Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konverze od ateismu k ateismu

Moudrost náboženství by měla patřit celému lidstvu, i těm nejracionálnějším z nás, a zasluhuje, aby si jí i její největší odpůrci zaobírali. Náboženství je příliš užitečné a vlivné, než aby se mohlo zcela přenechat věřícím.

Tou základní otázkou, kterou si každý ateista ohledně libovolného náboženství položí, je otázka jeho pravdivosti. Abych hned nějak vymezil svůj postoj k této problematice, tak uvedu, že neexistuje žádné náboženství, které by bylo pravdivé v tom smyslu, že by pocházelo od Boha. To samo o sobě neznamená, že Bůh není. Otázka týkající se boží existence je jen jaksi nadbytečná, protože, jak známo, boží existenci není možné dokázat ani vyvrátit

Pokusy dokázat neexistenci Boha však představují zábavu pro řadu lidí, kteří často s velkým gustem ukazují pošetilost věřících a dělají z nich prosťáčky, fanatiky nebo obojí. Tato úvaha se nezabývá boží existencí, ale vychází z premisy, že lze zůstat ateistou a zároveň se ponořit do náboženství a víry. Jakmile přestaneme věřit nejen tomu, že je náboženství dáno shůry, ale i tomu, že jde jen o snůšku hloupostí, dostaneme se k něčemu zajímavému. Pochopíme, že náboženství vzniklo, aby naplnilo lidskou potřebu žít mezi lidmi a pomohlo vypořádat se s hrůzou, kterou nám přináší napjaté vztahy a také nemoc, stáří a smrt.

Bůh je možná "mrtvý", ale naléhavé problémy, které nás přiměly si ho „oživit“, jsou stále živé a aktuální, a společnost s nimi mnohdy marně bojuje. Ateismus se dopouští chyby, když přehlíží, v kolika ohledech zůstává náboženství relevantní i po zrušení jeho ústředních dogmat. Jakmile se zbavíme pocitu, že před ním musíme padnout na zem, nebo jej naopak znevažovat, dokážeme náhle vnímat zdroj inspirace a ještě něčeho těžko definovatelného, co nazýváme třeba religionizitou. Jako syn i vnuk nevěřících jsem měl od dětství jasno. Moji rodiče a prarodiče nepochybovali a já nebyl nabádán k pochybnostem. O lidech, se kterými jsme se stýkali, a o kterých se vědělo, že chovají nějaké náboženské přesvědčení, se moji rodiče vyjadřovali s určitým soucitem, který si obyčejně vyhrazujeme pro pacienty s degenerativním onemocněním.

Jistý druh pochybnosti mě tak zasáhl až v dospělosti, a dalo by se to spojit s několika zážitky, které s náboženstvím ani moc nesouvisely. První spadá vlastně již do doby mého dospívání. Byl jsem na koncertě v jakémsi chrámu, už nevím v kterém, a s posledními tóny Bachovy fugy jsem byl asi ochoten přísahat, nejen že Bůh je, ale že je i v tom chrámu přítomen. O mnoho let později jsem něco podobného zažil na vrcholu Olympu, kde nebylo nic, jen kameny a mraky (což je koneckonců jasné, Zeus se přece nezjeví každému, kdo se tam vydrásá), při návštěvě Sixtinské kaple, mešity Hagia Sofia, Zdi nářků a na vrcholu mayské pyramidy (ne té Kukulkánovy obležené turisty, ale jakési zcela zapomenuté v pralese u hranic s Guatemalou), na které jsem spal a přivítal tam příchod nového dne.  Slušelo by se zmínit ještě třeba zen-buddhistický klášter, hinduistickou slavnost nebo jiná mysteriózní místa jiných náboženství, ale neměl jsem dosud možnost být s takovými místy konfrontován

Nikdy jsem nezakolísal ve svém přesvědčení, že Bůh není (to s tím Bachem to jespíše  takový pubertální afekt), ale přišlo mi velmi osvobozující zjištění, že se mohu ponořit do onoho náboženského mystéria, a že můj odpor k domněnkám o posmrtném životě, zázracích a nebešťanech mě nenutí vzdát se hudby, staveb, modliteb, obřadů, slavností, svátků, svatyní, poutí, knih, soch a obrazů a s tím ani příběhů, které se s uvedeným váží. Nevím, jestli je toto takto obecně vnímáno, ale kouzlo Vánoc si jistě není nutné bezprostředně spojovat s Kristovým narozením.

Jsem si vědom, že tímto přístupem mohu urazit příslušníky obou táborů. Věřícím může vadit, jak selektivně a nesystematicky jejich vyznání podávám a budou namítat, že náboženství není švédský stůl, ze kterého si lze dle libosti vybrat, na co má kdo právě chuť. Mnohá víra však naráží na to, že její přívrženci musí jíst (a sníst) vše, co je na talíři. Militantní ateisté se zase mohou rozčílit, že tato úvaha s náboženstvím nakládá, jako by to byl prubířský kámen našich tužeb, naší morálky, naší estetiky a naší fantazie. Budou poukazovat na zuřivou nesnášenlivost, která je některým náboženstvím vlastní, respektive v některých dobách (včetně této doby) někomu vlastní byla a je, a to jak v rovině osobní, tak i kolektivní. Též by se mohli ptát, proč když někdo odmítá aspekty náboženství, jako je neposkvrněné početí, Buddhovo převtělení v králíka nebo určení jediného pravého proroka samotným Bohem, chce být ten samý člověk spojován s něčím tak zkompromitovaným, jako je náboženství.

Odpověď zní, že jednotlivá náboženství si zasluhují naši pozornost už tím, jak jsou ambiciózní a tím, jak proměnila svět. Náboženství dovede skloubit etické i metafyzické teorie s praktickým životem, se vzděláním, s uměním i s politikou. Taková šíře záběru přesahuje výdobytky všech jedinců i hnutí v historii.  Náboženství je fenomén, který svět utvářel, a pokud máme pocit, že už to tak není, měli bychom vystoupit ze své bubliny a trochu se porozhlédnout.

Poznámka:

V perexu je použit citát Alaina de Bottona a článek samotný je ovlivněn myšlenkami tohoto filosofa.

Autor: Jiří Turner | úterý 21.11.2017 15:23 | karma článku: 14,96 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,11 | Přečteno: 901x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...