Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jede vláček Drahoráček do stanice "Hradčanská", Zemák má konečnou v Novém Veselí

Jede vláček Drahoráček, kolik vozů asi má? Asi tak kolem sedmdesáti by to mohlo být. A bude to tím, že má dvě lokomotivy. Ty sice nijak nekooperují, ale jinak asi mohou většinou vézt vagónky se stejnými pasažéry. 

Když jsem 15. února tohoto roku uveřejnil blog s názvem „Drahoráček“, ve kterém jsem vyjádřil názor, že Miloš Zeman je k poražení duem Drahoš - Horáček (tedy, že jeden z této dvojice postoupí do druhého kola se Zemanem a voliči neúspěšného kandidáta podpoří toho úspěšného), smáli se mi mnozí, že nemá absolutně šanci někdo, koho oni vůbec neznají, tedy profesor Drahoš, potažmo někdo, koho nezná ani pan prezident, který jinak zná všechno, čímž byl myšlen Michal Horáček. Skutečnost, že Jiří Drahoš nebyl mimo akademickou obec příliš známý, evidentně ničemu nevadí, a že by někdo s rozhledem Miloše Zemana neznal Michala Horáčka, byl pouze účelový žvást.

Jak se ukazuje, byl jsem zbytečně opatrný, protože je patrné, že šanci mají oba výše uvedení pánové, a to i každý zvlášť. Nechci se opájet idylickou představou, že oba porazí Miloše Zemana v prvním kole a druhé kolo se tak stane místo vyhroceného „bratrovražedného boje“, jako před pěti lety, poklidnou volbou lidí, pro které jsou přes vlastní preference oba kandidáti vcelku přijatelní. Bylo by to jistě dobré i pro společenské klima, protože po minulé volbě se polarizovala společnost v jakémsi hypotetickém poměru 45:55, přičemž si myslím, že leckdo z těch 55% si po čase trhal vlasy na hlavě.

Průzkumy se vyvíjí, a také různí, ale jeden nedávný, docela sofistikovaný mě zaujal, protože zajímavě rozebírá současnou situaci. Podle něho má:

Miloš Zeman asi 12% skalních příznivců a 21%  jemu nakloněných voličů, ale pro 22% voličů je zcela nepřijatelný a dalších 24% voličů ho přímo nenávidí. Zbylých cca 20% jsou neutrální a nerozhodní lidé.

Jiří Drahoš má podobné množství skalních příznivců i těch vlažných podporovatelů, ale místo 46% Zemanových odpůrců jich má úhrnem pouze 12%, což přesně odpovídá procentům Zemanova fanklubu. Neuzrálně se k němu staví přes 50% respondentů.

Michal Horáček má menší počet skalních příznivců než oba pánové, ale nepřijatelný je jen pro cca 20% voličů, což je necelá polovina zásadních odpůrců současného prezidenta. Neutrálně se k němu staví taktéž kolem 50% respondentů.

Nechci na základě tohoto průzkumu spekulovat o výsledcích voleb, které jsou ještě daleko, ale zcela zásadní je pro mě to, že by se neměl stát prezidentem někdo, kdo je skoro pro polovinu občanů zcela nepřijatelný. Prezident nemusí být milován a obdivován, nemusí být zakládány nějaké strany jeho přátel, jeho fanynky nemusí omdlévat při pronášení jeho mouder a fanoušci nemusí prezidentovu čest hájit s nasazením vlastního života. Prezident by měl být pouze pro drtivou většinu národa přijatelný, nemusí vždy vyjadřovat názor většiny občanů (a má-li trochu cti v těle, ani vždy nemůže), může být předmětem vtipů a narážek, může být někomu i občas protivný, ale neměl by být velkou částí občanů nenáviděný.

Chápu, že se řada lidí radovala, a raduje stále, že na Pražském hradě není žádná leklá ryba, že díky prezidentovým kontroverzím se stále něco děje, ale upřímně, čeho je moc, toho je příliš. Prezident stárne a patrně i díky svému zdravotnímu stavu ztrácí glanc a vtip, a to co se z Hradu line, je spíše smutné, než zábavné. Jinými slovy pro mě osobně by mohl být zase nějaký čas prezidentem důstojný suchar, případně důstojný bohém, což by byl určitý pomyslný návrat k prvnímu českému prezidentovi. Naopak neměl by tam setrvávat nedůstojný ješita, intrikán a žvanil, jehož mezinárodní kredit je založen na tom, že se podbízí těm, které většina demokratického světa vnímá v lepším případě jako problematické osobnosti a režimy. 

Autor: Jiří Turner | středa 23.8.2017 11:01 | karma článku: 19,81 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 26,86 | Přečteno: 854x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,06 | Přečteno: 872x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!