Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je váš pes europes?

Jaký má být správný europes? Jistě nekonfliktní, socializovaný a poslušný. Měl by se pohybovat na vodítku, ve veřejném prostoru být opatřen náhubkem a ke špatně socializovaným a integrovaným psům jiné komunity být snášenlivý.

Možná to znáte, v určitém věku se člověk přestane trápit pochybnostmi, zkonstatuje, že už se moc nezmění, přestane řešit své potomky, protože co mohlo být vloženo, vloženo bylo, a s geny se nic neudělá, a partnera počne brát takového jaký je, aniž by se ho již snažil předělat.

Má-li však člověk psa, stane se ten středobodem jeho zájmu. Začne řešit jeho chování, výcvik a výživu, a také úzkostlivě sleduje jeho zdravotní stav. Pečlivě zkoumá každé hovínko, není-li příliš tuhé nebo naopak řídké, nejsou-li v něm zbytky nestrávené potravy nebo, nedejbože, paraziti. Nakupuje různé doplňky stravy, a pokud spozoruje nějaké změny chování je připraven volat Desenskému nebo za ním rovnou zajet na „terapii“.

Má-li našinec čistokrevného psa s průkazem původu, začne navíc v době dospívání psa řešit, jestli jeho miláček odpovídá všem standardům. I když projde sítem svodů, bonitací, výstav a příslušných zkoušek nutných k uchovnění  jedince příslušného plemene, nemá stále jistotu, že je vše v pořádku. Když k tomu ještě sleduje vývoj evropské legislativy, musí nutně propadnout obavě, jestli mu v budoucnu nehrozí nějaký konflikt s unijními normami. Jestli  jako euroobčan má také europsa.

Na rase určitě nezáleží a na barvě srsti také ne. Někdo by mohl dokonce spekulovat, že moje černá fenečka německé státní příslušnosti musí být a priori zcela bez problémů. Konečně ani voříšci nejasného původu a nejasných úmyslů žijící životem bezprizorních proletářů, nejsou v ohrožení. V tom to není. Jde spíše o „morálně volní“ vlastnosti.

Ve střehu musí být majitelé bojových, hlídacích a obranářských plemen, přičemž určení jaké plemeno je jaké, záleží pouze na tom, kdo ho nějak označí. Bojechtivost, stejně jako obranářské či hlídací vlohy se mohou projevit v různých situacích, z různých pohnutek a za různých okolností, zrovna jako u lidí.

Může být řádným europsem ten, kdo projeví agresivitu, cítí-li se být ohrožen? A kdo posoudí tu míru ohrožení a tomu odpovídající nebo neodpovídající oprávněnost agresivity?  Mohlo by se zdát, že europes musí být nekonfliktní, dobře socializovaný a poslušný. Měl by se pohybovat na vodítku a ve veřejném prostoru být opatřen náhubkem. K cizím psům, zvláště k těm nepříliš socializovaným a integrovaným do příslušné psí komunity, by měl projevovat snášenlivost a empatii, pomáhat jim a tolerovat u nich projevy, které způsobilo prostředí, ve které se narodili a vyrůstali. Správný europes by měl být jakýmsi ochráncem, učitelem a terapeutem v jednom psovi.

Předčítám tato stránky Cassi (pro křížovkáře domácky Cassiope) a v jejích očích čtu záblesky vzdoru a nevole. Jako by říkala: „Ty se nepamatuješ na toho drzého labradora, co mě obtěžoval, ačkoli musel dobře vědět, že už jsem dohárala? To se mám snad nechat obskočit? Konečně jsem mu jen trochu pročesala kožich. A co ta protivná ovčanda? To se jí mám nějak vnucovat, když se se mnou nechce hrát, ani bavit? A což teprve ten grázlík odvedle, co na všechny štěká, napadá „ségru“, která je desetkrát menší? Toho mám také chápat a tolerovat? Já vím, že za to může jeho hloupá panička, ale tu pokousat nesmím a ty ji nic neřekneš! To má v sobě potlačit geny desítek generací hlídačů a obranářů, a stát se bišonkem? To sis měl pořídit toho bišonka!

Přiznám se, že mě to trochu ranilo. Myslel jsem si, že jako vzorný euroobčan budu mít i vzorného europsa. Asi to tak nebude. Je ovšem otázka, jestli tím vzorným euroobčanem z přesvědčení opravdu jsem. Psi se neumí přetvařovat, lidé ano.

Autor: Jiří Turner | pondělí 11.6.2018 20:12 | karma článku: 17,66 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 16,21 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 927x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 879x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...