Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Markéta Šichtařová je úplně mimo a ekonomie je pavěda

Věřte, nevěřte, jsou lidé, co si jedno z toho, nebo obojí, myslí, případně alespoň něco takového píší. A jsou i tací, pro které je ekonomie náboženstvím a paní Šichtařová panenkou Marií, ke které je třeba se pravidelně modlit.

Jako drtivá většina lidí makroekonomice nerozumím. Nezbývá mi tak nic jiného, než zastávat určitá stanoviska na základě důvěry k lidem, kteří vypadají, že makroekonomice rozumí, a k tomu se snažit řídit i vlastním rozumem, kterýžto bývá poněkud nešťastně nazýván rozumem selským. Tedy zbývalo by mi ještě se tím nezabývat vůbec, ale to bych se stal velmi nepřipraveným na dobu, až u nás zvítězí politika přímé demokracie. To je v podstatě jediný důvod, proč se snažím něco pochopit. Nechci být za úplného debila, až mě někdo vyzve, abych se v referendu vyjádřil k fiskální politice České národní banky.

Apropo, když je řeč o ČNB, jedem z členů bankovní rady se o výše uvedené populární ekonomce nedávno vyjádřil v tom smyslu, že je to husa (tak to přímo neřekl, ale jinak to chápat nešlo), která věci nerozumí a jen se s pomocí příslušných kontroverzních výroků veze na jakési mediální vlně. Co si o tom myslet? Máme nekompetentního člověka v tak důležitém orgánu nebo je třeba na ekonomické názory paní Šichtařové nahlížet jako takovou „populární literaturu“, a ne jako na seriózní pohled odborníka? Říkám si, je to názorový střet odborníků? Je to střet odpovědného bankéře s neodpovědnou publicistkou? Je to střet někoho nezatíženého svou funkcí s někým, kdo musí držet hubu a krok? Co já vím?

Chci být v této věci nezaujatý. Články Markéty Šichtařové mi mnohdy nesedí, ne kvůli jejímu pohledu na ekonomickou problematiku, ale názorově se s ní rozcházím v obecných otázkách, které nepodléhají žádné specifické odbornosti, a které jsou ovlivněny jen všeobecnou informovaností a osobními názory. To je ale čistě můj problém, a já se smažím ho nepřenášet do faktického hodnocení odborné problematiky, ale jde to těžko, protože, jak jsem uvedl výše, nejsem odborník, a vnímání názorů odborníků je také otázkou důvěry.

V žádném případě se ale nedívám nijak skrze prsty na odborníky, kteří se pokoušejí své myšlenky a názory podávat široké veřejnosti dobře pochopitelným a zábavným způsobem, naopak, považuji to za velký kumšt a také za jakýsi test každé myšlenky, který se dá vyjádřit citátem jednoho známého fyzika: „je špatná každá teorie, kterou nedokážu vysvětlit servírce.“ Z tohoto ohledu pro mě není relevantní konfrontovat názory paní Šichtařové s výroky člena bankovní rady, které mohou být (a bylo by docela divné, kdyby nebyly) nějak politicky motivované, ale třeba s názory jiného popularizátora ekonomie, třeba pana Sedláčka.

Na Tomáši Sedláčkovi, pominu-li vzhled, se mi líbí vše, co se mi nelíbí na Markétě Šichtařové. Jsem si toho ale vědom, a tak jsem ve střehu. Když vezmu v úvahu, že oba mohou mít podobné vzdělání, praxi a určitý vizionářský a prognostický náhled na ekonomii a přitom často jiné názory, říkám si, jestli on nebude problém v té disciplíně, kterou se oba dva zabývají? Jestli ekonomie není věda, která si zcela nepatřičně hraje na vědu exaktní, byť není vědou přírodní (nebo do přírodních věd jen skrze matematiku lehce zasahuje), a přitom má podobný charakter jako filosofie.

To přirovnání k filosofii neznamená, že by ekonomie (stejně jako filosofie) byla vědou neplnohodnotnou, nebo dokonce pavědou, jak poněkud lacině uvádím v názvu článku, ale pouze reflektuji tu skutečnost, že ve filosofii mohou dva přemýšliví a vzdělaní lidé dospět k naprosto jiným závěrům a hodnocením a na jejich základě formulovat naprosto rozdílné teorie, rozumí se obě zajímavé a dobré.  Ve filosofii se většinou nic moc neděje do té doby (což se bohužel už párkrát stalo), než se někdo splaší a začne nějaké abstraktní úvahy filosofů aplikovat na reálnou společnost. V ekonomii se názory přetavují do reálných a zcela zásadních činů zcela běžně.  Asi to nejde jinak, podle nějakého modelu instituce, státy a nadstáty fungovat musí.

Nevýhodou ekonomie je také to, že je neodmyslitelně spojena s politikou (to filosofie taky, ale úplně jinak), a také, což je ještě daleko horší, s etikou. To v praxi znamená, že mnohé, na čem se shodnou i nesmiřitelní vzájemní oponenti, není realizovatelné, protože to je neetické a politicky neprůchodné. A naopak, mnoho konsenzuálních kroků, které jsou všestranně politicky snesitelné, jsou z pohledu ekonomie nesmysly. Abych byl trochu konkrétnější: máme přijmout euro? Názory se různí, ale je to dáno pouze tím, do jaké míry kdo hájí své privátní zájmy, a kdo jak vnímá zájmy politické. Faktem je však to, že jiné než privátní a politické zájmy v podstatě neexistují. Pokud se od nich někdo snaží oprostit, dostává se do role taoistického mnicha žijícího někde v jeskyni nebo hlupáka, který si nevidí na špičku nosu. To platí i pro myšlenky, které zdánlivě vypadají (a byly tak i zhusta prezentovány) jako nadmíru etické, ale prostě nefungují. Všichni víme, o čem je řeč. 

Tuto úvahu jsem nezačal psát, abych se pokusil něco dokázat či vyvrátit, čímž se omlouvám těm, čtenářům, kteří se dočetli až sem, a teď čekají, že to nějak rozetnu, vyjádřím se: to ano, to ne, Šichtařovou ne, Sedláčka ano! Nebo něco takového.  Nerozetnu. Bohužel ani sobě, tím méně druhým, neporadím, jakým způsobem pracovat s názory ekonomů. Napadá mě jen jedno zcela univerzální pravidlo: neopakovat chyby a nevěřit těm, kdo k tomu nabádají. Tedy nepřiklánět se k tomu, co se neosvědčilo a držet se toho, co bylo prověřeno a funguje, a to i za cenu toho, že to někdy může být zdánlivě v kolizi s onou etikou a hlavně s populistickou politikou, která hledá příliš mnoho kompromisů, které zaobaluje do líbivých lží. Není nic špatného na tom jít, pokud se to zdá být nutné, proti ekonomickým principům z důvodu nějakého principiálního postoje, ale musí to být takto prezentováno.  

 

Autor: Jiří Turner | pátek 23.3.2018 10:47 | karma článku: 24,62 | přečteno: 2042x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,22 | Přečteno: 902x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...