Zastavil hrdinný střelec romského teroristu?

30. 05. 2017 11:43:59
Protože se pokoušel jako islámský terorista autem zabít nevinné lidi? Nebo labilní ozbrojený muž zabil z rasových důvodů jiného člověka v situaci, ve které nebyl nikdo přímo ohrožen, a mohla ji v klidu vyřešit přivolaná policie?

Řekl bych, že různé zprávy a komentáře a výpovědi kolidují mezi těmito dvěma krajními variantami, přičemž, jak to tak bývá, realita bude někde uprostřed. Oficiální zprávy nenaznačují, že by střelec jednal v nutné sebeobraně ani přímo nezachraňoval něčí život, na druhou stranu se část svědků shoduje v tom, že zastřelený muž se choval nebezpečně. Střílející muž byl obviněn z vraždy a vzat do vazby, ovšem ne z důvodu útěku (neskrýval se a s policií spolupracuje), ale z důvodu možného ovlivňování svědků. Dost možná má i vazba význam pro jeho vlastní ochranu před mstou pozůstalých.

Co bude následovat, je vcelku jasné. Soud bude na základě různých svědectví zkoumat míru nutnosti použití zbraně k obraně a pochopitelně i všemožné další pohnutky včetně psychického stavu střelce. Jak je uvedeno v perexu, už nyní se objevují názory, že se jednalo o chladnokrevnou rasisticky motivovanou vraždu, což je pochopitelně verze romské komunity v Chomutově, ale také názory, že to nebyla vražda, ale čin, který zachránil jiné lidi, protože ví bůh, co by se jinak stalo. To je zjevně verze těch, kteří romskou komunitu ve velké oblibě nemají. Obojí je emotivní a vcelku pochopitelné. Méně pochopitelné mi přijde, že již v této fázi vyšetřování čtu názory, jak to celé dopadne. Názory, že orgány činné v trestním řízení budou na straně poškozeného a tím pádem obviněný dostane tvrdý trest neprávem. K této věštbě budou (a již jsou) přidány další případy, kdy se podle jejich autorů stranilo obětem a ne „nevinným“ útočníkům se zvláštním přihlédnutím k tomu, že obětí byl Rom nebo nějaký cizinec či asociál. Zaznamenal jsem již dokonce absurdní apel, aby byl střelec prezidentem omilostněn, autor takové nehoráznosti patrně spatřuje ve střílení Romů bohulibý čin.

Rasový podtext tak dává tomuto případu onu mediální šťávu, přičemž není vůbec jisté, jestli je primárně rasový motiv vůbec pravděpodobný. Někdo se patrně pod vlivem alkoholu choval nebezpečně a někdo jiný ho zastřelil. Jelikož z dostupných zdrojů vyplývá, že se nejednalo o přímou sebeobranu, jeví se mi jako v mnoha jiných podobných případech největším problémem skutečnost, že byl někdo ozbrojený a zbraň nepoužil k výstraze ani k zastavení auta, ale rovnou zastřelilo řidiče. Pokud to nebylo nevyhnutelné (může se prokázat, že nevyhnutelné bylo), měla to udělat rychle přivolaná policie, a ne samozvaný pistolník, který z těžko předjímatelných důvodů vzal do ruky spravedlnost. Navíc se zdá poněkud nepravděpodobné, že by se v dané chvíli, ve tři hodiny ráno, na místě vyskytovali nějací pokojní a nevinní občané, které by bylo třeba zachraňovat. Byla tam patrně pouze řvoucí rozhádaná romská rodina.

Z mého pohledu je to ukázkový argument pro to, že zpřísňování držení zbraní je opodstatněné, protože realita ukazuje značný nepoměr mezi jejich správným a užitečným využitím a zneužitím. Lapidárně řečeno ozbrojení lidé často řeší zbraní situace, které lze vyřešit beze zbraně. Místo toho, aby dal někdo někomu pěstí, někomu vynadal a zavol na něho policii, tak na něho vytáhne kvér. A také mi připadá správné upřednostňovat lidský život před majetkem a rušením nočního klidu. Nezpochybňuji právo na ochranu svého majetku ani své osoby, ale obojí musí mít určitou úměru. Zabití člověka je ospravedlnitelné pouze v případě ohrožení svého života nebo života druhých, rozhodně ne ze msty, a už vůbec ne jako projev vzteku či záště.

Autor: Jiří Turner | úterý 30.5.2017 11:43 | karma článku: 20.95 | přečteno: 2320x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.74 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...