Poslanci skandálně pohrdají naším právním systémem

12. 12. 2017 20:31:30
Sněmovna nerozhodne o vydání Babiše a Faltýnka dokud neprostuduje vyšetřovací spis.To je rozhodnutí mandátového a imunitního výboru. Nutno dodat, že skandální rozhodnutí.To může rovnou Sněmovna rozhodnout o jejich vině či nevině.

Ptáte se, proč mi přijde toto rozhodnutí skandální? Asi někoho napadne, že si přeji, aby oba skončili za katrem a hnutí ANO se zkomplikovalo vládnutí a obecně ho to oslabilo nebo dokonce zlikvidovalo. Tedy, ne že bych si nepřál oslabení tohoto hnutí, ale podporoval bych v takovémto případě vydání poslance kterékoli strany, bez ohledu na mé sympatie. Vydání poslance je cesta k tomu, aby se ten očistil nebo byl odsouzen a strana se od něho mohla distancovat (konečně i v tomto případě je ve hře možné selhání jednotlivců ne celého hnutí ANO). Pokud partaj svého člena v Parlamentu podrží, a nevydá ho, ten se nikdy nezbaví podezření a jeho strana je tím poškozena.(Tedy měla by za normálních okolností být tím poškozena.)

K celé této problematice je nutno přistupovat principiálně. Ústava pouze konstatuje fakta, k pochopení je třeba se zamyslet nad důvody, proč jsou poslanci a senátoři takto chráněni.

Čl. 27 ( Ústavy ČR)

(1) Poslance ani senátora nelze postihnout pro hlasování v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo jejich orgánech.

(2) Za projevy učiněné v Poslanecké sněmovně nebo Senátu nebo v jejich orgánech nelze poslance nebo senátora trestně stíhat. Poslanec nebo senátor podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem.

(3) Za přestupky poslanec nebo senátor podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejímž je členem, pokud zákon nestanoví jinak.

(4) Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno.

(5) Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

To je vše.

Kromě imunity hovoří článek 27 ještě o tzv. indemnitě. Ta vylučuje, aby se hlasování či projev na půdě parlamentu vůbec staly základem trestního stíhání, a zaručuje tedy naprostou svobodu při zákonodárné činnosti. To je jistě správné a nezpochybnitelné, ale původní smysl poslanecké imunity byl především chránit zákonodárce a vůbec různé významné ústavní činitele před vydíráním a různými formami nátlaku a zamezit ohrožování funkčnosti parlamentu účelovými trestními oznámeními.

A teď se můžeme zeptat, jestli existují nějaké důkazy o tom, jestli nějaké trestní oznámení a následné vyšetřování a obvinění obou pánů je snahou omezit svobodu výkonu poslaneckého mandátu a zákonodárné činnosti Parlamentu. Nic takového, oba obžalovaní jsou důvodně podezřelí z dotačního podvodu, který nemá s mandátem poslance nic společného. Nikdo, ani pan předseda v teatrálních vystoupeních, nebyl s to reálně zpochybnit odůvodněnost vyšetřování ani přinést důkaz o podjatosti či snad zaúkolování orgánů činných v trestním řízení. Sněmovna tak nemá žádný důvod k nevydání a nějaké studium vyšetřovacího spisu je absurdní, protože vznikem poslaneckého mandátu nevzniká žádná kvalifikace soudce, státního zástupce či vyšetřovatele policie, přestože je ve sněmovně i ve zmíněném výboru asi dost právníků. Hlasování podmíněné doručením spisu a výslechem vyšetřovatele je pohrdáním naším právním systémem, a to osobami, které by měli jako první tento princip ctít a pokud jim nepřijde dost dobrý, jsou to právě oni, kdo ho mohou měnit a vylepšovat.

Jinými slovy, dle mého názoru má mandátový a imunitní výbor pouze projednat a zvážit, jestli žádost o vydání neohrožuje principietmě svobodu výkonu poslaneckého mandátu a Sněmovnu. Pokud zjistí, že nikoli, má Sněmovně doporučit vydání, a ta tak neprodleně učinit. Trestní stíhání poslance, potažmo člena vlády a premiéra je samo o sobě natolik vážnou záležitostí, že si lze těžko představit, že by bylo neodůvodněné. Není ani od věci si také vzpomenout na to, že "jenom" morální selhání Stanislava Grosse a Petra Nečase vedlo k jejich rezignaci a odchodu z vysoké politiky. V tomto ohledu má naše politická kultura zjevně úroveň sestupnou.

Na závěr je nutno dodat, že míra poslanecké imunity u nás je jednou z nejvyšší v Evropě a je naprosto nesrovnatelná s imunitou poslanců v západních demokraciích. Její amorální zneužívání v případech očividného a vážného porušení zákona by mělo dovést veřejnost k mínění, že by toto privilegium mělo být zcela zrušeno nebo omezeno na zmíněnou indemnitu a záležitosti týkající se bezprostředně výkonu poslaneckého mandátu.

Autor: Jiří Turner | úterý 12.12.2017 20:31 | karma článku: 36.90 | přečteno: 3820x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10647 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 658 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...