Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč mají politici stále potřebu otevírat události z 2. světové války a z období po ní?

Sedmdesát dva let po válce, tedy v době, kdy nejmladšímu možnému, žijícímu, tehdy dospělému účastníkovi války musí být kolem devadesáti let, probíhal soudní spor mezi českou odnoží sudetoněmeckého landsmanšaftu a naším Senátem. 

Abych byl přesný, Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku žalovalo kancelář Senátu Parlamentu ČR ohledně výroků předsedy horní komory na tryzně v Terezíně.

Celou záležitost si dovolím trochu rozebrat, ale kdybych se měl jen jednou větou k této kauze vyjádřit, řekl bych: všechno špatně!

Několik otázek:

  • Pokud se Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku nezabývá jen organizováním lidových veselic, pitím piva, grilováním vepřových kolem a podobnou činností, jako že asi nezabývá, tak co tady takový spolek dělá?
  • Proč Milan Štěch a jemu podobní „kladeči věnců“ májí neustále potřebu se zúčastňovat nějakých pietních akcí a na nich bránit něco, co bránit není třeba, protože pokud to někdo napadá je to blázen nebo zločinec, který má být pojmenován a příslušně řešen?
  • Jaký je důvod takové akce stále pořádat, a proč, když už tedy takové akce někdo pořádat chce, na nich stále otevírá to, co již bylo uzavřeno a uzavřené to má zůstat.
  • Proč se česká odnož sudetoněmeckého landsmanšaftu soudí se Senátem?

 

Vezmu to odzadu. K odpovědi na poslední otázku je třeba uvést, co ten náš předseda Senátu řekl.  Během loňské piety v Terezíně pan Štěch promluvil k publiku o údajných snahách relativizovat zločiny německé okupace jejich srovnáváním s násilím spáchaným na Němcích během odsunu po konci druhé světové války. Ve svém vystoupení tyto tendence odmítl. Podle něj nelze zaměňovat příčinu a následek. Jakkoliv nepopíral poválečné zločiny Čechů, odmítl je postavit vedle krutostí nacistů během předchozí okupace. Doslova uvedl: „K tomu je také dobré říct jedno: zločiny během odsunu byly dílem konkrétních jednotlivců. Zato nacistické zločiny během okupace byly součástí oficiální a promyšlené politiky německého státu“ a dodal: „českých obětí nacistické okupace bylo víc než Němců zabitých v průběhu odsunu po konci války.“

Jakkoli je pravdou, že zločiny během odsunu byly dílem konkrétních jednotlivců, zato nacistické zločiny během okupace byly součástí oficiální a promyšlené politiky německého státu a českých obětí nacistické okupace bylo více, než Němců zabitých v průběhu odsunu po konci války, na co jsou tato slova reakcí? Na údajné snahy relativizovat zločiny německé okupace? Kdo něco takového tvrdí?  Víme to? Pokud by to věděl pan Štěch, druhý nejvyšší ústavní činitel, měl by podat žalobu na toho, kdo to tvrdí, případně zplodit diplomatickou nótu, pokud to tvrdí nějaký zahraniční subjekt, třeba spolková vláda. Takto jsou to jenom plané kecy a strojené reakce na něco, co údajně někdo řekl nebo naznačil. Ten podivný sudeťácký spolek by se tedy snad mohl v kanceláři Senátu dožadovat vysvětlení, kdo že to relativizuje zločiny okupantů, protože by mohlo padnout podezření na něj, jenž to on se přeci stará jen o pivo a pečená kolena. Proč ten spolek podává žalobu na to, co je historická realita, byť zcela zbytečně připomínaná?

Nemohu se zbavit dojmu, že se pořád někdo snaží přihřát si svou polívčičku na smutných událostech, od kterých se oficiálně distancovaly a projevily lítost oba zúčastněné státy. Němci za okupaci, oběti a příkoří páchané na českém obyvatelstvu a Češi za zločiny páchané na civilním německém obyvatelstvu při násilném odsunu. Diskuse o tom, kdo více trpěl (byť je to docela jasné), a kdo se tedy má více omlouvat, jsou nesmyslné. Ta věc je uzavřena a má být připomínána jen v tom smyslu, aby se nic podobného neopakovalo. Není jediný rozumný důvod jitřit již zacelené rány a to v podobě otevírání nějakých nároků na odškodnění a navrácení majetku, stejně jako v hledání fiktivních nepřátel, proti kterým je z důvodu vlastního zviditelnění nutno bojovat.

Málem bych zapomněl: soud žalobu odmítl, což je jistě správné, a ke zbytečnému řečnění předsedy Senátu se samozřejmě nevyjádřil, neb mu to nepřísluší.  

Zdroj: https://www.lidovky.cz/spolek-zaloval-stecha-0u5-/zpravy-domov.aspx?c=A170920_092923_ln_domov_jho

Autor: Jiří Turner | pondělí 25.9.2017 11:02 | karma článku: 16,97 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,66 | Přečteno: 713x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...