Konverze od ateismu k ateismu

21. 11. 2017 15:23:07
Moudrost náboženství by měla patřit celému lidstvu, i těm nejracionálnějším z nás, a zasluhuje, aby si jí i její největší odpůrci zaobírali. Náboženství je příliš užitečné a vlivné, než aby se mohlo zcela přenechat věřícím.

Tou základní otázkou, kterou si každý ateista ohledně libovolného náboženství položí, je otázka jeho pravdivosti. Abych hned nějak vymezil svůj postoj k této problematice, tak uvedu, že neexistuje žádné náboženství, které by bylo pravdivé v tom smyslu, že by pocházelo od Boha. To samo o sobě neznamená, že Bůh není. Otázka týkající se boží existence je jen jaksi nadbytečná, protože, jak známo, boží existenci není možné dokázat ani vyvrátit

Pokusy dokázat neexistenci Boha však představují zábavu pro řadu lidí, kteří často s velkým gustem ukazují pošetilost věřících a dělají z nich prosťáčky, fanatiky nebo obojí. Tato úvaha se nezabývá boží existencí, ale vychází z premisy, že lze zůstat ateistou a zároveň se ponořit do náboženství a víry. Jakmile přestaneme věřit nejen tomu, že je náboženství dáno shůry, ale i tomu, že jde jen o snůšku hloupostí, dostaneme se k něčemu zajímavému. Pochopíme, že náboženství vzniklo, aby naplnilo lidskou potřebu žít mezi lidmi a pomohlo vypořádat se s hrůzou, kterou nám přináší napjaté vztahy a také nemoc, stáří a smrt.

Bůh je možná "mrtvý", ale naléhavé problémy, které nás přiměly si ho „oživit“, jsou stále živé a aktuální, a společnost s nimi mnohdy marně bojuje. Ateismus se dopouští chyby, když přehlíží, v kolika ohledech zůstává náboženství relevantní i po zrušení jeho ústředních dogmat. Jakmile se zbavíme pocitu, že před ním musíme padnout na zem, nebo jej naopak znevažovat, dokážeme náhle vnímat zdroj inspirace a ještě něčeho těžko definovatelného, co nazýváme třeba religionizitou. Jako syn i vnuk nevěřících jsem měl od dětství jasno. Moji rodiče a prarodiče nepochybovali a já nebyl nabádán k pochybnostem. O lidech, se kterými jsme se stýkali, a o kterých se vědělo, že chovají nějaké náboženské přesvědčení, se moji rodiče vyjadřovali s určitým soucitem, který si obyčejně vyhrazujeme pro pacienty s degenerativním onemocněním.

Jistý druh pochybnosti mě tak zasáhl až v dospělosti, a dalo by se to spojit s několika zážitky, které s náboženstvím ani moc nesouvisely. První spadá vlastně již do doby mého dospívání. Byl jsem na koncertě v jakémsi chrámu, už nevím v kterém, a s posledními tóny Bachovy fugy jsem byl asi ochoten přísahat, nejen že Bůh je, ale že je i v tom chrámu přítomen. O mnoho let později jsem něco podobného zažil na vrcholu Olympu, kde nebylo nic, jen kameny a mraky (což je koneckonců jasné, Zeus se přece nezjeví každému, kdo se tam vydrásá), při návštěvě Sixtinské kaple, mešity Hagia Sofia, Zdi nářků a na vrcholu mayské pyramidy (ne té Kukulkánovy obležené turisty, ale jakési zcela zapomenuté v pralese u hranic s Guatemalou), na které jsem spal a přivítal tam příchod nového dne. Slušelo by se zmínit ještě třeba zen-buddhistický klášter, hinduistickou slavnost nebo jiná mysteriózní místa jiných náboženství, ale neměl jsem dosud možnost být s takovými místy konfrontován

Nikdy jsem nezakolísal ve svém přesvědčení, že Bůh není (to s tím Bachem to jespíše takový pubertální afekt), ale přišlo mi velmi osvobozující zjištění, že se mohu ponořit do onoho náboženského mystéria, a že můj odpor k domněnkám o posmrtném životě, zázracích a nebešťanech mě nenutí vzdát se hudby, staveb, modliteb, obřadů, slavností, svátků, svatyní, poutí, knih, soch a obrazů a s tím ani příběhů, které se s uvedeným váží. Nevím, jestli je toto takto obecně vnímáno, ale kouzlo Vánoc si jistě není nutné bezprostředně spojovat s Kristovým narozením.

Jsem si vědom, že tímto přístupem mohu urazit příslušníky obou táborů. Věřícím může vadit, jak selektivně a nesystematicky jejich vyznání podávám a budou namítat, že náboženství není švédský stůl, ze kterého si lze dle libosti vybrat, na co má kdo právě chuť. Mnohá víra však naráží na to, že její přívrženci musí jíst (a sníst) vše, co je na talíři. Militantní ateisté se zase mohou rozčílit, že tato úvaha s náboženstvím nakládá, jako by to byl prubířský kámen našich tužeb, naší morálky, naší estetiky a naší fantazie. Budou poukazovat na zuřivou nesnášenlivost, která je některým náboženstvím vlastní, respektive v některých dobách (včetně této doby) někomu vlastní byla a je, a to jak v rovině osobní, tak i kolektivní. Též by se mohli ptát, proč když někdo odmítá aspekty náboženství, jako je neposkvrněné početí, Buddhovo převtělení v králíka nebo určení jediného pravého proroka samotným Bohem, chce být ten samý člověk spojován s něčím tak zkompromitovaným, jako je náboženství.

Odpověď zní, že jednotlivá náboženství si zasluhují naši pozornost už tím, jak jsou ambiciózní a tím, jak proměnila svět. Náboženství dovede skloubit etické i metafyzické teorie s praktickým životem, se vzděláním, s uměním i s politikou. Taková šíře záběru přesahuje výdobytky všech jedinců i hnutí v historii. Náboženství je fenomén, který svět utvářel, a pokud máme pocit, že už to tak není, měli bychom vystoupit ze své bubliny a trochu se porozhlédnout.

Poznámka:

V perexu je použit citát Alaina de Bottona a článek samotný je ovlivněn myšlenkami tohoto filosofa.

Autor: Jiří Turner | úterý 21.11.2017 15:23 | karma článku: 14.96 | přečteno: 643x

Další články blogera

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 6647 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.01 | Přečteno: 7253 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.61 | Přečteno: 5209 | Diskuse

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 12327 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 14.13 | Přečteno: 145 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 20.66 | Přečteno: 219 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 31.53 | Přečteno: 634 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 575 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 246 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...