Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Striktní odmítnutí utečeneckých kvót je populistický nesmysl

Ministr Chovanec si asi myslí, že kroky, které odporují rozhodnutí EK i obecným principům demokratického a civilizovaného státu, jsou záchranným kruhem pro potápějící se ČSSD a je, jako mnozí jiní, proto schopen obětovat renomé ČR

Jsem si vědom, že tento můj názor zdaleka nebude odpovídat většinovému mínění českých občanů a ví to i politikové a volby se blíží… Dovolím v tomto ohledu odporovat obecnému názoru, že politik má povinnost hájit aktuální názory a nálady většiny obyvatelstva. Myslím si, že je to spíše naopak, jelikož má danou odpovědnost za svou zemi a její obyvatele, musí jít v zájmu státu a ústavních principům někdy i proti  aktuálnímu většinovému mínění. Pokud je schopen takto jednat, může si říkat státník, pokud to udělat nedokáže, je jenom populistickým pohůnkem.

Ale vraťme se k problému. Současná bezpečnostní situace ve světě a nedávné teroristické útoky vyvolávají pochopitelné emoce, které kromě vnímání reálných rizik vytváří také emotivní zkratky typu: utečenec – terorista, muslim-terorista, Arab – terorista a podobně. Nemá asi smysl argumentovat, že to tak není, respektive, že kdyby to tak bylo, situace by vypadala docela jinak. Kdo si to uvědomuje, žádné další argumenty nepotřebuje, kdo žije v zajetí oněch zkratek, toho asi nepřesvědčím.

Česká republika má podle schválených kvót přijmout 400 (slovy: čtyři sta) prověřených uprchlíků z uprchlických táborů jihoevropských zemí, aby ulehčila těmto státům, členům stejné unie, které jsme členy i my, a které mají tu smůlu, že jsou „ na ráně“. Tedy nikdo po nás nechce, abychom u nás vypustili „do krajiny“ tisíce podezřelých individuí nejasného původu a nejasných plánů. Přijali bychom 400 prokazatelných utečenců před válkou s doklady a jen takové, které chceme, a kteří k nám chtějí.

Co kdyby byl mezi nimi terorista? Pochopitelně to s jistotou nikdo nemůže vyloučit, jenom bych rád upozornil, že se k nám naprosto nekontrolovaně (pokud není sledován) může dostat jakýkoli občan Německa, Francie, Spojeného království či Itálie se záměrem provést teroristický čin, a s platným vízem klidně občan Saúdské Arábie nebo jakékoli jiné potenciálně rizikové země. Jinými slovy nežijeme na opevněném ostrově a sdílíme stejná rizika s ostatními, která se přijetím těchto uprchlíků nijak nezmění.

Nevím, jestli je to přijatelný argument, ale vezměme také v potaz, že u nás žije s dřívější doby tisíce muslimů z různých zemí, o nichž nikdo dříve nepřemýšlel, jakého jsou vyznání (oni to ti lidé nemívají napsané na čele). Žijí tady a nejsou s nimi problémy, tedy alespoň ne větší, než s našinci. S nadsázkou lze říci, že nejnebezpečnějším muslimským radikálem (poté, co si to Lukáš Lhoťan rozmyslel, a dal se ke katolíkům) je salafista Sáňka, Čech jak poleno.

Nejsme však sami, kdo odmítá příslušné kvóty, naprosto je odmítli Maďaři, Poláci a bratia Slovaci, tedy prakticky všichni ti, kteří do nedávna utíkali ze svých zemí a hledali azyl v demokratickém světě. Trochu paradoxní, co říkáte? Jsou však i postkomunistické státy, které se dokáží chovat humanisticky, byť i tam jsou jistě hlasy proti, třeba Slovinsko, které mělo podobnou startovací pozici jako naše republika, ale které nás již ve všech směrech předhání. Abych byl objektivní, hodně opatrné jsou v důsledku své vnitropolitické situace i jiné státy, ale zásadně kvóty neodmítly.

Ono ani nejde o to, jestli budeme finančně EK sankcionováni za nedodržování kolektivních rozhodnutí EU (ekonomika nám přece šlape a máme na to), ale takovýto přístup nás posune jen dál na „východ“ mezi nespolehlivé spojence a partnery, kteří se dosud nevymanili ze své minulosti. Tedy posune nás tam, kde už reálně jsme. Už jsem to tady deklaroval, když nejsme ochotni dodržovat pravidla a nést důsledky i nepopulárních rozhodnutí, tak z té Unie vystupme a připojme se ke Společenství nezávislých států. Vedle Běloruska a Kazachstánu se budeme cítit lépe.  

Autor: Jiří Turner | středa 7.6.2017 12:05 | karma článku: 33,37 | přečteno: 5868x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,47 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...