Asi zapomíná, že těch chudáčků a blbců je možná půlka národa

16. 03. 2018 11:51:16
Pan prezident svým hodnocením středečních demonstrací nezklamal. Sebereflexi nikdo nečekal, ale že se prezident ani nezamyslí nad tím, proč lidé vychází do ulic, a proč se angažují studenti a umělci, působí, že už je někde jinde.

Tedy, možná se zamyslel, ale to, co potom prezentoval, nebyla myšlenka, ale jen laciný a vulgární útok paušálně na všechny, kdo protestují, a konkrétně na instituce i jednotlivce, kteří se vůči němu jakkoli vymezují. Je vskutku ubohé říkat České televizi, že je Kalouskova, a to jen na základě toho, že má někdo pocit, že TOP 09 dostala větší prostor než jiné strany. Je pozoruhodné, jak se prezidentovi hodil průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, předpokládám (asi marně), že bude respektovat i jiné závěry z akademické půdy. Je smutné, označit za blbce někoho, kdo vyjadřuje nesouhlas s jeho politikou a vystupováním, a je také zcela nepravdivé prezidentovo tvrzení, že demonstrace zpochybňují výsledky voleb.

Nikdo nezpochybňuje, že Miloš Zeman byl demokraticky zvolen a na základě této volby legálně vykonává úřad. Jenomže tentýž Miloš Zeman asi zapomíná, že ho zvolila jen nepatrně nadpoloviční většina občanů, a že deklaroval, že bude prezidentem dolních deseti milionů, a ne svých 51% (pokud oněch 51% vůbec ještě má). Naopak výsledky parlamentních voleb zpochybňuje prezident, protože nechává vládnout politickou stranu, která nedostala ani tu jeho nadpoloviční většinu, ale zvolila ji ani ne třetina voličů. Více jak dvě třetiny občanů volili jiné strany, a jejich vůle musí být promítnuta ve spoluvládu nebo podporu nové jednobarevné vlády. V každém případě vláda, která nedostala důvěru Sněmovny, není legitimní a může vládnout jen v provizorním režimu jen omezenou dobu.

Moc se panu prezidentovi nepovedl bonmot, který aktuální demonstrace přirovnává k demonstracím za levnější pivo. Asi se se svými kumpány a patolízaly z řad servilních umělců příliš zasnil o době normalizace, kde národ asi vskutku prioritně zajímalo udržování nízkých cen piva. Důstojný prezident by měl být spíše hrdý na „svůj národ“, který třeba prostřednictvím studentů přemýšlí o morálce, etice, politické orientaci a demokratických principech, a ne o tom, jak ušetřit na úkor státu nebo jak ho podojit. Tyto demonstrace vskutku nejsou o zvýšení platů a snížení cen, ale o neřádu, politickém marasmu, jehož zosobněním je hlava státu.

V perexu jsem zmínil, že prezident Zeman je už někde jinde. Mám ten pocit. Začíná se podobat více senilnímu monarchovi, než prezidentu demokratického státu. A to jsme pár týdnů po volbách, co bude za rok, a co za pět let, když to takhle půjde dál? Ty obavy jsou asi na místě. Kdo bude tou silou, která, až nastane ten čas, bude volat po odstoupení prezidenta z úřadu ze zdravotních důvodů (mám na mysli mentální nezpůsobilost, problémy s chůzí nejsou žádný problém)? Pochybuji, že prezident bude schopen takové sebereflexe a jeho klaka se sama o korýtka nepřipraví, naopak nesvéprávný prezident jí bude vyhovovat. Budou to politici, kterým jde na ruku? Asi těžko. Budou to pravděpodobně opět občané v ulicích, ze kterých dostanou politici strach a něco se začne dít, stejně jako to aktuálně probíhá na Slovensku.

Přečetl jsem si dnes několik komentářů, které s legitimitou demonstrací polemizují nebo je dokonce odsuzují. Demokratické je demonstrovat i proti demonstracím, stejně jako na podporu něčeho nebo někoho. I na podporu špatného prezidenta. Včera takto demonstrovalo prezidentem svolaných tisíc lidí v prostorách Pražského hradu, jenom si to možná neuvědomovali. Budiž jim přáno, i když nevidím důvod, proč by se tam měli veselit i z mých daní. Ale to je detail. Podstatné je to, že není nedemokratické veřejně kritizovat politiky, ale nedemokratické je za to kritiky napadat. Tak tedy, milí příznivci Miloše Zemana, svolejte na Václavské náměstí demonstraci na jeho podporu, vystupte veřejně, vyložte karty na stůl. Řekněte jasně a s patřičnými argumenty, že to, co prezident dělá, a jak se chová, je správné. Je to zcela legitimní a demokratické. Obávám se, že to udělá málokdo, protože nikdo nechce vypadat jako člověk, který neumí rozlišit dobré od špatného.

Autor: Jiří Turner | pátek 16.3.2018 11:51 | karma článku: 36.55 | přečteno: 1594x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10647 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 117 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 104 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 905 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.96 | Přečteno: 3371 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...