Babišismus v přímém přenosu

12. 04. 2018 11:44:05
„KSČM a SPD jsou demokratické strany, protože byly zvoleny v demokratických volbách.“ Takové a podobně perly padají z úst politiků ANO. Je to snaha obhájit neobhajitelné, která připomíná permanentní úsilí majitele strany o totéž.

Nastal čas vyložit karty, a je evidentní, že se do toho mnohým politikům ANO moc nechce. Mohu jen spekulovat, jestli je to projev vlastního boje se svým svědomím a svou ctí, nebo docela pragmatická úvaha, že kdo si jednou zadal s komunisty a okamurovci bude s tímto cejchem žít hodně dlouho, ne-li navěky. Ani řada voličů ANO si asi něco takového nepředstavovala, byť těm prozíravějším mohlo být jasné, že k něčemu takovému může dojít, respektive, že se Andrej Babiš nebude stydět spojit se k dosažení svého cíle s kýmkoli.

Kdyby bylo ANO normální politickou stranou, mohlo by si po volebním úspěchu vybírat, s kým půjde do vlády, případně s kým se nechá „tiše podporovat“. Kdyby mělo ANO normálního předsedu bez estébácké minulosti, bez hříchů ze svého podnikání, bez visícího Damoklova meče v podobě trestního stíhání, tak by se ostatní strany předháněly, aby se dostaly s vítězem voleb ke korýtku nebo alespoň k lizu.

Ovšem ono to tak není. ANO není politická strana, ale firma. Členové strany (její vedení) nejsou partajníci, ale zaměstnanci majitele strany. Proto se také tohoto hnutí štítí všichni kromě těch, kterých se ostatní štítí ještě více než babišovců. Spolupracovat s KSČM a s SPD je konečná stanice a pro ledaskoho je problém spolupracovat i s těmi, kdo s nimi spolupracují. Mluvím pochopitelně o nějaké formě spojenectví, ne o tom, že poslanci různých stran třeba shodně hlasují o nějakém ideologicky neutrální záležitosti.

Tohle si zjevně uvědomují mnozí ambiciózní lidé, kteří využili jedinečné příležitosti rychlého vstupu do vysoké politiky. Ta šance byla pro mnohé lákavá, ale nyní patrně stojí před dilematem nebo už ono dilema vyřešili jako ministr Pelikán. Prostě vše má své meze a i mezi politiky ANO jsou tací, kteří je překračovat nehodlají. Vypadá, že jsou to především ti, kteří byli před vstupem do této vlády úspěšnými lidmi a také dost možná i slušnými lidmi. Někdo může i spekulovat, že po strmém vzestupu může následovat strmý pád, a uzavírat si v mladém věku návrat do politiky poněkud nezásadovým rozhodnutím, nemusí být prozíravé.

Podobné to může být i s přehnanou loajalitou k prezidentu Zemanovi, neřku-li s jeho podporou a adorací. Stále platí, že ten, kdo něco takového dělá, říká: jsem jako on. Jedna věc je respektovat výsledky voleb, a to jak v případě Babiše, stejně jako Zemana, a druhá je souhlasit s jejich chováním, názory, metodami a postoji. Nedokážu si představit jak je možné, a to i v případě řadového občana, nevnímat fatální osobnostní selhání a selhávání výše uvedených.

Když se vrátím k názvu článku, tak oním „babišismem“ míním právě onu schopnost dělat to, co vede k naplnění cílů a k úspěchu. Udělat pro to cokoli. Důsledkem toho je pak i absurdní zdůvodnění, jako je televizní vyjádření, které cituji v perexu. Mnozí se hájí tím, že KSČM i SPD jsou legální politické strany, takže spolupráci s nimi je zcela v pořádku. Podstata spočívá v tom, čím něco takového je. Tato spolupráce je pouze legální. Ale zcela legální, dokonce režimem ceněná byla i spolupráce s StB. Naprostým logickým nesmyslem je pak prohlášení ministryně Dostálové, že demokraticky zvolená strana je demokratická. Pominu-li to, co si kdo představuje pod pojmem „demokracie“, myslí si paní ministryně, že poválečná KSČ nebo předválečná německá NSDAP byly demokratické strany? Jelikož byly demokraticky zvoleny, tak asi ano. Sancta simplicitas!

Dost možná je scénář, za jakých okolností vznikne legitimní vláda, už docela jasný. Zajímavé bude sledovat, jak se kdo zachová. Politika bývá pěkné svinstvo a není v ní asi prostor pro Mirky Dušíny, ale vše má své meze, a také každý má své meze. Kde u koho jsou, se teprve ukáže, protože je doba, kdy se vykládají karty na stůl, a žádný neutrální postoj neexistuje. Dobře to říkali naši soudruzi: „Kdo nejde s námi, jde proti nám!“

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 12.4.2018 11:44 | karma článku: 32.65 | přečteno: 1520x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10647 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 16.43 | Přečteno: 166 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 15.37 | Přečteno: 420 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 377 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 246 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 666 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...