Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arabština na české základce! Je to test vnímání, či test míry paranoie?

Asi obojího. Jen je každý pro jinou cílovou skupinu. Pedagogové asi nechtěně prostřednictvím arabských písmen testujících pozornost dyslektiků otestovali na určitém vzorku obyvatelstva míru hlouposti a sklonu k hysterii.

To, co jsem si před chvílí přečetl na iDnes (čtěte celé zde), by vlastně mohlo být takovou legrační zprávou o jednom trochu trapném nedorozumění. Co že se stalo?  Odcituji perex onoho článku:

Obyčejný list papíru používaný na Základní škole v Červeném Kostelci vyvolal na českých sociálních sítích zděšení a pocit ohrožení ze ztráty národní identity. Na listu jsou totiž písmena z arabštiny a je používán při výuce českých žáků. Jedná se přitom pouze o pracovní list pro dyslektiky, který slouží jako test vnímání.

K tomuto je ještě třeba dodat, že na jiných pracovních listech jsou čínské znaky, japonské znaky nebo azbuka (divím se, že třeba někdo neprotestoval proti azbuce, že se chudáci děti zase učí ruštinu). Autor pomůcky prostě sáhl po již existujících znacích, se kterými žáci nemají zkušenost, místo toho, aby si nějaké znaky vymýšlel nebo jinak improvizoval.

Pominu-li těžko uvěřitelnou představu některých rodičů a „přátel školy“, že s muslimy sympatizující učitelé (což bude asi drtivá většina) rafinovaně podsouvají žákům základy arabštiny, aby je snad pomalu obrátili na "pravou víru" či připravili na fatální muslimskou invazi, je ještě podivnější, že se autoři takové poplašné zprávy prostě nezeptali na té škole, co to má znamenat, před tím, než ten nesmysl začali šířit.

Tato zpráva však dokumentuje ještě něco jiného a mnohem závažnějšího. Ukazuje totiž, jak chytlaví jsme na cokoli, co by mohlo byť jen náznakem vzbudit pocit, že existuje jakási síla, která cílevědomě pracuje na arabizaci či „islamizaci“ naší vlasti, potažmo celé naší civilizace. Má to podobu jakési absurdní konspirační teorie, které však chybí jedno zcela podstatné: důvod, proč by to někdo dělal.

Zcela mylně se za projev onoho neznámého důvodu považují postoje lidí, kteří jsou schopni cítit empatii k lidmi prchajícími před válkou nebo prostě jen toužícími někde slušně žít. Zcela mylně jsou tak vykládány postoje států, které z podstaty své existence nemohou zatlačit migranty do moře, potápět lodě s nimi nebo po nich střílet, což nemá nic společného s tím, že vlnu migrace mnohé státy, stejně jako EU jako celek, zcela nezvládly.

Souvisí to zcela jistě s prezentací radikálního islámu jako „metly lidstva“. Mnoho lidí ignoruje fakt, že onen radikální islám je sice reálnou skutečností, ale nikoli výrazem celé kultury, etnika a náboženství. Realistický pohled na aktuální stav islámské společnosti ze strany odborníků je vnímán jako promuslimský extrémismus a nenávist a xenofobie jako norma. Na základě toho se někteří lidé ozbrojují v očekávání, že „za chvíli sem vtrhnou“, a také paranoidně reagují na vše, co má jakoukoli souvislost s islámem nebo Araby.

Je zcela normální být kritickým k negativním projevům islámu, tím spíš, když se projeví u nás (ono není nijak lehké něco takového vysledovat) a je zcela správné bojovat proti jeho radikálním podobám. Arabská písmena však ničím takovým nejsou, stejně jako tím nejsou normální lidé takto zaznamenávající svůj jazyk. Takže až vám dítko přinese ze školy pracovní list s ukázkami jiného písma, než jaké znáte, nebo stať o jiném náboženství, neděste se. Třeba se vašim dětem někdo snaží vysvětlit, že celý svět nepíše latinkou a nemá stejné náboženské vyznání.

Autor: Jiří Turner | sobota 31.3.2018 18:57 | karma článku: 17,91 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,10 | Přečteno: 886x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...