Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Mámo, pojď si to poslechnout, ten Drahoš je chemik, stejně jako ta Merkelová!“

„No opravdu, táto, to bude nějaké celosvětové spiknutí chemiků! A nebyli ti ilumináti také chemici?“ „No jakpak by ne? Bavorští ilumináti začali jako chemici a skončili jako fašisti. No a pokračuje to dodnes, tohle je důkaz!“

Vladimir Vysockij kdysi napsal „Dialog u tělevizora“ (?????? ? ??????????), který se sice netýká výše uvedeného tématu, ale vyjadřuje naivitu některých lidí civících „na bednu“ (dneska na desku), a na základě onoho civění uvažujících.  V mém případě je to fiktivní dialog, který ovšem patrně má někde svoji reálnou podobu, protože na koho by jinak cílily ony šířící se absurdní fantasmagorie, když ne na prosťáčky, kteří jsou něčemu takovému schopni uvěřit. V této souvislosti jsem zaznamenal spekulace, že Jiří Drahoš je iluminát, zednář a člen Římského klubu.

Začal bych od konce. Římský klub je jakési volné sdružení významných intelektuálů, vědců, umělců, panovníků a politiků, jehož českou pobočku zakládali mimo jiné Miloš Zeman a Václav Havel, který byl do své smrti jeho čestným předsedou. Členem Římského klubu byl, a patrně stále je, i Jiří Drahoš – je to zcela veřejná informace. A nutno říci, že je to pozitivní skutečnost, neboť je tam ve velmi dobré společnosti.

Ilumináti, které nejčastěji spojujeme s bavorskými ilumináty, vznikli jako osvícenecká společnost (z latinského illuminatio – osvícení) již v 15. století a v pozdějším boomu různých tajných společností se různě prolínali s martinisty, rosenkruciány, novotempláři a svobodnými zednáři, o kterých ještě bude řeč.  Jejich působení a význam osciluje od šíření a prosazování osvíceneckých myšlenek, na základě kterých propukla Velká francouzská revoluce, po různé alchymistické a kabalistické spolky, které naopak šířily bludy zabalené do provokativního hávu tajemství a mystiky. Do dnešních dnů přežili Ilumináti jako velmi výživné literární téma, kterým se často inspirují různí pomatenci a lovci záhad. Pokud u nás působí nějaké iluminátské spolky, jako že asi působí, tak jejich členové to berou jako hru, anebo jsou to výše zmínění pomatenci. Že by se tímto způsobem angažovali universitní profesoři a akademici, mi přijde hodně nepravděpodobné, což dotvrzuje to, že nikdo nepodal na podporu takové teorie žádný důkaz.

Se svobodnými zednáři je to poněkud složitější, jejich vznik se váže ke středověkým stavitelským cechům, které si úzkostlivě střežili svá tajemství. Z doby18. a 19. století, kdy všemožná tajná bratrstva byla neodmyslitelnou součástí společnosti, vyšli zednáři jako elitářská organizace sdružující, podobně jako zmíněný Římský klub, různé významné osobnosti. To platí i pro století dvacáté, kdy činnost bratrstva poněkud ztrácí svůj mystický obsah a zednáři jsou spíše silou prosazující humanistické a pokrokové ideály, byť s udržováním určitých tradičních procedur a se striktně neveřejným působením. Zednářství mělo svůj podíl na vzniku Spojených států amerických a jen pro zajímavost, členem zednářské lóže byl rovněž Wolfgang Amadeus Mozart. Jedna z jeho nejslavnějších oper, Kouzelná flétna, je věnována právě vídeňským svobodným zednářům. Mezi zednáře se tak v českých zemích řadí osobnosti jako T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Karel Čapek, Jan Neruda, Zdeněk Štěpánek a mnoho jiných. Spekuluje se i o Václavu Havlovi. Jestli je Jiří Drahoš zednářem, nebude to nikterak šířit, nicméně to není nic, co by prezidentského kandidáta jakkoli hendikepovalo.

Na druhou stranu existuje jakási zkratka, která manipulativně podsouvá nějaké pochybnosti nebo „podezřelé“ okolnosti. S pomocí této zkratky se určitému druhu lidí začne vytvářet v mozku specifické spojení někoho s něčím. Ti lidé sice nedokáží  říci s čím, ale emocionálně to působí negativně: "Ono to nebude samo sebou, že je takový slušný a korektní, to on určitě něco skrývá. Dejme si na něj pozor! Zeman se sice schová amorálně, nekorektně, ale je ve svých obsesích a zlomyslnostech čitelný – srdce na dlani!"

V tomto svém přístupu svoji orientaci na Rusko a Čínu Miloš Zeman nikterak netají, kdežto Jiří Drahoš je díky svým utajeným aktivitám dost možná spolčen s kancléřkou Merkelovou, kterážto je patrně členkou nějaké organizace, usilující o ovládnutí světa muslimy.  Proto se přece také pan profesor chová v diskusích na toto téma tak korektně a neutrálně. Naoko se staví proti migraci i šíření islámu, ale bůh ví, jaké spřádá plány. Kdyby byl opravdu proti, řekl by přece: „zakažme islám, deportujme a střílejme muslimy!“

Získá-li někdo takové pocity, je asi těžké ho přesvědčit o něčem jiném. Konečně celý život se občas setkávám s názorem, že chemici jsou jaksi z podstaty věci podezřelá individua. Takže, bacha na ně! Na Merkelovou, na Drahoše a na blogu i na Turnera, kterýžto je také chemik. 

Autor: Jiří Turner | úterý 23.1.2018 12:03 | karma článku: 24,99 | přečteno: 1689x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 25,09 | Přečteno: 756x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,06 | Přečteno: 869x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...