Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není to pravda, protože to bylo pořízeno nelegálně a legální vyšetřování je komplot

Ptám se tedy: dá se Andreji Babišovi nějak neškodit? Trochu mi to připomíná tvrzení, že s StB nespolupracoval, protože vyhrál soud. Pravda i vina však existují zcela nezávisle na vyjádření soudů i zdrojích informací.

Nikdo nemůže být odsouzen bez toho, aby byl uznán vinným soudem, a ke své obhajobě může každý využít všechny zákonné prostředky. Naopak mnohé důkazy nelze u soudu použít, protože byly pořízeny nezákonným způsobem. Je to tak, a je to asi správně. Je však zcela mylné přenášet tyto právní principy do obecné roviny. Vinný je ten, kdo něco špatného udělal a pravda prostě něco je a něco není. Primárními otázkami tak není, jestli se něčí vyšetřování někomu hodí do krámu, ale jestli byla naplněna „skutková podstata“ nějakého skutku, a také není tak důležité, kdo, jak a proč získal nějaké nahrávky, ale to, jestli jsou autentické.

Jedním z těch, kteří se aktuálně snaží tyto dvě roviny spojit do jedné je Andrej Babiš. Andrej Babiš je mocný, bohatý a úspěšný muž, aktuálně i úspěšný politik. Takoví lidé mají mnoho nepřátel, konkurentů, kritiků a oponentů. Političtí oponenti i nepřátelé a konkurenti z byznysu využijí kdykoli jakékoli zákonné i nezákonné prostředky, aby takové lidi očernili a kompromitovali. Bylo by naivní se domnívat, že Babišovi odpůrci nemají vazby na policii. Novináři slídí po kompromitujících materiálech, ať už proto, že si je někdo najal, nebo prostě loví senzační zprávy. V rozsahu svých možností se mu snaží škodit i ti, pro které je jeho způsob podnikání a politiky nepřijatelný, tedy třeba já tímto článkem.

Není to jistě příjemné, ale kdo se touto cestou vydá, musí s tím počítat, tak to na světě chodí. Nicméně, a opět se k tomu vracím, podstatné je to, jestli jsou kompromitující materiály a důkazy reálné a pravdivé, nebo ne. Bez ohledu na možnost politické objednávky a čehokoli jiného, byla v případě Čapího hnízda zneužita dotace. Andrej Babiš jednal vědomě neminimálně neeticky, když si přisvojit dotaci, která nebyla určena jeho impériu, ale malým firmám. Jestli spáchal přečin, za který bude sankcionován poskytovatelem dotace, nebo jestli spáchal trestný čin, o tom rozhodnou k tomu kompetentní orgány, pro mě v této chvíli je jasné, že spáchal amorální čin. To nebyl dosud schopen nikdo, ani Babiš, popřít. 

Podobné je to s Babišovými  nelegálními odposlechy, kterých už jsou desítky. Není hezké ani slušné tajně poslouchat, kdo si s kým co povídá, ale byl to on, kdo je na nich slyšet a říkal to, co si může veřejnost poslechnout? S odposlechy je to tak: ty zákonné, policejní by měli sloužit trestnímu řízení a veřejnost by je slyšet neměla, ty nezákonné jsou pro veřejnost a v trestním řízení je jejich použití složité. Ale i nelegální odposlechy mohou být podnětem pro policii a policie může v souladu s interními předpisy odposlechy zveřejnit. V obou případech je tak podstatné, jestli jsou zveřejněná fakta pravdivá. Pokud jsou, mohou sloužit tomu, kdo je používá. Jedinou smysluplnou zápornou reakcí na zveřejněné odposlechy tak může být: jen: "Ne, to jsem neřekl, je to podvrh, podávám trestní oznámení." Kladnou reakcí je pak přiznání, že jsem, kdo jsem  a mlčení je prakticky totéž. Reakce, že odposlechy jsou nelegální, je směšná. 

Z toho, co o Andreji Babišovi víme, vyplývá, že je to člověk, který je pro svůj úspěch schopen udělat věci, které jsou minimálně v rozporu s etikou, slušností a mravností. Své zájmy je schopen prosazovat zcela bezohledně, používat jakékoli prostředky a spolupracovat s kýmkoli, kdo mu k úspěchu dopomůže. Dost možná je proto tím, kým je, a proto je také tak úspěšný. Je velmi pravděpodobné, že ho stejně jako v případě spolupráce s StB světská spravedlnost nedohoní a s vlastním svědomím si asi žádné problémy nedělá, takže tady bude patrně dál podnikat tak, jak podniká. Nikdo mu v tom nezabrání. Jediné, v čem mu lze zabránit, je to, aby nepřenesl všechna zmíněná negativa do politiky. Ne, že by se naše politika (stejně jako jiné politiky) prezentovala nějakou mravností, ale takovéto spojení politiky a byznysu, včetně metod a nebezpečného ovlivňování jednoho druhým, považuji za nebezpečí pro samou podstatu fungování demokracie. Přímé propojení moci ekonomické s politickou je principem totalitním. Totalitní prvky se totiž nenachází jen v komunistických a diktátorských státech, mohou se skrývat i v autokratických kapitalistických systémech, ve kterých míra moci, ekonomické a zároveň politické překročí určitou kritickou hranici. Řekl bych, že se právě teď na takové hranici nacházíme, a je jen na nás, jestli ji překročíme, nebo ne. 

Autor: Jiří Turner | pondělí 28.8.2017 11:29 | karma článku: 29,52 | přečteno: 951x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 23,62 | Přečteno: 656x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3548x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...