Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pijte vodu, pijte pitnou vodu…

…pijte vodu a nepijte rum. A teď si představte, že můžete pít i vodu zázračnou. Nemyslím takovou, která svým složením působí blahodárně na naše neduhy, ale kouzelnou vodou, která kudy teče, tudy léčí.  

Když jsem před časem hledal podklady pro čtyřčlánkovou sérii „Boj s lidskou hloupostí se nedá vyhrát“, nalezl jsem materiály na asi tak dalších sto dílů. Jejich napsáním bych však jenom parafrázoval publikace, dnes už nežijícího profesora Heřta Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Alternativní medicína a léčitelství nebo články na stránkách Českého klubu skeptiků Sisyfos. Pokud si někteří čtenáři v nich zalistují (zaserfují), moje blogy na toto téma splnily svůj účel. Při sbírání informací o homeopatikách mě však mimořádně zaujaly různé komerční informace propagující zvláštní léčivé vody. Jelikož jsem se před lety úpravou vody a problematikou s tím spojenou docela intenzivně zaobíral, neodolal jsem a prostudoval jsem si, jaké všechny zázračné vody si lze u nás opatřit, na jakém principu mají fungovat, a jakého zdravotního efektu mají dosahovat.  Čekal jsem ledacos, ale to, co jsem nalezl, mě trochu vyvedlo z míry. Poslední ranou bylo, že když jsem se o tom diskutoval se ženou, vůbec jí to nepřekvapilo, protože, jak mi sdělila, řada jejích kolegyň tyto vody používá a dokonce i distribuuje. K tomu se ještě, možná náhodou, možná jako reakce, objevily zde na blogu články tyto absurdity propagující.

Voda je mimořádně zajímavá sloučenina, jejíž existence je zásadně spojena s existencí života na Zemi. Má unikátní chemické a fyzikální vlastnosti. Voda je z docela logických důvodů intenzivně zkoumanou sloučeninou a míra jejího poznání tomu odpovídá. Jistě nemůžeme tvrdit, že o vodě víme vše, ale neobstojí ani tvrzení „šamanů“, že o vodě nevíme vlastně nic. Trochu jízlivě bych poznamenal, že právě oněm „ šamanům“, o jejichž učení zde bude řeč, chybí zcela základní znalosti fyziky, chemie a biochemie, které jsou ke zkoumání vody docela vhodné. Tímto konstatováním se tak volně přesouvám do oblasti teorií, názorů, pocitů, smyšlenek, lží i nesmyslů, které často provází různá komerční sdělení, jež mají přispět k nákupu jakýchsi kouzelných vod nebo zařízení na jejich přípravu. Abych někomu nekřivdil, jsou i lidé, kteří šíří různé bludy zcela bez nároku na odměnu v domnění, že to dělají pro „blaho všeho lidu“.

Už sám výraz léčivá voda mi přijde poněkud zavádějící. Řekl bych spíše, že některé specifické vody (třeba minerální vody) působí dobře jako podpůrné prostředky léčby specifických potíží a mikrobiologicky a chemicky nezávadná, optimálně mineralizovaná voda je tím nejvhodnějším, co je vůbec možné pít. Připustíme-li tedy, že nějaká voda nějakým způsobem léčí, léčí tím, co obsahuje nad rámec oněch dvou prvků, a to jak účinkem přidané (získané) látky, tak třeba změnou fyzikálních a chemických vlastnosti takto vzniklého roztoku, směsi nebo i přítomností nějakých organismů (třeba populárních kvasinek). Tečka. Ničím jiným.

Pochopitelně na základě téhož principu může být i škodlivá. Fyzikální a chemické vlastnosti vody samotné (jako chemické sloučeniny bez přidání jiné sloučeniny či prvku) prakticky nelze trvale měnit. Naopak voda sama je v jakémsi permanentním procesu, který zabezpečuje její vysokou stabilitu. Ani změny skupenství vodu trvale nemění a i návrat z plynného do tekutého stavu může mít pouze vliv na obsah ve vodě rozpuštěných látek. Jedinou výjimkou je těžká voda, která je i v běžné vodě v nepatrném množství obsažena a elektrolyticky se dá z běžné vody pro různé technologické účely vyrobit. Těžká i polotěžká voda mají jiné fyzikální vlastnosti, než normální „lehká“ voda, ale léčivé účinky související s potlačováním buněčného dělení (což vedlo k experimentům v léčbě rakoviny), mají zatím nejisté výsledky.

Na základě ignorování těchto poznaných skutečností jsou založeny téměř veškeré teze, které vysvětlují nadpřirozené vlastnosti určitých vod. K vysvětlení léčivých vlastností jsou používány pojmy jako paměť vody, spinování vody, ionizace vody, energetizování vody, pravo- a levotočivost vody, duchovno vody, magnetizace vody, elektrizace vody, levitování vody, polymerování vody a používání vody jako nositelky určitých informací. Tyto principy se pak „zhmotňuji“ do podoby „živé a mrtvé vody“ (to není pohádka), Diamantové vody, „polywasser“, ? vody nebo vysloveně komerčních projektů. Je těžké určit, ve kterých případech se jedná o nějaké esoterické blouznění, a kdy je to někdy i věrohodně znějící a zdánlivě vědecky zastřešený podnikatelský počin, využívající rostoucí zálibu v různé alternativní léčby a snahu všemožnými prostředky dbát o své zdraví. Než přistoupím ke konkrétním případům, dovolím si načrtnout určité názorné dělení:

Vody, které obsahují duchovní informace a jsou nositelky neznámých energií

Asi nemá cenu se příliš zaobírat vírou lidí ve vodu jako nositelku nějaké neznámé formy energie, informace, kódů energetické struktury (takto doslova se to uvádí), vibrace nebo neměřitelné duchovní síly. Existenci sil, které není možno měřit ani jakkoli jinak objektivně dokázat, není možno ani exaktně zpochybnit. Je to čistě v rovině víry. Ani existenci skřítků nelze jednoznačně popřít, lze to pouze skepticky hodnotit, protože nebyl přinesen (alespoň co vím) důkaz o jejich existenci. Slova jako „informace“ nebo „energie“ ovšem jakoby mimoděk občas utrousí i ti, co se pokouší prodat nějakou vodu na základě „vědeckých argumentů“. Asi to dobře působí.

Vody, které jsou založeny na „otisku“ látek v ní dříve obsažených 

Mohlo by se zdát, že je to podobné s předchozí kategorií, ale zde to není „pohádka“, ale již „věda“. Tato teorie, kterou do značné míry využívá i homeopatie, je založena reálné existenci tzv. klastrů, což jsou obecně soubory atomů či molekul, které nejsou vázány kovalentními vazbami, ale drží je spolu slabší interakce, jako jsou např. van der Waalsovy vazby nebo vodíkové můstky. Existence klastrů je však v důsledku chaotického pohybu molekul nesmírně krátkodobá, neustále se rozpadají a znovu vznikají v pikosekundách (biliontina sekundy). Kolem určité molekuly nebo větší částečky může mít klastr specifickou strukturu, ale po vymizení poslední molekuly jiné látky se už takové typické klastry netvoří a ihned tedy mizí jakákoli stopa po oné látce.

Vody, které jsou determinovány existujícími fyzikálními a chemickými jevy

Spin, magnetismus, pravo- a levotočivost, polymerace, elektrické vlastnosti apod. jsou sice reálné jevy, ale v souvislosti s vodou jsou používány v takovém kontextu, že z toho jdou na fyziky a chemiky občas mrákoty. Někteří nadšenci a distributoři se snaží vnutit potencionálním uživatelům a zákazníkům alespoň nějakou teorii, která může vypadat i vcelku reálně, jiní si s tím nedělají těžkou hlavu, a aplikují bez oka mrknutí na příslušnou vodu dvoušroubovici DNA nebo spin z kvantové fyziky. I prohnat vodu magnetický polem v potrubí je jistě možné, také se na to prodávají drahé přístroje, ale kromě sporného vlivu na zmírnění usazování vodního kamene, žádný jiný efekt tato poměrně populární metoda nemá. Polymerace vody je holý nesmysl a elektrické vlastnosti vody (snad je tím myšlena její konduktivita) jsou dány opět pouze tím, co je ve vodě rozpuštěno. Destilovaná voda je téměř nevodivá, silně mineralizovaná voda naopak. Konduktivitou vody se tak měří míra koncentrace elektrolytů ve vodě, čímž se dá nepřímo určit její mineralizace. Pochopitelně žádná voda nezůstává nijak zelektrizovaná.

Vody, které jsou ionizovány

Ionizovat vodu lze, konečně voda se přirozeně nepatrně ionizuje, to ale nechme být, řeč je o zařízeních, která na základě elektrolýzy vytváří ve vodě v důsledku chemických změn na povrchu elektrod mírně kyselé prostředí v anodovém prostoru a mírně alkalické prostředí v katodovém prostoru. Typ kationtů a aniontů je závislý od složení vody a také materiálu elektrod. Takové zařízení může být zcela amatérské, ale i vysoce sofistikované a tím i drahé. Nabízí se ale otázka: k čemu je to dobré? Propagátoři této metody argumentují tak, že ona mírně zásaditá ionizovaná voda (pH cca 8) má blahodárné účinky, co by konzumní voda, a ona kyselá voda (pH cca 6) má blahodárné účinky dezinfekční a kosmetické. Celá tato teorie je založena na představě, že jelikož konzumujeme potraviny a nápoje vesměs s kyselou reakcí, což je pravda (limonády pH cca 2,5-4, pivo pH cca 5, víno pH cca 4, mléko pH 6, 5, káva a čaj pH cca 4, ovocné šťáv pH cca 3 i většina pitné vody má pH cca 6, 5) a prostředí našeho těla je lehce zásadité pH 7, 5 (vyjma žaludku, kde je díky kyselině chlorovodíkové pH 1-2), žijeme v permanentním nebezpečí překyselení organismu, o čemž se můžeme přesvědčit třeba kontrolou pH moči, které je kyselá. Reálně však není u zdravého člověka důvod se obávat nějakého překyselení, překyselit si můžeme tak akorát nezřízeným životem zažívání, zdravý organismus si s udržováním správné alkality lehko poradí (proto také je také moč kyselá) a životu nebezpečné, i malé změny pH našeho těla (tělních tekutin) jsou vždy způsobeny disfunkcemi souvisejícími s vážnými nemocemi, nikoli s konzumací extrémně kyselých džusů a zavináčů. I kdyby nám ale překyselení významně hrozilo, tak pořád nevidím důvod si komplikovaně vyrábět alkalickou vodu místo pití zásadité minerálky a používání třeba jedlé sody k úpravě pH kyselých nápojů a jídel.Já ten důvod nevidím, jiní ano. Ona „živá voda“ vzniklá ionizací je prostě kromě své alkality ještě zázračná a ona kyselá „mrtvá voda“ vlastně taky, jenom jinak. Jak, to ale nikdo neví.

Na závěr si dovolím uvést některé příklady zcela konkrétních vod, které se oficiálně i neoficiálně šíří mezi obyvatelstvem. Ve většině případů asi nejsou nebezpečné (v nejhorším případě mohou být jen špatně hygienicky ošetřené), protože neobsahují nic, co by mohlo nějak škodit, ale také nic, co by mělo pomáhat a léčit. Prostě jenom za neodborně ošetřenou vodu zaplatíte jako za kvalitní víno nebo destilát, koupíte si za nemalé peníze (ionizační přístroje stojí i desítky tisíc) naprosto zbytečné zařízení, nebo ze sebe budete dělat blázny při provádění jakýchsi rituálů před konzumací docela normální vody. Ani s pitím zásaditých nebo kyselých minerálek (kyselek) se to nemá přehánět, a je dobré to s ohledem na svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem, tím spíše nelze doporučovat nalévání se kyselými limonádami a šťávami, a to spíše než kvůli jejich kyselosti, tak z důvodu značného obsahu cukru. Každý skutečný výživový odborník vám doporučí úměrnou konzumaci pestrého spektra pokrmů a nápojů, a to s ohledem na váš věk, energetické výdaje a zdravotní stav. Níže uvedené přípravky vám doporučí pouze „výživoví čarodějové“, kteří mnohdy nemají ani odpovídající vzdělání, ani potřebné znalosti příslušné problematiky, a jsou vedeni ekonomickými pohnutkami, sdílenými bludy nebo obojím.

Živá a mrtvá voda

Tento zázračný nápoj se k nám dostal již před třiceti lety ze Sovětského svazu (to by mělo s trochou nadsázky samo o sobě ledaskoho odradit), a to z  výzkumného ústavu v Taškentu, kde se používala nejprve k mazání vrtných souprav a hubení plevelů. Teprve když „výzkumníci“ objevili její léčebné vlastnosti, dostala se živá a mrtvá voda do popředí zájmu. Prodává se pod názvem „Luno“ a účinkuje mimo jiné na hypertrofii prostaty, bolesti hlavy, záněty jater, průjmy, bércové vředy, angíny, chřipky a bolesti páteře. Její „ léčebný účinek“ byl popsán výše „u ionizovaných vod“.

Diamantová voda

Tuto vodu si prý vymyslel (a to asi doslova) jeden francouzský hudebník (i to by možná mohlo na někoho působit podezřele), kterému cosi ve snu vnuklo nápad (i s „technologickým postupem“) léčit nemocný svět vodou. Chápu lidi, kteří uvěří třeba výše uvedenému, vcelku přesvědčivému procesu ionizace, ale věřit tomu, že voda léčí na základě do ní vysloveného přání, emoce či hudby, čímž se ovlivní její vibrace (což nikdo neví, co to je) je trochu na pováženou. Víra v uzdravení pomáhá uzdravovat, nepochybuji o tom, ale to mohu, myslím, aplikovat na sebe rovnou a ne skrze vodu, kterou „přesvědčím“, aby mě uzdravila, a ona to udělá. Nic nebezpečného na tom není, dokud ovšem někdo neodmítne onkologickou léčbu a začne se na základě zločinných referencí o tisících uzdravených léčit tímto obskurním způsobem. Propagace této vody servery a časopisy jako je Meduňka nebo Médium se tak může dostat i dál než jen za hranice etiky.

? voda

Pod tímto komerčním názvem se prezentuje voda, kterou podle zahraničních receptur připravují za tímto účelem založená „Pí centra“. Vodu pro svět prý objevil jistý profesor Yamashita, jakýsi japonský Cimrman a „filosofie“ principu ? vody je velmi blízká myšlenkám rakouského lesníka Viktora Schaubergera, vědce samouka, který šel na studium přírodních věd tak říkajíc „od lesa“ (viz zdroje). Pí-voda má mít neuvěřitelně širokou paletu pozitivních účinků, je to panacea (všelék). U člověka její pravidelné pití vede k pročištění, regeneraci, zvýšení pohyblivosti, úpravě váhy nahoru i dolů, úpravě vylučování, krevního tlaku, hojení a čištění zánětů, podpoře imunity aj. V zemědělství pí-voda zvyšuje výnosy rostlin o 30-40%, urychluje klíčivost, mění zrnitost půdy. Ve stavebnictví zvyšuje pevnost betonu, zvyšuje přilnavost materiálů, odstraňuje mikrotrhliny atd. Účinek vody vysvětluje firma takto, cituji: „Podstata účinku spočívá ve změně vlastní frekvence vody, která se harmonizuje a dochází ke změně jejích strukturálních vlastností. Pravotočivá a levotočivá složka vody se vyrovnají. Hlavně ale dochází k odstraňování špatných informací z vody. Pí-voda nahrazuje a z tkání vytlačuje vodu nabitou špatnými informacemi. Pí-voda tak umožňuje zvýšit energetický přenos univerzální kosmické a zemské energie.“ Univerzální kosmickou energii definuje firma takto: „Univerzální energie je pro hmotný svět obtížně diagnostikovatelná a měřitelná, je jí absolutní množství ve Vesmíru a je nazývána jako „tmavá energie“ a „antihmota“.“  Co k tomu dodat? Snad jen komentář Národního referenčního centrum pro vodu Státního zdravotního ústavu (nemusíte tomu věřit, ale pokud u nás někdo opravdu vodě rozumí, tak jsou to pracovníci této instituce): „Jde o účelovou reklamní dezinformaci. Firemní popis obsahuje „naprosté výmysly a absurdity“. Žádné studie dokládající účinek pí-vody nebyly předloženy.“

Dalo by se ještě dlouho a obsáhle vyjmenovávat podobné čarodějné nebo mnohdy spíše podnikatelské projekty, ale komentář by byl velmi podobný. Z hlediska esoteriky je voda fascinující, z hlediska byznysu je velmi lákavá.  Voda je však fascinující i z hlediska vědy a její standardní úprava a distribuce jak prostřednictvím vodovodů, tak v podobě vody balené je docela složitý a velmi citlivý proces, kladoucí velmi přísná kritéria na kontrolu technologických a hygienických (zvláště mikrobiologických) norem. Jistě není nic proti ničemu chodit si pro vodu k oblíbené a prověřené studánce, dobrá pramenitá voda je, jak už bylo řečeno, tím nejzdravějším nápojem, a procházka s kanystrem do lesa prospěje každému. Ani kohoutková voda není pro konzumaci jakkoli problematická (nedávný výzkum ukázal, že je po stránce mikrobiologie i složení lepší, než většina balených vod). V případě balených vod pak důvěřujte renomovaným výrobcům a pravidelnou konzumaci silně mineralizovaných vod moc nepřehánějte. Pijte vodu, pijte pitnou vodu, pijte vodu…a pokud rum tak ten dobrý, třtinový.

Podrobné a sofistikované informace o vodě lze získat i na:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Voda

https://cs.wikipedia.org/wiki/Miner%C3%A1ln%C3%AD_voda

Zdroje:

http://pi-centrum.cz/zdrava-vyziva/

https://diamantova-voda.webnode.cz/products/produkt-2/

http://www.reiki-cz.com/alternativni-lecba.php?id_pod=12

http://mynatureproduct.com/jak-se-vylecit-pomoci-alkalicke-vody.html

Jiří Heřt, Alternativní medicína a léčitelství, 2011, 240 s., Nakl. Věry Noskové, Praha

Jiří Heřt, Homeopatie, clusterová medicína, anthroposofická medicína, 1997, 392 s., Nakl.Lidové noviny, Praha

http://www.sysifos.cz/

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 28.3.2018 11:59 | karma článku: 15,43 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 25,84 | Přečteno: 734x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 31,92 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,18 | Přečteno: 5038x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8111x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 412x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5307x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12448x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 809x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3284x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3625x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,78 | Přečteno: 759x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3123x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3383x | Diskuse| Společnost