Pod ty oranžové vestičky si vezměte, milé děti, vestičky neprůstřelné!

27. 09. 2017 10:40:14
Na hlavu blembáčky a půjdeme na procházku na Staroměstské náměstí a Pražský hrad. Projdeme se kolem betonových zátarasů pod dohledem policistů se samopaly. Neberte si také nic železného, protože na Hradě budete procházet detektory

Prevence je bezvadná věc, ale její opodstatněnost musí být v nějaké rozumné souvztažnosti s riziky. Kdybychom stejně, jako přistupujeme k hrozbě teroristického útoku, přistupovali k rizikům spojeným s automobilismem, museli bychom přestat automobily používat. I v zemích, kde terorismus reálně existuje, je obětí dopravních nehod o dva řády více než obětí teroru.

Zmínil jsem terorismus, ale pouze jako jeden z příkladů. Vyrůstal jsem v době, kdy u nás byla poměrně srovnatelná rizika s dnešní dobou, přepadalo se, vraždilo se, existovali devianti, aut bylo sice méně a byla pomalejší, ale zase mnohem méně bezpečná. Díky systému „samodomo“ jsme byli obklopeni poměrně nebezpečnými přístroji, nástroji a spotřebiči a konečně gravitace fungovala úplně stejně jako dnes, tedy stejnou mírou a stále stejným směrem do středu Země. Na bezpečnost se příliš nedbalo, a tak se občas něco malicherného, ale i tragického stalo, stejně jako dnes, ale informovanost o tom byla minimální, což vedlo k tomu, že jsme při stejné riziku byli více v klidu.

Víte, já vůbec nechci hanět snahu o zvyšování bezpečnosti, v mnoha případech bylo učiněno mnoho dobrého, jen se zamýšlím, kde je hranice mezi tou mírou rizika a nějakým preventivním opatřením. Když jsem se učil jezdit na kolečkových bruslích (to měly ty brusle ještě dvě a dvě kolečka vedle sebe), tak jsem měl jako jedinou ochrannou pomůcku maminčiny vyřazené dámské rukavice, u kterých byli ustřižené konce prstů. Když jsem učil jezdit na bruslích své děti (a to už je pěkných pár let) měly chrániče na kolena, lokty a dlaně. Dnes mají děti naprosto standardně ještě ten blembáček. Nechci spekulovat, jestli absence ochranných prostředků zkvalitnila moji vlastní výuku, ale současné vybavení je bezesporu správné. Děti si však mohou všemožně ublížit i při jiných činnostech, a tak se nabízí otázka, jestli takto vystrojeny nemají být, i když jdou na procházku do parku nebo si hrají na hřišti? Jelikož takto zabezpečené děti kolem nikde nevidím, předpokládám, že jejich rodiče asi správně vyhodnotili míru rizika v kontextu s diskomfortem různých chráničů ve prospěch toho únosného rizika. Svým vnoučatům, až povyrostou, přilby na kolo a brusle pořídím, ale sám budu už do konce svých dnů jezdit na kole bez ochranných prostředků.

Tím jsem chtěl říci, že sice chápu opatření, která mají chránit přede mnou druhé, ale nechápu a nesouhlasím s tím, že někdo se neustále snaží chránit mě před sebou samým. Chápu respektování všemožných pravidel silničního provozu, ale třeba ne to, že mám být připoután. Je mi jasné, že třeba kouřením (hypoteticky, protože nekouřím) nemám obtěžovat jiné, ale jestli si ničím svoje zdraví, je moje věc (tak ať mi napálí o něco vyšší zdravotní pojištění). Není možná daleko doba, kdy mě bude někdo odpírat nezdravé potraviny nebo alkohol a nutit mě pod sankcí ke zdravému způsobu života. Je dobře, že mě někdo přesvědčuje, jak je fajn, žít zdravě, ale rozhodnout se chci sám.

To jsem ale odbočil. Zmínil jsem se o hrozbě terorismu. Z mého pohledu je to v našem pojetí nejabsurdnější nepoměr míry rizika a obtěžujících a stát zatěžujících opatření. Ten nepoměr předčí naprosto všechno, co mě napadá, i hypotetický zákaz chození pod pavlačemi. I pády pavlačí (dokonce i mostů) jsou u nás častější, než teroristické útoky. Ochranné rámy na Pražském hradě, betonové zátarasy, po zuby ozbrojení policisté a mnoho jiných viditelných, neviditelných ale vždy extrémně drahých opatření, to není nic, co by zastavilo někoho, kdo chce spáchat teroristický útok. Kdybychom měli skutečně eliminovat většinu rizik, žili bychom absurdní nesvobodné životy. Bylo by to stejné, jato to zmíněné neježdění autem ze strachu z havárie, která je pořád možná, i když učiníme cokoli myslitelného.

V případě terorismu to se sebou ještě nese aspekt, že si vlastně takto o teroristický útok říkáme, protože naše opatření se nedají chápat jinak, než projev strachu, a šíření strachu je podstatou terorismu. Existuje-li u nás nějaký potencionální terorista, přemýšlí možná, na jakém nečekaném místě udeřit, na Pražském hradě a na Staroměstském náměstí to nebude, protože tam už jsme se vybláznili dostatečně. Tím jsem pochopitelně nechtěl říci, že se proti terorismu nemá bojovat. Je nepochybně správné monitorovat extrémistické skupiny a obecně lidi radikálně založené, a to všemi dostupnými prostředky. Prevence by se pak měla týkat kvalitní integrace u nás žijících cizinců a přísné a důsledné migrační politiky, což v rozporu s obecnými představami je u nás trvalý stav. Nelegálních imigrantů je u nás na rozdíl od západoevropských států, tím spíše USA, naprosté minimum a legální imigranti z rizikových oblastí to u nás se získáním byť jen přechodného pobytu nemají vůbec jednoduché.

Vyčasilo se, a tak půjdu na procházku se psem. Půjdu beze zbraně, bez oranžové vesty (dokonce i bez reflexních prvků na oděvu či batůžku) a půjdu i beze strachu, že na mě v parku na Kavčích horách číhá terorista. Vypiji si na vyhlídce nad Podolím jednu plzeň, byť to prý na lačno není zdravé a konzumace alkoholu na veřejnosti je zakázána (omlouvám se tímto všem nezletilým veverkám). Vyhnu se oplocení skalní římsy, které tam někdo patrně v pomatení smyslů vystavěl, asi aby lidé neskákali z třicetimetrové skály . A kdybych se dlouho nevracel, nebude to tím, že jsem se stal obětí radikálů, ale pouze obětí své radikální chutě stavit se na zpáteční cestě U Bansethů na jedno či na dvě.

Autor: Jiří Turner | středa 27.9.2017 10:40 | karma článku: 33.01 | přečteno: 3699x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10647 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 115 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.12 | Přečteno: 924 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.18 | Přečteno: 3427 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...