Prezident - specialista na romskou problematiku

12. 11. 2017 17:35:17
Tak už i sociolog, a to ne ledasjaký, ale jasnozřivý, neboť ví, kolik procent nepřizpůsobivých občanů jsou Romové. A když to ví, tak proč se o to vědění nepodělit s národem, nebo alespoň s tou jeho částí, která tomu naslouchá.

Vůbec nevíme, kolik u nás žije Romů, máme docela problém definovat pojem Rom, a každý si může pod pojmem „nepřizpůsobivý občan“ představit někoho jiného, ale hlava státu klidně od pasu vystřelí, že devadesát procent nepřizpůsobivých občanů jsou Romové.

Ono je to celé zvláštní. I kdybychom byli schopni spočítat ty, kteří se Romy cítí (to je de facto jediné smysluplné kritérium), kdybychom jasně definovali kategorii „nepřizpůsobivý občan“, a ukázalo se, že devadesát procent Romů jsou nepřizpůsobiví občané, tak ani tehdy by nebylo správné, aby prezident republiky takovýmito výroky v rámci své kampaně sbíral body u takto negativně založených občanů majority. Takový údaj by měl sloužit jen těm, kteří se zároveň ptají: co s tím budeme dělat a následně nějaká řešení navrhují.

Paušálně, v rámci jakési hospodské diskuse je jistě možné říci, že mezi Romy je hodně nepřizpůsobivých občanů. Asi by autor takového výroku použil jiná slova, ale podstata věci je každému jasná, a běžné pozorování nás v takovém náhledu může utvrdit. Ale opravdu může? Ono je to složité a hodně závisí na tom, co vidět chceme. Pokud má někdo takový pocit na základě reportáže o výplatě sociálních dávek, těžko mu ho vyvracet, ale dnes dopoledne všichni Romové, které jsem potkal v Nuslích, byli ve výkopu a oháněli se krumpáčem. Kdybych na základě toho napsal, že právě jen Romové v sobotu poctivě pracují, měli by mě čtenáři tohoto blogu za slabomyslného (což mohou jistě mít i bez toho)

Když nám kdosi neutrálního zjevu ukradne peněženku, budeme říkat, že to byl zloděj, pokud máme pocit, že to byl Rom, řekneme „hajzl cikánská“. To je ten princip. Vůbec nechci zpochybňovat, že procento romsky vyhlížejících lidí v nápravných zařízeních je asi větší než na druhé straně zdi, ale pokud to neumím nijak konkrétně definovat a nevím co s tím, tak se sluší držet ústa. A to nejsem prezident, ale pisálek na blogu, který si na rozdíl od hlavy státu z podstaty věci může dovolit své výroky poněkud přeexponovat.

Asi mi někdo vytkne, že se zase navážím do pana prezidenta. Po pravdě řečeno, on sám je mi už docela lhostejný, ale je to vděčný a dobře viditelný příklad pro demonstraci špatných vzorců chování (pořád si nějak naivně myslím, že by to mělo být opačně). Když bych prezentoval, jaké hlouposti jsem v hospodě slyšel od popeláře pijícího své šesté pivo, tak by mi někdo mohl říci: co jsi čekal, bláhový? A měl by pravdu. Bohužel mi s ohledem na aktuálního prezidenta někdo může říci to samé, ale v tomto případě mu odpovím, že bych prostě čekal od prezidenta něco jiného. Je-li si ten vědom nějakého společenského problému, má jistě řadu možností iniciovat nějaké kroky, které vedou k nápravě. To, co Miloš Zeman pronesl, však není žádná cesta k nápravě, ale jen urážka těch Romů, kteří poctivě pracují. Nevím kolik jich je, ale jsem si jistý, že oni sami si nemyslí, že je to každý desátý.

Dovolím si tvrdit, že k paušalizování na základě nepodložených informací by se chytrý a uvážlivý člověk neměl snížit jindy, než jen v nějakém afektu. Soudnost by mu v tom měla zabránit. Uvádět v citlivé problematice z prstu vycucané údaje je nezodpovědné a staví to autora takových výroků do opaku výše uvedeného. Bohužel je asi hodně lidí, kterým pan prezident mluví z duše a oni ho obdivují, jak jim to umí nandat. Otázka zní: komu a proč? Tomu, kdo neplánuje genocidu, musí být asi jasné, že tady s námi budou Romové i nadále žít. Je tak logicky v zájmu většinové společnosti i Romů samotných, aby ti dodržovali její pravidla a nebyli s ní v konfliktu. Napadá mě v té souvislosti jediná smysluplná otázka: co se pro to dá udělat? Zatím slyším spíše odpovědi na otázku: co děláme pro to, aby to nešlo? Závěrem jen podotýkám, že v článku, který mě přiměl k napsání této úvahy, romské organizace vyzývají k nevolení Miloše Zemana. S nadsázkou v této souvislosti doufám, že je u nás Romů opravdu hodně.

https://zpravy.idnes.cz/milos-zeman-romove-rada-vlady-pro-zalezitosti-romske-mensiny-p6i-/domaci.aspx?c=A171111_195313_domaci_mpl

Autor: Jiří Turner | neděle 12.11.2017 17:35 | karma článku: 32.29 | přečteno: 3820x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.06 | Přečteno: 751 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.61 | Přečteno: 2781 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 223 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...