Kdyby to byl hřebčín, mohl by tam zůstat

22. 08. 2017 8:00:55
Mezi stájemi a jízdárnou by bylo nízkým plůtkem obehnané sousoší s pamětní deskou, která by vyzývala k pietě za zde zemřelé Romy. Kromě koní a koňáků by tam nikdo nechodil, jen jednou do roka určení kladeči věnců.

V historii měli cikáni ke koním blízko, tak by to asi nikomu nevadilo, jenomže místo koní se tam prohánějí vepři, což je rozdíl, a proto se to musí změnit. Vláda jednomyslně rozhodla, že je to nedůstojné, a proto bude vepřín vykoupen a na jeho místě zbudován památník. No, prasečák může stát téměř kdekoli, ale internační tábor pro Romy byl pouze v Letech (později i u Hodonína), takže proč ne.

Osobně nejsem velký příznivec okázalých pietních míst, ale na druhou stranu považuji úměrnou pietu za správnou, a to i tu, která, jako v tomto případě, ukazuje spíše než na něčí oběť na něčí hanbu. A na tomto místě je třeba mluvit nejen o hanbě nacistické, ale i naší, protože kárný pracovní tábor pro Romy v Letech nezbudovali Němci, ale jeho stavbu naplánovali ještě před okupací Češi, kteří ho za doby protektorátu uvedli do provozu a také „provozovali“. Nic na tom nemění, že Romové byli vnímáni za první republiky jako problematické etnikum, podmínky v táboře byly nesrovnatelně horší než standardní věznici pro běžné delikventy. Koncentračním táborem, respektive jakousi přestupní stanicí před odesláním do vyhlazovacích táborů se Lety staly v roce 1942, a to na základě soupisu cikánského obyvatelstva a jeho postavení na úroveň Židů, tedy etnika určeného k likvidaci.

Na druhou stranu by nebylo zcela objektivní srovnávat židovskou genocidu s romskou. Rozdíl je minimálně v míře. V Letech zemřelo prokazatelně 326 osob a v Hodoníně 194 (z čehož blíže neurčené množství na epidemii tyfu), což je jistě o několik řádů méně, než kolik bylo příslušníků tohoto etnika v českých zemích. V kontextu toho je třeba říci, že v době protektorátu byly kromě Židů popraveny a v koncentračních táborech umučeny tisíce našich občanů na základě politické příslušnosti, veřejné činnosti a také pasivního či aktivního odporu proti okupantům. Restrikce vůči Romům se týkala převážně osob trestně stíhaných a osob žijících potulným způsobem života.

Vepřín bude tedy vykoupen a zrušen, jsem zvědav, jak bude naloženo s příslušnými pozemky, a jak okázalé bude to pietní místo. Doufám, že k obojímu někdo přistoupí se zdravým rozumem, tedy se vkusem a s mírou odpovídající historickým reáliím. V opačném případě, tedy v případě nějakého monstrózního projektu se totiž mohou Lety stát jen další bariérou mezi majoritní společností a Romy, což je již zřejmé z mnohých komentářů, které léta provází tuto diskusi. Myslím, že je správné se otevřeně postavit ke zločinům i k chybám z historie, ale ještě zásadnější je nevršit chyby jednu na druhou v naší přítomnosti. Romská problematika si žádá skutečná a hlavně citlivá řešení, která se mnohdy týkají nás „gadžů“ a našeho vzájemného soužití, více než Romů samotných. Respekt si ale nelze vymoci a nelze ho ani nařídit. Z tohoto pohledu si nejsem vůbec jistý, jestli je toto rozhodnutí o táboru v Letech správné, respektive, jestli tato záležitost vůbec nějaké dobré řešení má.

Autor: Jiří Turner | úterý 22.8.2017 8:00 | karma článku: 20.40 | přečteno: 787x

Další články blogera

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 4784 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.00 | Přečteno: 7243 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.60 | Přečteno: 5205 | Diskuse

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 12319 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 10.50 | Přečteno: 91 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 471 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.44 | Přečteno: 4784 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 226 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...