Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mišn, vižn, televižn

Tedy vision, mission, television – vize, poslání a televize. Tuto rýmující se formuli jsme kdysi sarkasticky používali pro motivační akce v jedné nadnárodní firmě, ale ono to docela dobře funguje i v pohledu na politiku.

Každá politická strana musí prezentovat své vize, své poslání a tím nejlepším způsobem je nepochybně agitace prostřednictvím pohyblivých obrázků. Obecně se v této proklamaci skrývá vždy určitá faleš, všichni to vědí, a všichni dělají, že to tak není. Ona firma hlásala jako své poslání učinit všechny konzumenty svých výrobků (je to potravinářská firma) šťastnými, a to de facto tím, že si konzumací několika rozpuštěných kil cukru denně někdo přivodí obezitu a předčasnou smrt, což souvisí z vizí, kterou je, aby to skutečně nebyla jen deka ale kila a tento tichý zabiják byl náležitě hezky zabalen, prvotřídně technologicky zpracován a byl z hlediska kvality zcela bezvadný.

To vše se dá odprezentovat třeba formou reklamy, ve které si šťastní rodiče se šťastnými dětmi otevřou to svinstvo u slavnostní (nebo také zcela všední) večeře.  Dá rozum, že posláním každé takové firmy je vydělat svým akcionářům hodně peněz, a to, což je ta vize, zlikvidováním konkurence a zaplavením světa svými výrobky. Abych byl ale objektivní, jedním z poslání bylo i nabízet dobrou a dobře placenou práci svým zaměstnancům, což musím uznat, firma dělala také, čímž se přiznávám k podílnictví na masové vraždě.

V politice je to podobné, vytrubovaným posláním každé politické strany je nastolit ráj na zemi, na které si budou ti samí šťastní dospělí s těmi samými šťastnými dětmi užívat téhož šťastného života. Nebude to konzumací jedu v nápoji, ale konzumací jedu v ideologii. Záměrně to značně dramatizuji, s tím nápojem při normální konzumaci není žádný problém, stejně jako není problém s chladnou hlavou konzumovat normální ideologie. Problém je však v tom, že zločinné nebo alespoň amorální ideologie se často v rámci „mišn vižn, televižn“ prezentují jako něco báječného, a plíživě se mohou stát drogou, stejně jako neúměrná konzumace čehokoli.

Nabízí se tak otázka, jak se něčemu takovému bránit. V obou případech by se dalo říci, že by měl stačit zdravý rozum, ale realita tomu neodpovídá. Lidé nedbají na dobré rady ohledně rozumné a uměřené konzumace čehokoli, co je jim nabízeno, stejně jako nedbají rizik spojených s přijetím politiky, která je důvodně podezřelá z toho, že může v budoucnu škodit. I důvody budou asi podobné, proč si nedat z plného korýtka opulentní porci toho, co nám chutná, proč se omezovat, proč konzumovat něco, co nemá někdy ani moc hezký obal, a hlavně, co ani moc nechutná, protože to není podbízivé a neobsahuje to různé „cukříky“ a "glutamáty" na zvýraznění chuti.

V tomto ohledu se blížíme k obecnému stavu, kdy to co není takto podbízivé, je neprodejné, a záleží na jen na tom, kdo kolik do té reklamy nainvestuje, a jak je ona reklama marketingově zdařilá. Jinými slovy se přesunujeme ze souboje "zdravé proti nezdravému", do souboje "úspěšné proti neúspěšnému", přičemž pravá podstata toho či onoho produktu, už nikoho moc nezajímá. Důležité je jen to, jak se to prezentuje, a zdali je to dostatečně „trendy“. Jasně, v případě potravin to tak zcela není, je možné pít vodu za studánky, na zahrádce si pěstovat ředkvičky a chovat králíky, případně to z ověřených zdrojů kupovat. S politikou je to však poněkud složitější, tam asi nelze někomu přijet na „zahradu“ a podívat se, jak to či to či no dělá. Musíme věřit, což do značné míry platí i u těch potravin.

S vírou je to však také těžké. Víra bývá iracionální, a pokud se nám podaří ve své mozkovně prosadit racionální soudy, už to asi není víra. Víra v kvalitní salám za 39 Kč za kilo hraničí s bláznovstvím, stejně jako víra, že „poručíme větru, dešti“, nebo že „ANO s námi bude líp, protože to budeme řídit jako firmu“. Tím se oklikou vracím na začátek. Posláním firmy je vydělat peníze a vizí zlikvidovat konkurenci a zaplavit svět, nebo alespoň nějakou jeho část, svým zbožím, a je docela jedno, jakou to zboží má podstatu. 

Autor: Jiří Turner | pátek 3.11.2017 11:26 | karma článku: 10,68 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,22 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!