Počítání Romů

9. 09. 2017 14:00:16
Jeden Rom, dva rony, tři rumy... To se jeden těžko dopočítá. Kdo je to Rom? Ten, kdo se za Roma považuje? Ten, kdo odpovídá nějaké antropologické specifikaci? Ten, kdo žije v nějaké sociální struktuře? Má vláda jasno?

Já tedy jasno nemám a trochu mě děsí, jestli na úřadě vlády jasno mají, když vyhlásili „sčítání Romů“ a obeslali kraje, aby: „kromě počtů občanů, kteří se k romské národnosti hlásí, byli započítáni i ti, kteří jsou za Romy považováni významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů“. No, potěš pánbů!

Docela by mě zajímalo, o co úředníkům z úřadu vlády jde, případně na čem je založena taková zakázka od politiků? K čemu je někomu údaj, který obsahuje otázky uvedené v perexu tohoto článku? Kdo potřebuje vědět, kolik lidí si o sobě myslí (a tuto skutečnost i deklaruje), že jsou Romové, kolik lidí splňuje určitou (mimo jiné velmi pochybnou) antropologickou normu pro Roma, případně o kolika lidech si okolí myslí, že jsou to ti „cigoši“.

Víše uvedené je možná zajímavé téma pro diplomovou práci budoucího etnografa nebo sociologa, ale co s tím bude dělat vládní úředník nebo politik? Asi by mi odpověděli (tak je totiž i průzkum zdůvodněn), že je to podklad pro řešení romské otázky, že na základě toho se někdo chystá Romům pomáhat. Jestli oni to ti odborníci neodkoukali od ornitologů? Zoologové a přírodovědci obecně sčítají stavy zvířat a rostlin, a na základě toho navrhují a provádí určitá ochranářská opatření. Logika je zcela jasná, stejně jako je jasné, kdo je orel skalní, a kdo sojka.

Orel skalní se dá chránit tím, že se ochrání jeho nečetná hnízdiště, ale obecná ochrana přírody spočívá však v něčem jiném. To jsem poněkud odbočil, ale podobnost je nabíledni. Jednotlivě se mohou v odůvodněných případech chránit konkrétní lidé, ale ne společnost. O co nám jde? Předpokládám, že stejně jako při ochraně životního prostředí, jde ve společnosti o to, aby se minimalizovali různé škodlivé a nežádoucí společenské projevy. Aby lidé chodili do práce, nezneužívali sociální systém, řádně vychovávali svoje děti, dodržovali zákony, kulturně bydleli a kulturně žili. Každý si pod těmito body může představovat něco trochu jiného, ale obecně si myslím, že v tom máme jasno.

Proto také mi přijde zajímavé a hlavně důležité, kolik lidí jsou bezdomovci, kolik lidí žije v chudobě a proč, kolik lidí a za jakých podmínek žije v ghettech a různých vyloučených lokalitách, kolik lidí žije ze sociálních dávek, jaké je kde kriminalita, jak je to s integrací dětí ze sociálně slabých a problémových rodin a komunit? Záleží snad na tom, kdo z výše uvedených má jaké antropologické rysy? Asi ne! Za cikána byl dříve, a možná je stále, považován ten, kdo po cikánsku žije. Jsem přesvědčen, že normální lidé u svých sousedů, kteří žijí zcela standardním způsobem života, nezkoumají odstín jejich kůže, vzdálenost očí a lícních kostí a nikdo také nezkoumá, jestli všichni, kdo žijí v nějakém cikánském ghettu, mají i etnickou příslušnost k Romům. To je přeci blbost.

Suma sumárum, další rána vedle. Tahle se romská problematika podle mého soudu řešit nemá, nedá a nesmí. Možná nejlepším způsobem jejího řešení je, neřešit ji vůbec. Rovným metrem měřit všem stejně a tím minimalizovat averzi majoritního obyvatelstva vůči Romů (a Romů vůči majoritě) a zabývat se s citem obecnými problémy, které postihují stejně „bílé“ i „černé“.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/romove-cesko-scitani-podle-obliceje-radnice-feo-/domaci.aspx?c=A170907_212353_domaci_fka

Autor: Jiří Turner | sobota 9.9.2017 14:00 | karma článku: 25.28 | přečteno: 1812x

Další články blogera

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 6371 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.00 | Přečteno: 7250 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.60 | Přečteno: 5207 | Diskuse

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 12326 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 89 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.54 | Přečteno: 170 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.00 | Přečteno: 549 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...