Jiří Turner

Paroubka na vás, holoto!

31. 07. 2017 11:16:23
Slušní občané čeští konsternovaně sledovali, jak technaři obsadili svévolně cizí pozemek a na něm provozovali tu svou hroznou muziku, a to za asistence příslušníků policie, kteří místo aby použili pendreky, si s nimi spíše trsli.

Pamatujete, jak to před lety vzali hoši na přímý pokyn premiéra Paroubka pevně do ruky na Czech Teku? Možná si i vzpomenete, že se ta událost stala počátkem Paroubkova odchodu do politického suterénu a později do role komiksové figurky s nálepkou arogantního papaláše se sexy mozkem. Asi to nebyla ta pravá příčina jeho pádu, nicméně tento politik se po docela úspěšné politické kariéře na premiérském postu národu znechutil a následně zkrachovaly i jeho další politické projekty. Dnes podoben buddhistickému mnichu loví kosmickou energii "čchi", ale to sem už nepatří.

Nevím, jestli tento příběh přišel na mysl policejnímu prezidentu či ministru vnitra Chovancovi, ale opatrnost byla docela patrná a docela i pochopitelná, protože proti podobným akcím se postupuje opravdu těžko. Když nějaká skupina lidí něco ničí a někoho ohrožuje, útočí na policii a vůbec se chová agresivně, tak se i tvrdý postup obhajuje snadno, ale seřežte někoho zato, že tancuje na louce. A když není adekvátní použít hrubou sílu, jak mírnými prostředky usměrnit několik tisíc lidí? To by tam museli být na každého technaře dva policajti.

Nikdy jsem na žádné technoparty nebyl (a patrně ani nikdy nebudu) a těžko jsem snášel i relativně krátké kontakty s touto hudbou, ale to je můj problém, někdo by si ukousal nehty, kdyby měl poslouchat tři hodiny operu nebo potlach z Údolí děsu. Nerozumím ani tomu, proč k poslechu té hudby a k tanci je nutné zdevastovat cizí louku a hlukem terorizovat obyvatelstvo v okruhu několika „majlí“, na druhou stranu, když sleduji průvody fotbalových fanoušků městy za asistence tisíců policistů, policejních psů a koňů, jsem nakloněn více vyznavačům techna než fotbalovým rowdies, o ultrapravicových a ultralevicových aktivistech (což se asi někdy vše může slévat do jediného) ani nemluvě.

Jaké to má tedy řešení? Asi žádné. Stejně jako nelze nahnat fanatické, agresivní fotbalové fanoušky někam do vytěženého hnědouhelného dolu, dát jim na sledování zápasu pár starých televizí, po zápase jim tam dodat ze sousedního dolu fanoušky soupeře (a pak to celé druhý den buldozery zahrnout), tak ani technaři by asi nebyli spokojeni s nějakou lokalitou, kde není co zničit a koho otravovat, protože podstatou obojího je právě ono předvádění se na veřejnosti a vytváření konfliktních situací. Nezbývá asi, než se s tím smířit, ale to se hezky říká tomu, kdo nemá u Nymburka louku, nežije kus od ní, nebydlí na Letné a nechodí s dětmi na fotbal a na smetaníky k Osečku, i když ty tam teď po řádném pohnojení budou růst jistě velmi pěkné.

Autor: Jiří Turner | karma: 17.62 | přečteno: 982 ×
Poslední články autora