Proč se zastávám islámu, a proč to považuji za správné?

10. 08. 2017 12:37:41
Na počátku této úvahy byla diskutovaná otázka: proč se světoví politici zastávají islámu? Odpověď na to je prostá, je snadné najít řadu zcela praktických důvodů, stejně jako důvodů zcela obecných. Těžko mohou činit jinak.

Islámské země jsou natolik významnými obchodními partnery, že je nelze ignorovat, tím méně pak popotahovat kvůli jejich náboženství. Muslimů je na světě ke dvěma miliardám, což je také poměrně těžké pominout. Kromě toho je respektování víry a náboženského přesvědčení jedním ze základních pilířů západní civilizace a vizitkou každého civilizovaného a demokraticky smýšlejícího člověka. Potud je tedy vše jasné. Pokud někdo obecně napadá něčí víru a náboženství, je povinností výše uvedeným způsobem smýšlejících lidí se ho zastat. To se týká vrcholného politika, stejně jako řadového občana.

Podotýkám, že se stále pohybujeme v obecné rovině. Zastávat se nějakého náboženství, tedy potažmo práva lidí příslušné náboženství vyznávat a praktikovat, je správné, ale neznamená to, že je správné se zastávat všech projevů onoho náboženství, stejně jako všech činů, které jeho vyznavači dělají, a to jak směrem do minulosti, tak i aktuálně. Mnohé, co se v souvislosti s většinou náboženství někdy v historii stalo, každé náboženství více či méně diskredituje. Všechna náboženství, i ta zdánlivě mírumilovná, si prošla obdobími, která by nejraději z historie vymazala, ale na druhou stranu otevřená sebereflexe přináší pro současnost určitou záruku, že se to již nebude opakovat. Druhou oblastí je aktuální stav každého jednoho náboženství.

Sebereflexe křesťanů byla a je proces velmi pomalý a bolestný, ale minimálně část křesťanských církví a jejich představitelů je jí schopná. To také spolu se stavem společnosti křesťanských zemí zcela zásadním způsobem ovlivňuje i stav náboženství. V muslimském světě je situace jiná. Ne, že by neexistovaly snahy o reformaci islámu, existují prakticky od počátku jeho existence dodnes, ale neprosadily se a byly často velmi tvrdě potlačeny, což probíhalo i v křesťanské Evropě, ale společnost se vyvíjela jinak. Z toho pramení i absence oné sebereflexe, a to je také jednou z příčin aktuálního stavu. Výše uvedené svádí k tomu, abychom tedy řekli: pokud toto náboženství, míněno islám, není schopno vývoje v rámci vývoje společnosti, ve které funguje, je to náboženství špatné.

Myslím, že je možné na to nahlížet i obráceně. Jaká je společnost, ve které se šíří islám? Ve vyspělých demokratických státech a komunitách se islám nijak významně neprosazuje. Jeho nositeli jsou v západních zemích lidé původem z islámských zemí a přes aktuální optickou iluzi náboženské cítění muslimů v neislámském prostředí slábne. Iluzi opaku vytváří fanatici a různí pomatenci, kteří se naopak fundamentalismem opájí. Takoví lidé se však vyskytují v rámci různých náboženství a ideologií, a vždy je spolehlivě vybudí nějaké události, společenské klima a také příklady jim podobných. Žijeme v době, kdy je toto obrazem muslimského světa.

Islám se naopak šíří zaostalými zeměmi, které se topí v ekonomických, sociálních, politických a populačních problémech. Myslím, že důvody té expanze jsou podobné jako v 7. a 8. století, kdy se islám fantasticky šířil po Asii a severní Africe. Toto náboženství bylo a je na rozdíl od teologicky přebujelého, pro prostého člověka často složitého a často také odtažitého křesťanství prosté, jednoduché a prolínající se s praktickým životem. Islám nepotřebuje (i když je má) církevní stavby, ani kněze (i ti, de facto, v islámu existují), nepřipouští také různé výklady a pochybnosti. Co jiného by bylo za jeho nenásilným šířením v subsaharské Africe, Indii a Indonésii, která dnes představuje největší muslimskou populaci na světě?

Jsem přesvědčen, že šíření a bigotní vyznávání jakéhokoli náboženství je principiálně negativní společenský element, což o aktuálním islámu platí dvojnásob, nicméně to nelze zastavit nějakými restrikcemi, upírání svobody vyznání, paušalizováním náboženských projevů a házením všech muslimů do jednoho pytle. Tímto bojovníci proti islámu jenom rozfoukávají uhlíky i tam, kde ještě oheň nehoří. Cestou je mimo jiné podpora muslimských společenství směřujícím k demokracii, pluralitě, toleranci a sekularizaci a také boj proti tendencím, které se v různých zemích tento proces snaží zvrátit. To je příklad třeba Turecka nebo Egypta, ve kterých velká část obyvatel rozhodně nechce směřovat ke středověkému fundamentalismu, ale naopak chtějí žít evropským stylem života. Bohužel současné protiislámské nálady mnohdy podporují pravý opak, vracejí prakticky nevěřící lidi k náboženství svých předků, bohužel často k jeho nejhorším podobám.

Někdo může namítnout, že náboženství má činit člověka lepším, a že to také tak, třeba v křesťanství často je. Mám o tom pochybnosti. Náboženství má moc pod vlivem silné víry, strachu či konvencí pouze přimět lidi dělat dobré, ovšem stejně tak i špatné skutky. Jak to v které době a společnosti právě funguje je zřejmé, ale myslím si, že podstatou konání „zla“ či „dobra“ je podstata každého jedince a také okolnosti ve, kterých se nachází. Náboženství je pak jenom prostředek pro to, nebo ono.

I proto se budu zastávat práva každého vyznávat svoji víru v rámci jakékoli náboženství včetně toho, které má aktuálně mnoho negativních projevů. Kultivace každého náboženství a jeho následný přesun z „denního chleba“ do podoby kulturní nadstavby musí vždy probíhat zevnitř, nikoli zvenčí. Zvenčí je pouze třeba spoluvytvářet vhodné podmínky pro takový proces.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 10.8.2017 12:37 | karma článku: 19.12 | přečteno: 1755x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10633 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7336 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 8.21 | Přečteno: 95 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 234 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 137 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 349 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...