Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obžaloba a obhajoba Cata Stevense

Narodil se jako Steven Demetre Georgiou, hvězdou se stal jako Cat Stevens a Západem byl zavržen jako Yusuf Islam. Tentýž Západ ho po čase přijal a ocenil, a když po čtvrtstoletí odstartoval combeck, zavrhl ho svět muslimský.   

Upřímně řečeno, po seznámení se všemožnými dostupnými informacemi nevím, co si mám o tomto folkrockovém hudebníkovi myslet. Ve své podstatě bych si nemusel myslet vůbec nic, mohl bych poslouchat geniálního písničkáře, který mi učarovat už před mnoha lety, aniž bych se zabýval jeho osobou, což jsem také léta činil. Jeho životní příběh je však natolik zajímavý a kontroverzní, že mi přijde škoda se nad ním alespoň nezamyslet.

Cat Stevens se narodil v Londýně jako syn emigranta, kyperského Řeka a Švédky. V Londýně také ve svých devatenácti, v roce 1969, vydává první album Matthew & Son již pod pseudonymem Cat Stevens (jeho tehdejší přítelkyně mu řekla, že má oči jako kočka). Vzápětí vydává další album, ne tak úspěšné „New Masters“, a záhy na to onemocní tuberkulózou. Zdá se, že je po kariéře. Přestože je vysílený, napíše více jak čtyřicet písní jen pro hlas a akustickou kytaru. Intimita projevu se rázem stala klíčem k dalšímu úspěchu a vydává desky "Wild World", "Morning has Broken" a "Father and Son". Ve Spojených státech amerických jeho dvě alba z roku 1970 Tea for the Tillerman a Teaser and the Firecat jsou oceněna trojnásobnou platinovou deskou a album Catch Bull at Four dosahuje prodeje půl milionu výlisků v prvních dvou týdnech po vydání a je podle časopisu Billboard nejlépe prodávaným LP ve třech po sobě jdoucích týdnech.

Do konce 70. let sbírá úspěch za úspěchem a jeho konverzi k islámu v roce 1977 jeho fanoušci vnímají asi jen jako rozmar hudební hvězdy. Když však v roce 1979 prodává všechny své kytary v charitativní aukci a zanechává hudební kariéry, aby se věnoval vzdělávání a dobročinnosti v muslimské komunitě, je to pro mnoho lidí šokující zpráva.  Cut Stevens, nyní už Yusuf Islam, má totiž za sebou 50 milionů prodaných alb písní, a je sedmém místě britské top ten.

Sám popisuje podnět k tomuto životnímu obratu následovně: „V kalifornském Malibu se plavec pere s mořem. Ocitá se v bouři a nemůže dosáhnout břehu, již vysílen se modlí k bohu, aby jej nechal žít, a slibuje, že když přežije, bude žít jen pro něj. Vlna ho vrhne na břeh, přijme islám a s ním jméno Yusuf Islam.“ Do jaké míry je tato epizoda skutečná a pravdivá, ví jen zpěvák sám, nicméně ve svém rozhodnutí byl zcela důsledný. Samotná konverze by ještě takovým šokem nebyla, ale Stevens v Londýně zakládá školu Koránu a angažuje se v OSN za prosazení některých docela problematických projektů. Když Salmam Rushdie vydává Satanské verše, tak v britské televizi prohlásí, že je pohoršen, a že by nejraději autora knihy vydal ajatolláhu Chomejnímu k popravě a v žádném případě by jej neskrýval. Navíc se stává donátorem palestinského hnutí Hamas a Izrael jej v roce 2000 dává na seznam islámských radikálů a zakazuje mu vstup do země, personou non grata se stává i v Americe a je dokonce vyšetřován FBI, neboť se ocitá na seznamu osob se zakázaným vstupem do USA a je považován dokonce za teroristu

Další obrat nastává po jedenáctém září 2001. Yusuf Islam se vrací k hudbě: „Nadešel čas, abych se vrátil a začal jsem znovu zpívat, a to v zájmu míru. Reprezentuji společenství, kde většina muslimů je extremizmu vzdálená.“ Účastní se koncertu na podporu Nelsona Mandely v Kapském Městě v roce 2003“, a to se svojí starou písní „Peace train“. Jak uvedl, nebylo to pro něj jednoduché rozhodnutí vzhledem k jeho náboženskému přesvědčení, ale našel pro to jednoduchou odpověď: „Vše co dělá dobro, tak dobré je. Co činí zlo, zlé jest.“ Představuje svoje různé podoby: „Jsem zrcadlem muslimů, stejně tak zrcadlem pro západní svět, který se na mě dívá trochu jinak, ale všichni hledají stejné zrcadlo." Vyznává duchovno, ale stejně tak rock, koženou bundu, silnou motorku, tmavé brýle a bílý plnovous. Když vzal po mnoha letech znovu kytaru do ruky, aby rozjel koncertní šňůru, pustila se do něj muslimská komunita. On jí říká: „Poslouchejte mě, uslyšíte součást islámské civilizace.“

Těchto názorů, postojů i projevů se dodnes drží. USA mu odpustily a byl uveden do Síně slávy rock and rollu. Docela zajímavé je se zamyslet nad aktuální podobou tohoto zpěváka a je zvláštní slyšet z úst muslima slavnou soulovou píseň "People Get Ready". Yusuf přesvědčuje své posluchače ve své víře, že jednou nastane den, kdy muslimové, křesťané, židé a další a další náboženství se přestanou nenávidět. Proto na současných koncertech v Evropě i Americe nemá problém zvolat: „Přátelé, kdo mě má v paměti jako Cat Stevense – nechť je vítán. Ti, kteří mě mají za Yusufa, klid s vámi, vítejte.“

Loni Catu Stevensovi vyšlo dosud poslední album The Laughing Apple, jedná se o čtvrtou desku po velmi úspěšném návratu do hudebního světa. Combeck odstartoval albem An Other Cup, a po něm následovaly alba Roadsinger (2009) a Tell Them I´m Gone (2014). Všechna bodovala v amerických i britských hitparádách. V roce 1015 obdržel cenu Global Islamic Economy Awards, za šíření míru prostřednictvím umění.

Yusuf Islam po mnoha letech asi konečně sladil svůj osobní život se svou tvůrčí historií a zjistil, že se může pohybovat mezi dvěma kulturami, které jsou ovlivněny politikou a řadou aktuálních problémů, stejně tak, jako se pohybuje mezí Dubají, kde trvale žije, a Amerikou a Evropou. Ukázal, že je možné se stát muslimem se západní fanouškovou základnou a věří, že hudba může přispět k harmonizaci pohledů na svět, a že polarizace tvůrčího chaosu pomáhá lidem, kteří chtějí tento svět napravit, vyzvat lidstvo ke všeobecnému smíru. Do jaké míry se mu daří, a do jaké míry to je vůbec možné, těžko říci, ale přeci veškeré takové snahy jsou založené na principu: něco udělej a věř, že ostatní učiní totéž… 

Autor: Jiří Turner | úterý 30.1.2018 12:05 | karma článku: 15,06 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,65 | Přečteno: 704x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...