Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Tento článek není o voličkách Miloše Zemana a není ani o těch, které vzrušuje pan prezident do té míry, že se na něho zbaveny zábran polonahé vrhají. Je o ženách spisovatelkách, což je také třaskavé téma. 

Román pro ženy a od žen stokrát jinak. Halina Pawlowská v roce 1993 asi bezděčně strhla literární lavinu. Od té doby stovky „českých spisovatelek“, včetně samotné Haliny Pawlowské, vytváří repliky ženské sebeironické literatury.  

Řeknu to „na férovku“: jsem, co se literatury týče, konzervativní staromilec s určitými maskulinními sklony, který v celém písemnictví obdivuje asi tak deset žen spisovatelek, z čehož osm byly lesby, a dvě zbývající svoji sexuálním orientaci tajily.

To jsem tomu dal! Odvolávám! Nemám ve skutečnosti vůbec rád různá škatulkování literatury, na „pánskou a dámskou“ už vůbec ne, přestože si uvědomuji, že odlišný mužský a ženský element se v něčem odrazit nutně musí. Myslím si, že dobrý román či povídka se musí líbit jistým způsobem naladěným čtenářům obou pohlaví, a to i přesto, že je jim nejen z přebalu jasné, jestli to napsal muž nebo žena.

První literární a scénáristické počiny paní Pawlowské mě nadchly. Byl jsem si sice vědom toho, že její přístup není až tak úplně originální, rukopis Betty Mcdonaldové (Vejce a já, Co život dal a vzal) nebo třeba Sue Kaufmanové (Deník americké manželky), případně naší Zdeny Frýbové (Malinkatý kretén) byl docela zřetelný, ale i tak mi připadala paní Halina jako výrazný zjev v naší literatuře na konci milénia. Jak už jsem ale naznačil, posledních pětadvacet let vytváří autorka různě inovované kopie svých raných próz, a s ní něco podobného činí smečka jejích obdivovatelek, které ji možná ani neobdivují nebo se k ní vůbec nehlásí, ale vědomě, podvědomě či nevědomě ji replikují.

Reaguji na film, který nese název prvotiny Haliny Pawlovské, ke kterému ta napsala scénář, a který se má co nevidět dostat do kin.  Od tohoto bodu se mé mysli rozbíhají řetězce asociací, které se týkají feministické literatury, se kterou svádím jakýsi celoživotní „boj“.  V nekonečných diskusích o politické korektnosti vystupuji spíše jako její obhájce, respektive jako obhájce některých jejích umírněných forem, které se také dají nazvat slušností, empatií a tolerancí. Musím tedy i ženskou literaturu kvůli své pověsti trochu obhajovat. Na každý pád budu obhajovat to, že v jistých dobách bylo tvůrčí psaní žen revolučním činem, který doprovázel zdlouhavý a strastiplný emancipační proces. Patří tak velká úcta ženám, které se nebály prolomit toto tabu, stejně jako jejich následnicím, které pokračovaly prolamováním tabuizovaných témat i forem.

Díky onomu emancipačnímu procesu dámy divoce vtrhly do literatury, brzy si ale uvědomily, že pokud chtějí rovnoprávně soupeřit s muži, musí si vytvořit žánr vlastní.  A stalo se. Vznikla tak mimo jiné dost hrůzná literatura, a to jako obdoba jisté hrůzné literatury pánské.  Jiné skutečné spisovatelky se vydali svojí vlastní cestou a sklidily zasloužený úspěch. Nicméně i z jakési brakové ženské tvorby vyrostla životaschopná ratolest v podobě oné sebeironicky humorného žánru, jehož několik představitelek jsem tady uvedl. Na literaturu navázala kinematografie a televize, což se v posledních letech projevilo například seriálem Sex ve městě nebo filmem Padesát odstínů šedi, ale titulů takto podbarvených jsou jistě stovky a těší se pozornosti nejen žen, ale i mužů.

Jsem upřímně zvědavý na to, jak se můj ne příliš oblíbený režisér (Filip Renč) a docela oblíbená herečka titulní role (Klára Issová) zhostí scénáře podle prvotiny autorky (Halina Pawlowská), kterou jsem také měl v oblibě.  Když zapomenu na všechna ta „pokračování“, nevidím důvod, proč by to nemělo vyjít.

A když už jsem to nakousl, tak bych měl uvést, které že jsou ty spisovatelky, které obdivuji. Jsou to většinou lyrické básnířky, což je žánr, který, myslím, ženám velmi sluší. Začal bych třeba starokorejskou  básnířkou Hvang Čin-i, kterou vnímám jako zjevení následující hned po „objevení“ staročínské poezie a mém pubertálním „objevení“ jeho Mathesiových parafrází.  Ze stejné doby se datuje mé okouzlení francouzskou „prokletou“ básnířkou Marceline Desbordes-Valmorovou, „Verlainem v sukni“ nebo desetiletí zapomenutou a nevydávanou americkou básnířkou Emily Dickinsonovou.  Z moderních autorek se mi moc líbí židovská básnířka žijící ve Švédsku (píšící německy) Nelly Sachsová nebo Gabriela Mistralová, velmi originální básnířka čilská. Rozhodně však nezavrhuji ani prozaičky. 

Autor: Jiří Turner | neděle 14.1.2018 9:30 | karma článku: 13,19 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 4,98 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,34 | Přečteno: 920x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 876x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!