Nesmíme na veřejnosti kouřit, pít a křičet, ale budeme moci střílet

29. 06. 2017 12:44:06
To je fajn. Vskutku ukázkový příklad, jak udělat z lidí idioty. Restrikce běžných lidských činností, omezování občanských svobod, soukromí a podnikání má vyvážit zákon, který občanům umožňuje v konvenční válce využít své zbraně.

Aby mě nikdo nechytal za slovo, tak v nadpisu narážím na příslušné, již existující vyhlášky o kouření, konzumaci alkoholu na veřejnosti, mnohdy absurdní dodržování nočního klidu a řadu podobných nesmyslů, včetně pomalu prošlapávané cesty do stavu připomínajícího Orwellova Velkého Bratra z románu 1984.

Do této smršti všemožných byrokratických zákazů a nařízení přichází chladivá náplast v podobě uzákonění vlastnictví a použití vlastní zbraně pro obrany státu. Ani zmíněného Orwella nenapadla taková absurdita, a že měl fantazii, ze které jde mráz po zádech.

Už jsem se zde na to vícekrát ptal, umíte si někdo představit situaci, že se na našich hranicích rozhoří konflikt, který bude mít podobu konvenční války s použitím pistolí, pušek, děl, minometů a obrněných vozidel. Kdo by s kým měl takovou válku vést? Ale dobře, dejme tomu, že nám vyhlásí válku Rakušané (kdyby nás napadli Rusové, mělo by to vést ke globálnímu konfliktu), naše armáda obsadí šumavské vršky, u Hodonína vykopeme zákopy a bude vyhlášena mobilizace. A právě v té chvíli budeme moci aplikovat tento zákon. Představte si, že bude možné na útočící rakouské šiky střílet nejen erárními, ale i vlastními zbraněmi, které jsme si prozřetelně za tímto účelem koupili. Kdyby totiž tento zákon přijat nebyl, bylo by pořízení a následné použití vlastní zbraně proti agresorovi asi nepřípustné! To je pěkná blbost, že ano.

Na svoji obranu má po splnění příslušných, dle mého soudu velmi benevolentních podmínek právo pořídit zbraň každý občan a také má právo ji na svoji obranu použít. Těžko si lze představit lépe odůvodnitelné použití, než je vojenské napadení státu. To přece dává každému právo (morální i obecné) bránit se jakýmikoli prostředky.

V této rovině by tak byla tato zákonná úprava jenom jakýmsi pouhým formálním potvrzením, že bránit vlast se zbraní v ruce je správné a také zákonné, což sice nikdo a nic ani nezpochybňuje, ale budiž, kdyby měl někdo pochybnosti, tak to bude mít černé na bílém. Je tu však ještě jiný aspekt tohoto zákona, a to sice ten, že tato právní norma legalizuje pořízení si vlastní zbraně právě za účelem obrany státu. Co to znamená? Nic jiného než to, že to otvírá cestu tomu, aby si někdo ke své pistoli přikoupil ještě vojenskou zbraň, nějakou tu útočnou pušku nebo kulomet. Má to logiku, přece nebude na toho nepřítele na Šumavě nebo u Hodonína střílet pistolí, se kterou se na padesát metrů netrefí ani do vrat.

A teď si představte, že nás ti Rakušáci (ani nikdo jiný) nenapadnou. Co bude majitel takového vojenského arzenálu dělat? Utratil za to nemálo peněz a válka nikde. S pistolí může chodit na střelnici a frajeřit s ní v hospodě před kamarády, ale dlouho zbraň může použít asi jen v rámci nějakého „Svazarmu“, tedy pokud naši moudří poslanci neusoudí, že bude zcela zákonné chodit s nabitým „kalašnikovem“ přes rameno po městě.

Nabízí se tak i docela logická alternativa, že pokud je žádoucí z důvodu ohrožení naší země (nikdo mi nevysvětlil ještě kým, ale všichni dělají, že to tak je) třeba zakládat vojenské spolky a podporovat aktivní zálohy, proč ty zbraně příslušní lidé nevyfasují na cvičení z hlídaných vojenských skladů (odkud by se také vydávaly při mobilizaci), a pak je tam zase nevrátí? Proč je mají mít doma, kde je riziko odcizení a ještě větší riziko, že někomu „rupne v bedně“, a se svou výbavou povraždí stovky lidí?

Jsme šestou nejbezpečnější zemí světa a dovoluji si tvrdit, že je to i proto, že u nás stále není standardní nosit zbraň, přestože je vlastnictví zbraně relativně běžné. Je zcela přesvědčivě dokázané, že tam, kde je naopak držení a nošení zbraně normální, je situace právě opačná. Zhruba na deset incidentů ze zbraní připadá jeden, kdy je její použití odůvodněné a vede k záchraně života a majetku a ne ke zbytečnému zabití majitele zbraně, rodinného příslušníka nebo někoho jiného.

V Británii jsou ještě mnohem přísnější normy a nedávný teroristický útok jasně ukázal, že kdyby ti zoufalci s noži měli snadný přístup k palným zbraním, neřku-li k dlouhým zbraním s velkou kadencí, tak by těch obětí nebylo osm, ale osmdesát nebo taky několik set. Z tohoto důvodu nemají v Británii pistole ani pořádkoví policisté. Odzbrojit městského strážníka, dávajícího u nás cedulky za stěrače, zvládne odrostlé dítě, natož fyzicky disponovaný a trénovaný muž.

Suma sumárum je z mého pohledu neodůvodněné vlastnictví a nošení zbraně neobhajitelné, trend by měl být právě opačný. Nejsem ani nějakým nadšeným zastáncem branné povinnosti, ale budiž, máme-li vojenskou a bezpečnostní doktrínu, která počítá s nasazením "záložáků" do konvenční války (rád bych ji od někoho povolaného slyšel, a to i s příslušnými argumenty, a ne vágními kecy o „zvyšování napětí“ jako za komoušů), tak zaveďme nějakou formu vojenské služby, a s tím i pravidelných cviční, aby ta armáda měla i příslušnou úroveň, ale proboha neuzákoňujme soukromé vyzbrojování nějakých zastydlých puberťáků, kteří si chtějí hrát na vojáky, jenom proto, že jsou možná poměrně významnou skupinou voličů.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 29.6.2017 12:44 | karma článku: 34.86 | přečteno: 5307x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...