrastoval s Ajatolláhem Chomejní, který vedl íránskou islámskou revoluci.

I Bašár Asad se jevil po dědičném nástupu na prezidentský post v Sýrii jako nadějný politik, z čehož je patrné, že je těžké usuzovat, co se z kterého mladého diktátora vyklube, ale namístě je jistě obezřetnost. Saúdský režim a jeho aktivity však nejsou nikterak nečitelné a tvářit se a předstírat, že právě tento režim má přinést ideály smíření a spolupráce do této oblasti, není naivní, tomu snad nikdo ani nevěří, ale krajně nebezpečné. Nelze to chápat jinak, než jako naprosté nadřazení ekonomických a mocenských zájmů nad principy, kterými se američtí představitelé tak často a tak rádi ohání. Vyvolává to představu, že euroatlantický svět si žádné ukončení konfliktů a urovnání poměrů vůbec nepřeje, ba právě naopak. Donald Trump hodlá zjevně tuto strategii dovést ad absurdum.

Autor: Jiří Turner | pondělí 22.5.2017 9:28 | karma článku: 32.56 | přečteno: 1787x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10648 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 25.34 | Přečteno: 353 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 956 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 425 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...