Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neděle s expertem na politický islám

Jako expert na problematiku islámu jsem byl na toho specializovaného znalce zvědavý. Čekal jsem šedobradého profesora z Ústavu Blízkého východu a Afriky FF UK a on to růžolící mládenec z Centra pro studium politického islámu.

Možná vás hned napadne otázka: cože je to Centrum pro studium politického islámu za instituci?Nebudu vás napínat, není to žádná instituce. Na webových stránkách sami o sobě uvádí, cituji: jsme neziskové nepolitické a nenáboženské mezinárodní vzdělávací hnutí. Není to však ani žádné vzdělávací hnutí, ale pouze ta webová stránka, na které se nabízí knihy jistého dr. Billa Warnera, který se však nejmenuje Bill Warner, ale William Bryan French. Tento údajný doktor matematiky a fyziky „založil“ spolu s Milanem Podlipným spolek Center for the Study of Political Islam z.s., který má za sídlo brněnskou adresu na které je registrováno 962 firem. A onen pan Podlipný je ten zmíněný expert.

Pokud vás překvapilo, že se v perexu beze studu pasuji na experta na islám, tak tím v porovnání s expertem na politický islám, panem Podlipným bezesporu jsem. Dost možná bych se mohl v tomto kontextu považovat za experta na všechna náboženství. Ač by to tak mohlo vypadat, expert Podlipný u nás nebyl na nedělním obědě, obědvala s námi dcera, která mi coby studentka FF UK, mající k této problematice docela blízko, "doporučila" rozhovor s panem Podlipným pro nezávislou internetovou televizi XTV (čtěte zde). Učinila tak až po jídle (mezi kávou a koňakem), za což jsem jí vděčný. Bylo to pro mě odpoledne plné novinek. Nejenže jsem neznal zmíněného znalce, ale neznal jsem ani tu „televizi“ a zvláště pak jsem se dozvěděl z příslušného rozhovoru spoustu „zajímavostí“. Dodatečně jsem si ještě rozšířil své obzory, když jsem si našel články pana Podlipného na stránkách Parlamentních listů, což je samo o sobě vizitkou jejich úrovně.   

Teď to může vypadat, že se nějakými sarkasmy snažím dehonestovat ušlechtilé úsilí těch mužů, kteří nám zaslepeným otevírají oči tím, že prezentují islámské texty tak, abychom k nim mohli mít skutečný odpor a měli z nich pořádný strach, že varují před střetem civilizací, při kterém my budeme na straně poražených. Nemusíte mi věřit, ale nepouštěl jsem si ten rozhovor s žádným despektem. „Politický islám“ je zcela reálný pojem, jehož obsahu na rozdíl od pana Podlipného rozumím, respektive ho prezentuji tak, jak se sluší. Na politickém islámu není nic pěkného. V zásadě jde o prosazování politického systému postaveného na islámu, či obráceně podřizování politického systému základních principů islámu, které poskytuje Korán a jiné pro muslimy posvátné zdroje jejich víry a osobního i společenského řádu.

Politický islám vznikl v muslimském světě jako určitá reakce na proces sekularizace. Do té doby  náboženství se  státem zcela splývalo.  Až počátkem 20. století a zvláště v jeho druhé polovině se mnohé muslimské státy snažily náboženství oddělit od práva, politiky a vlivu na veřejné instituce, což někde přetrvává, ale obecně vliv politického islámu roste. Určitým extrémem (extrémem v Evropě, ne v subsaharské Africe), nikoli standardem, jak se domnívají pánové z CSPI, je snaha vnutit islámský řád nemuslimským komunitám a státům, a to jak násilnou, tak i nenásilnou formou. Ti, kdo něco takového tvrdí, což je asi životní poslání Billa Warnera, však vychází z principů z doby středověké expanze islámu, kdy muslimští dobyvatelé v docela oprávněné euforii předpokládali, že islamizují celý svět (stejně jako si to mysleli křesťanští dobyvatelé) a z ideologie současných militantních a teroristických organizací, které historii svého etnika a svého náboženství spatřují právě v těchto aspektech islámu, a terorizují tím v prvé řadě obyvatele vlastních zemí a zemí, do kterých vpadnou.

Princip, který nadřazuje „církevní“ principy nad světské se pochopitelně netýká jen islámu, byl celá staletí zcela normální v křesťanském světě i u jiných náboženství. Christianizace byla v minulosti procesem dobývání a kolonizace více jak poloviny světa a Bůh ví, že nešlo o to, naučit černoušky a indiány číst psát a očkovat je proti spalničkám. Je však obecně známým faktem, že islám se na rozdíl od křesťanství ideologicky nevyvíjel a jaksi ve středověku zamrzl. Křesťanská náboženství se většinou posunula do roviny společenské nadstavby, kdežto islám, pokud vůbec někde tento proces nastoupil, má často charakter státního náboženství, a to někdy už i tam, kde to tak donedávna nebylo.

Proces zastavení sekularizace či zcela opačný trend jsou tak bezesporu zásadní problémy islámského světa, což s ohledem na velikost muslimských komunit z nich činí problémy globální. Je naivní si představovat, že  islamizace celého světa či jeho části je touhou běžného muslima, ale pochopitelně nelze ignorovat náboženské fanatiky, kteří jsou za příhodných podmínek schopni zfanatizovat k tomu náchylné jedince, a to nemluvím jen o terorismu, který je již za hranou všeho, ale i o jakési „misijní“ činnosti muslimských „věrozvěstů“. Takové myšlenky a takové lidi emitují státy, které jsou založeny právě na fundamentalistickém islámu, což je třeba wahhábistická Saúdská Arábie nebo šíitský fundamentalismus v Íránu.

Lidé jako pan Podlipný, potažmo jeho guru Bill Warner, straší před islamizací v podobě nešťastníků, které někdo tahá ze Středozemního moře, a jiní bojovníci proti radikálnímu islámu a migraci z řad představitelů mocností uzavírají miliardové kontrakty s režimy, které v této rovině představují to reálné nebezpečí, a to mimo jiné tím, že disponují prakticky neomezenými prostředky. Uplivneme si, když arabský fotbalista udělá před vstupem na trávník nějaké náboženské gesto, ale nevadí nám, když západoevropské fotbalové kluby vlastní a sponzorují subjekty, které distribuují radikální formy islámu po světě.

Nejsme často schopni rozlišit, když někdo chce na území s jinou kulturou a náboženstvím praktikovat svoji víru a zachovat si svou identitu, mezi tím, když nám ji chce někdo vnutit. Nemyslím si, že by školačka s šátkem na hlavě byla představitelkou šíření politického islámu, tím může být saudskoarabská společnost vlastněná lidmi s fundamentalistickými názory, kteří budou prosazovat svůj vliv na naší společnost. Muslimové žijící v západní společnosti ještě docela nedávno představovali určitý nástroj pro liberalizaci a reformní hnutí v islámských zemích. Od přelomu století se však tento proces zastavuje a aktuálně se i obrací, což se dá třeba dobře demonstrovat na Turecku, které vzniklo jako sekulární stát a v jisté době byly veřejné okázalé náboženské projevy nežádoucí nebo i zakázané, což významně ovlivňovaly velké turecké komunity třeba v Německu.  Ženy odhazovaly hidžáby  a nezakryté vlasy se staly výrazem svobody.  Dnes je to spíše naopak a Turecko je minimálně v tomto ohledu rozdělené, což ukazují aktuální výsledky voleb.

Řekl bych, že toto je to velké téma a seriózně se jím zaobírat je určitě prospěšnější, než vymýšlet apokalyptické vize, jak nějaká muslimská síť kuje pikle, aby ovládla svět.  Ten svět, který čelí a teprve čelit bude zcela zásadním problémům v podobě klimatickým změn, katastrofálního stavu životního prostředí, přelidnění, nedostatku surovin a podobně, což postihne muslimy, stejně jako křesťany, stejně jako kohokoli jiného.  Vytváření kvazi institucí s kvazi odborníky, kteří poskytují světu kvazi osvětu, nepomáhá vůbec ničemu. Matením pojmů a vytváření stavu permanentního stavu všestranné nedůvěry, která ještě více rozděluje už tak rozdělený svět, je činnost škodlivá. Politický islám, stejně jako politický vliv jiných náboženství je cestou zpět, ale nechte si o tom vyprávět od samozvaných „expertů“. Tím v jistém smyslu deklaruji, že nemusíte věřit ani mně, byť se za žádného experta neprohlašuji, ale naslouchejte důvěryhodným odborníkům. Záměrně vám nebudu žádné doporučovat, není těžké je nalézt, chce to ovšem k tomu přistupovat s otevřenou myslí.  

Autor: Jiří Turner | pondělí 25.6.2018 12:30 | karma článku: 17,85 | přečteno: 2046x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 19,64 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...