Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

3,14tomio, vlastizrada z Marakeše, a kdo je amatérem v zahraniční politice

SPD ve Sněmovně iniciovala jednání o tzv. Marakéšském protokolu, řešícím problematiku migrace, naopak byl stažen bod o výrocích prezidenta. Pochopili vůbec poslanci SPD ten dokument, a kdo vlastně rozumí naší zahraniční politice?

Jaksi dopředu bych se zeptal těch, kteří pod tímto blogem budou hřímat, že signatářské země zrazují své národy a EU chce legalizovat veškerou migraci, jestli se s tím dokumentem seznámili, jestli a zamysleli se nad tím, jestli je to vlastizrádný počin, nebo jen snaha popsat reálný stav a stanovit nějaké principiální zásady jeho řešení. Nebo obráceně, jestli si položili otázku, co jiného je třeba udělat, mají-li se najít ona řešení, a jestli je možné problematiku řešit jinak než společně v rámci EU?

Jediným státem EU, který deklaraci nepodepsal, bylo Orbánovo Maďarsko, což asi nikoho nepřekvapí. Přestože si někdo myslí, že je Orbán tím jediným skutečným bojovníkem za lepší Evropu, tak nedělá nic jiného, než „náš“ Okamura. Tito lidé postavili svou ideologii a politický úspěch na negaci všeho, co v lidech vzbuzuje určité obavy a odpor. Nepřináší žádná řešení, jen podněcují v občanech svých zemí strach, jehož důsledkem jsou iracionální reakce zúžené do hesel jako: „STOP MIGRACI!“ „VYSTPME Z EU!“ a podobně. Sněmovna žádnou rezoluci odmítající Marakešský protokol nevydala, ale SPD se cítí jako vítěz (viz příloha)

Tomáš Zdechovský, se kterým ne vždy souhlasím, napsal článek: „Jsem v šoku. Tomio Okamura podporuje příliv islamistů do ČR.“ , a já mu dávám zapravdu. Ano, nereálná populistická politika a negace všeho nepřináší nic jiného, než že problémy budou bez snahy o realistické řešení kulminovat do té míry, kdy se mohou stát neřešitelnými. Můžeme mít různé názory na tvrdost či naopak měkkost některých opatření, ale obecným principem Maréšského protokolu je situaci popsat a sjednotit řešení, která budou mít jednotnou právní normu, a to i v tom smyslu, že se stanoví pravidla legalizace migrace.

Už to spojení „legalizace migrace“ v někom vzbuzuje emoce, ale ono to není nic nového. Migrace je permanentní proces, u kterého jde právě jen o to, aby probíhala jednotným zákonným způsobem, a také o to, aby se preventivně předcházelo takové její míře, která překročí rámec zvládnutelnosti a smysluplnosti. Jinými slovy se diskutuje o tom, co reálně dělat k omezení migračních toků a také k tomu, jak legalizovat a tím pádem integrovat migranty v zemích, do kterých mají namířeno, a které se určitému množství migrantů nebrání. Marakéšský akční plán 2018-2020, jak se onen dokument správně nazývá, řeší v prvé řadě technické záležitosti ohledně „práce s migranty“ a deklaruje společný postup států Unie.

O výrocích prezidenta Miloše Zemana o údajné výrobě jedu „novičok“ v Česku Poslanecká sněmovna nejednala. Již zařazený bod z pořadu schůze poslanci vyřadili díky hlasům ANO, SPD a KSČM. „Za prvé nechceme skandalizovat prezidenta, za druhé si myslíme, že tato debata patří například do tajné služby, a ne na plénum Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. To je opravdu zvláštní: prezident pronáší skandální výroky a Sněmovna ho nechce skandalizovat tím, že k tomu vyjádří stanovisko. Přitom předseda komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Vít Rakušan si asi oprávněně postěžoval, že po vyřazení bodu neměl kde plénu přednést závěry, které jeho komise učinila poté, co vyslechla ředitele Vojenského zpravodajství. „Byli jsme jedinou komisí, kde byl přítomen ředitel Vojenského zpravodajství pan generál Beroun, byli jsme jedinou komisí, která měla možnost nahlédnout do zprávy, ze které čerpal pan prezident,“ upozornil Rakušan.

S těmito událostmi zvláštně korespondují výroky prezidenta o eurokomisaři, kterého nominovala ČSSD na post ministra zahraničí v případné koaliční vládě. Pan prezident se slovníkem Tomia Okamury vyjadřuje o Miroslavu Pochem jako o amatérovi zahraniční politice, protože zastává vyvážený postoj k izraelsko-palestinské otázce, neadoruje Izrael jako pan prezident, a k otázkám migrace se vyjadřuje v duchu Marakešského protokolu, tedy realisticky, ne jako populističtí žvanilové, kteří z tohoto tématu vytloukají politické body u těch občanů, kteří věří zkratkovitým heslům, místo aby o problematice seriózně přemýšleli a alespoň se obeznámili s tím, s čím nesouhlasí.   

Příspěvky k tomuto tématu:

https://www.facebook.com/tomio.cz/videos/2028095790534559/

https://aeronet.cz/news/exkluzivne-cesky-preklad-plneho-zneni-marakesske-deklarace-dokument-ze-ktereho-budete-zvracet-je-to-horsi-nez-jsme-si-mysleli-a-pouze-madarsky-ministr-zahranici-se-pod-tento-skandalni-dokument/

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zdechovsky-KDU-CSL-Jsem-v-soku-Tomio-Okamura-podporuje-priliv-islamistu-do-CR-537179

 

 

Autor: Jiří Turner | sobota 26.5.2018 17:44 | karma článku: 22,64 | přečteno: 1103x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,45 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...