Byl rozsudek v kauze „hidžáb“ vynesen na základě společenské poptávky?

22. 09. 2017 0:19:34
Verdikt jako takový asi správně potvrdil rozhodnutí soudu obvodního, ale odůvodnění soudce mělo pachuť čehosi, co by vůbec v soudní síni zaznít nemělo. Z banálního občanskoprávního sporu se stala fraška a demonstrace islamofobie.

Dovoluji si připomenout, že v této kauze původně vůbec nešlo o to, jestli je přípustné nebo nepřípustné nosit muslimský šátek ve škole. Šlo o to, jestli bylo odůvodněné nepřijetí studentky a jestli se ředitelka školy nechovala neeticky a diskriminačně. Žaloba neprokázala, že by došlo k nějakému pochybení (mimo jiné proto, že to bylo tvrzení proti tvrzení) a soud se vůbec nezabýval tím, jestli je nošení hidžábu přípustné, nebo ne. A tím to také mohlo skončit.

Neskončilo, protože došlo na odvolání, které mají patrně na svědomí nějací blouzniví aktivisté a podporovala ho i veřejná ochránkyně práv. Odvolací soud očekávaně potvrdil, že žalující strana nemá nárok na odškodnění ani omluvu za diskriminaci. To je nepochybně v pořádku, protože diskriminační chování v souvislosti s přijetím, jak už bylo zmíněno, nebylo prokázáno, a k jinému nemohlo dojít, protože se ona dívka studentkou nestala z důvodu vlastního formálního pochybení.

To, co však zaznělo v odůvodnění, a jak bylo toto rozhodnutí manipulativně (a to i vinou soudce) komentováno, již dle mého názoru v pořádku není. Bylo vyřčeno, že domáhání se nošení hidžábu je vlastně domáhání se nějaké výsady a soudce neváhal použít příměr, že by si někdo mohl při matematice nahlas říkat otčenáš. Takovouto zhovadilost bych od soudce městského soudu vskutku nečekal. Z banálního občanskoprávního sporu se, teď zase pro změnu díky aktivistům opačné orientace a politikům toužícím po snadných bodech, stala šaškárna bojovníků za náboženskou čistotu naší společnosti a našeho školství.

Abych se vyjádřil zcela jasně a konkrétně, nepovažuji nošení muslimského šátku za nic, co by odporovalo dobrým mravům a mělo jakoukoli podobu nemístné náboženské výsady. Hidžáb podle mého soudu nemůže být nošen jen tam, kde to odporuje hygienickým nebo bezpečnostním normám, případně tam, kde třeba zaměstnavatel jasně předem stanoví nějaký dresscode, zkrátka, kde to ze zcela objektivních důvodů není vhodné. Ale i člověk mdlého rozumu asi pochopí, že hlasité předčítání otčenáše při hodině matematiky může někoho rušit, ale studentka s šátkem na hlavě asi těžko.

Nevím, jestli máte představu, jak vypadají studenti středních škol neřkuli učňovská mládež pří výuce ve škole. Jestli jsou skryté vlasy muslimky něčím, co by mělo působit pohoršení, tak by byly třídy náhle poloprázdné, protože výstřelků ve zjevu studentů lze najít opravdu dost, včetně těch náboženských a bohužel i těch, které se hlásí ke zločinným ideologiím. Takže pokud žijeme v takto tolerantní společnosti, jako je ta naše, musíme být tolerantní padni komu padni. Pokud nechceme být tolerantní, měli bychom začít sami u sebe.

A to je ten problém. Pochopitelně nikomu nemůže z objektivních důvodů vadit, že má někdo na hlavě šátek nebo třeba jarmulku, ale tento atribut muslimů je nám náhle proti srsti v rámci obecného odmítavého postoje k tomuto náboženství. Jsme tak ochotni prohlašovat, že hidžáb je jednoznačným náboženským symbolem, přestože je to více atribut tradice a identity, stejně jako je pro nás atruibutem naší kultury způsob odívání, úpravy vlasů, líčení a podobně. Když to přeženu, díky křesťanství nenosí dámy na veřejnosti odhalená ňadra pánové otevřené poklopce (Papuánci na tom nic divného nevidí). Moje prababička, tak jak ji pamatuji v sedmdesátých letech, by z domu prostovlasá nevyšla, byla ateistka, ale v době, ve které vyrůstala, byly ve společnosti, ve které vyrůstala, i díky náboženství takové normy.

O tom, že chodí po světě (ale nejen po světě, ale i po školách, nemocnicích a jiných veřejných místech) řádové sestry, kněží a mniši různých církví ve svých tradičních „ uniformách“ včetně pokrývek hlavy, není snad ani třeba se zmiňovat. Pokud bychom chtěli plošně zakázat nošení hidžábu, bylo by jediným poctivým řešením, které by reprezentovalo rovný přístup k náboženským projevům, zakázat používání a prezentaci veškerých náboženských symbolů. Už se o to jinde pokoušejí a já to vnímám jako úplně absurdní počin, a to právě proto, že náboženství je také součástí nějaké kultury a lidské identity. Žijeme-li v multikulturním světě, jako že žijeme a žít budeme, musíme rerspoktovat kulturu a identitu každého a všech.

Je přece jednoznačně správné, požadovat po veškerých cizincích, ať už dočasně nebo trvale u nás žijících, aby absolutně respektovali naše zákony a základní společenské normy, ale přece po nich nemůžeme požadovat respektování norem, které sami nijak nectíme a nedodržujeme. Když naši mladí mužové nosí bejzbolky a kulichy ve školách, restauracích a bohužel i v divadlech, když na operu pustí někoho v džínách a ve svetru, když je společenskou normou mít zelené vlasy, pomalovanou kůži a půl kila kovu v ní, tak, propánakrále, je mino tu normu mít vlasy pod šátkem?

Autor: Jiří Turner | pátek 22.9.2017 0:19 | karma článku: 20.58 | přečteno: 2393x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10640 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 13.87 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 168 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 147 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 216 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 391 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...