Černí migranti nás brzo úplně vyžerou

17. 04. 2018 11:23:59
Oni tu byli už dříve, ale teprve poslední roky můžeme mluvit o migrační krizi. Přichází k nám trochu atypickou „severní cestou“, mají projevy jiné kultury a ve způsobu shánění obživy se jim našinci nemohou vůbec rovnat.

Ten článek se původně jmenoval „Kormoráni na Moráni“. Ono by bylo přesnější, kdybych napsal: kormoráni na Rašínově nábřeží a Náplavce, ale to se nerýmuje. Nicméně už i z této ulice lze sledovat černá torpéda okupující prostor nad Vltavou a zdatně likvidující vltavskou rybí populaci. Nakonec jsem, abych „šel s dobou“, zvolil příměr „migranti“, což je výraz, který se na kormorány hodí naprosto přesně. A černí jsou jak hřích.

Poměrně komplexní Informace o kormoránu velkém (Phalacrocorax carbo) lze získat třeba na Wikipedii, takže jenom zmíním, že tento kosmopolitní druh veslonohého ptáka u nás byl již dříve, ale ve 20. století šlo spíše o ornitologickou raritu, a proto také byl (a je stále) u nás kormorán velký chráněným druhem. Poslední roky se však karta obrací: tisícová hejna kormoránů zvláště v zimním období plení naše vodní plochy, které by zasluhovaly ochranu více než kormoráni.

Výskyt tohoto ptáka se vyznačuje zajímavou křivkou. Klesá u nás počet hnízdících párů, ale dramaticky rostou počty ptáků zde zimujících, přičemž některé oblasti na Vltavě jsou doslova kormorány zamořeny, což se projevuje nejen úbytkem ryb, ale i výkaly „spálenými“ stromy, na kterých se kormorání shromažďují. Kormorán sežere denně půl kila ryb, což při populaci několika desítek tisíc zimujících ptáků znamená poměrně zásadní zásah do ekosystému a zvláště pak to trápí rybáře.

Kormorán je výborný lovec, jehož způsob lovu neovládá prakticky žádný náš srovnatelně velký pták. Potápí se totiž za potravou do značné hloubky a pod vodou je velice rychlý, takže naše „české ryby“ nemají zvláště v regulovaných tocích velkou šanci mu uniknout. Díky své velikosti loví také ryby, které z hlediska rybolovu mají „míru“, což z něj činí přímého konkurenta rybářů.

Upřímně řečeno je mi docela jedno, jestli nějaký rybářský revír vyloví kormoráni nebo rybáři, ale ten problém přesahuje oblast nářků „tichých bláznů“, že chodí domů od vody s prázdnou. Co se týče vztahu rybářů a kormoránů je ten problém zapeklitý i legislativně. Stát kompenzoval rybářským svazům škody na základě toho, že je způsobil ohrožený druh, jehož stavy nelze korigovat lovem nebo jinými metodami. Když však v roce 2013 kormorán z kategorie „ohrožený druh“ docela logicky vypadl, přestal stát tuto kompenzaci vyplácet.

Aktuální stav je ten, že se „na výjimku povoluje odstřel kormoránů“ a náhrady ve výši desítek milionů korun ročně na obnovení rybích populací se opět vyplácí. Regulace kormoránů ve městech, jako je třeba Praha, je však prakticky nemožná. Těžko si lze představit, že někdo střílí z Náplavky směrem na Smíchov na hejno kormoránů. Na Vltavě jsou přemnoženy i labutě, kachny a rackové, ale v jejich případě to je způsobeno dokrmováním z řad Pražanů a návštěvníků města. Rybožravého kormorána ale lidé nezajímají, a on v tomto smyslu nezajímá je.

Důvody globálního přemnožení kormoránů a jejich expanze z pobřeží do vnitrozemí proti proudu řek jsou obecně asi důsledkem mnohých civilizačních a klimatických jevů, které jako ve většině podobných případů působí komplexně a prakticky neuchopitelně, takže je reálně nemožné řešit příčiny. Klima, stejně jako rybnatost moří a podobné aspekty lze těžko ovlivnit a nezbývá než řešit důsledky tak, aby se udržel určitý únosný stav.

Stejně jako v případě migrace lidí jsou i problémy s migrujícími, expandujícími a přemnožujícími se druhy zvířat problémy nadnárodními, což u ptáků, jako jsou kormoráni, platí dvojnásob, protože žádné přirozené ani lidské hranice, stejně jako stoky kilometrů vzdálenosti nejsou pro ně překážkou. Bohužel cesta od komisí EU, které se tímto zabývají, k reálným celoevropským opatřením je podobně těžkopádná, zdlouhavá a nepružná, stejně jako je to s řešením problémů s migrujícími lidmi.

Autor: Jiří Turner | úterý 17.4.2018 11:23 | karma článku: 26.38 | přečteno: 2635x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10640 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 143 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.02 | Přečteno: 203 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 164 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 236 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...