K čemu se hodí kripl a k čemu příslušník aktivních záloh?

13. 06. 2017 12:59:28
Slovo " kripl" se používá sice i jako nadávka, ale synonymem tohoto germanismu by mohlo být třeba „nemohoucí“ a zvláště pak, což je podstatou tohoto zamyšlení, nezpůsobilý pro výkon vojenské služby, tedy nevoják.

Byly prý doby, kdy ti, co nebyli odvedeni, uvažovali o sebevraždách, protože byli společensky znemožněni, holky si s nimi nechtěli nic začít, otcové se za ně před otci vojáků styděli a maminky po večerech plakávaly, co to že přivedly na svět za chcípáčky.

Já už takovou dobu nepamatuji, v době mého mládí byl ten, kdo získal modrou knížku, oslavován jako hrdina nebo alespoň ten, kdo „má páky“. V té době, stejně jako v kterékoli jiné době, byli lidé nemocní, pro výkon vojenské služby nezpůsobilý, ale o to ani tak nejde. Možná se vrací doba, kdy populace bude opět rozdělena do dvou kategorií: voják a nevoják

Mezi vojáky se vždy pochopitelně rozlišovalo na vojáky z povolání, v době mé vojenské služby to byli lampasáci, lampióni, gumy, gumáci, zelené mozky a podobně, jiných dobách na ně bylo pohlíženo jako na „sůl země“ (to není pejorativní příměr související se znehodnocením země solí, ale naopak oslavný) a vojáky základní služby (vojcly, mukly a speciální terminologií diferencované jedince podle odsloužené doby). Ty nelichotivé názvy pro vojáky z povolání souvisí s tím, že počátkem osmdesátých let a v dobách přešlých byla naše lidovědemokratická armáda poněkud absurdní organizací a jejími profesionálními příslušníky (čest výjimkám) ti, kteří byli nepoužitelní kdekoli jinde, tedy kriplové, nikoli však fyzičtí, ale intelektuální.

Když se moje děti dívaly na zfilmované „Černé barony“, nebo „Tankový prapor“, tak se smály a říkali: „Takhle to, tati, nebylo, že ne?“ a dost se divili, když jsem jim odpovídal: „ Vzhledem k tomu, jak to bylo za mě, tak bych se moc nedivil, že pětadvacet let před tím to bylo právě tak, jak to vylíčili pánové Švandrlík a Škvorecký jen s tou nejnutnější literární licencí.

Jsem si vědom, že se možná dotknu někoho, kdo na své vojenské mládí vzpomíná s láskou, ať už jako záklaďák nebo lampasák, ale nemohu si pomoci. Sám jsem sloužil u zbraně, u které by se dalo předpokládat, že by tam měli sloužit ti nejschopnější a nejvzdělanější vojáci z povolání- u balistických raket, ale nebylo tomu tak. Byla to, opět čest výjimkám, sešlost figurek ne nepodobných literárním postavám z výše uvedených děl. Jak to pak muselo vypadat u bigošů, tedy motostřelců?

Ale něco o svých vojenských zážitcích napíši třeba jindy, dnes jsem chtěl zamyslet nad pozoruhodným společenským jevem. Po letech spíše negativního vnímání vojáků, vojenských akcí a také zbrojení přichází dle mého pozorování postupně téměř až k adoraci vojenství. Najednou se mluví o obnovení základní vojenské služby, zakládají se vojenské spolky, o cvičeních chlapců z aktivních záloh čteme na prvních stranách, probíhá nábor do armády a mnozí hoši o takové dráze vážně uvažují, protože se zde mimo jiné výrazně navyšují mzdy, a zcela vážně uvažujeme o tom, že těch 60 miliard pro resort Ministerstva obrany je třeba málo.

Kladu si otázku, co se děje u nás a v okolním světě tak významného, že se tento trend začíná prosazovat. Válečné konflikty a občanské války tu byly i na konci 20. století a možná závažnější, než je tomu dnes, vzpomeňme na Jugoslávii, Afghánistán, Kuvajt, Irák apod. Rusko se chová pořád stejně, na co nemá politicky a ekonomicky, dohání silou, a krize muslimského světa pro nás asi nepředstavuje vojenské riziko, když jim sami prodáváme zbraně. Proti důsledkům v podobě terorismu a migrace zasahují v Evropě spíše policie a tajné služby a nevím, proč by se to mělo měnit. Armáda sice může být jistě také použita, ale že by k tomu potřebovala tanky, se mi nějak nezdá. Takže co?

Přestože nic z výše uvedeného mi nepřijde jako rozumný důvod pro takový společenský vývoj, bude tou příčinou asi vše, co zde bylo uvedeno. Myslím, že rozdíl je jen v tom, že lidé postupně podléhají jinému druhu propagandy. Někdo je asi ochoten věřit tomu, že s Ruskem budeme (třeba kdesi u Kurska) svádět tankové bitvy. Přijde mi to legrační. Když Rusko nedávno anektovalo území jiného státu, nestalo se z vojenského hlediska nic, Evropa přestala Rusům za trest dodávat luxusní boty a parfémy (ty ruské jsou šílené). Konvenční válka jaderných mocností kvůli nějakému poloostrovu nebo postsovětskému státečku je asi zcela absurdní nesmysl.

Mnoho našich mužů (možná i žen) si představuje, že bude se zbraní v ruce bránit svou zem a jsou ochotni se na takovou situaci dobrovolně a s nadšením připravovat. Chtěli by mít proto doma v komoře útočné pušky a kulomety. Nechci zesměšňovat projevy vlastenectví, ale nemohu se nezeptat, proti komu bychom měli válčit? Dělali jsme si z toho srandu v době, kdy válka Východu proti Západu byla docela reálná a to snad i v té konvenční podobě. Nedošlo k ní proto, že i ti největší magoři na obou stranách si dobře uvědomovali, že by přerostla ve válku jadernou a byl by konec. Nejenom, že se na tom nic nezměnilo, ale jaderné zbraně a prostředky jejich použití se vyvinuly k dokonalosti. Na koho si teda počíháme s tou flintou? Že by na nešťastníky, kteří utíkají před jinou válkou nebo lepším živobytím? To doufám asi ne. Nebo snad na teroristy? U nich je ten problém, že ty skupiny bláznů a fanatiků nepůjdou do Evropy v bojovém šiku a zákopy u Hodonína nám tak budou k ničemu.

Je asi patrné, že se mi tento trend nelíbí. Armáda je jistě potřeba, ale asi v jiném smyslu než se nám někdo snaží vysvětlit. Mocnosti udržují strategickou rovnováhu a konvenční prostředky by měly být použity na urovnání konfliktů ve světě, kde toho sami nejsou schopni. Tam by také měli být nasazeni perfektně vyzbrojení a vycvičení vojáci, kteří si takovou práci dobrovolně zvolí. Tedy profesionálové, ne tatíci nasoukaní do maskáčů ani kluci s povinným půlročním výcvikem, během kterého si šestkrát vystřelí. Těchto profesionálů si také vážím, protože ti si nehrají na vojáky, ti vědomě riskují život. Raději budu kripl, než ten, kdo z nějakého důvodu přišel o tu část dětství, kdy kluci takové hry pořádají, a teď se to na stará kolena snaží dohnat. Já jsem se kolem svého desátého roku vyblbnul dostatečně a také věřím, že mladého muže zocelí lépe lopata než kvér.

Autor: Jiří Turner | úterý 13.6.2017 12:59 | karma článku: 15.33 | přečteno: 794x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2077 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...