Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaké máte pohlaví a jaký máte gender? Víte to?

Nebyl jsem to sice jenom já, kdo strhl lavinu polemik na toto téma, ale uznávám, že jsem na tom lavinovém svahu byl a hulákal. Možná je načase pokusit se odhrabat to, co pod lavinou zůstalo.

Přestože se již přede mnou ledaskdo smažil vnést do této problematiky jasno, nemohu si odpustit odprezentovat tento biologicko -psychiatrický pohled, a to zvláště proto, že jsem četl názory, které vnášejí do problému prostřednictvím nějakých subjektivních pocitů  spíše zmatky a nedorozumění. V článku se často opírám o rozbor a argumenty předního českého psychiatra Radkina Honzáka, který se dle mého soudu snaží srozumitelnou (a zábavnou) formou přinášet do společenské diskuse neutrální odborné pohledy, což je, myslím, ta správná cesta 

Pohlaví a gender

Pro to, co v češtině označujeme jako pohlaví, jsou v angličtině nejméně dva významné termíny: "gender" (používá se typicky ve vztahu k sociálním a kulturním spíše než biologickým rozdílům mezi mužem a ženou) a "sex" jakožto jedna ze dvou hlavních kategorií (samec-samice), do nichž dělíme lidi a mnohé další živé bytosti na základě jejich rozmnožovacích funkcí.

Tento důležitý rozdíl ale také vyjadřuje, že pohlavní diferenciace (odlišení, rozrůznění) probíhá na několika na sobě poměrně nezávislých úrovních: chromozomální pohlaví, tj., zda jedinec má chromozomy XX (žena), nebo XY (muž), gonadální pohlaví, tj., zda má varlata, nebo vaječníky, genitální pohlaví, tj., zda se u něj vyvine děloha a pochva, nebo penis, hypotalamické pohlaví, tj. organizace hormonální soustavy, která ovlivňuje pohlavní žlázy a orgány, a psychické pohlaví, jež se diferencuje u člověka patrně v druhé polovině nitroděložního života.

Lidská psýcha

Neuropsychické pohlaví je utvářeno mj. působením steroidů, takže když například těhotné matky užívají androgeny (mužské pohlavní hormony; třeba sportovkyně), jejich tělesně ženské ratolesti se pak namnoze chovají dosti mužsky, což se může projevit i v chlapáckých zálibách. Naopak nedostatek androgenů v kritickém období vede u genetických samečků k víceméně samičí organizaci mozku, včetně určité vlohy k hyposexualitě (nižší zájem o sex), bisexualitě nebo homosexualitě. Jak se však kdo cítí z hlediska subjektivně psychologického a kulturního, to je jiná věc a zde se v poslední době ustálilo několik desítek pojmů, které definují jemné odstíny v prožívané pohlavní identity.

Patří k nim trans-gender („přechýlení“), cis-gender (opak trans, tj. nepřechýlení), cross-dresser (dříve transvestit), „gender dysphoria“, což je vlastně nespokojenost se svou identitou, jež se dá s předpokládaným pohlavím uvádět do souladu třeba za pomoci hormonů nebo i chirurgicky. Jeden z „klíčů k určování pohlaví“ ve smyslu genderu uvádí 63 (!) pohlaví definovaných kombinacemi tělesných proporcí (Muž, Žena, Hermafrodit), osobnostních rysů (M, Ž, MŽ) a sexuální orientace (preference – M, Ž, MŽ). Takže třeba kombinace tělesně M, osobnostně MŽ a preferencí M je androgynní homosexuální muž. Androgynní zde znamená rovnocenné vyjádření mužských i ženských osobnostních rysů (MŽ).

Co považujeme za normu a co za poruchu, je do značné míry určeno společenským konsensem. Gender však z definice není porucha. Pokud jde o faktory, jež „gender“ určují, zdá se, že výchova, kulturní vlivy, móda a následováníhodné vzory se uplatňují pouze na ideové úrovni utváření rolí, jež bychom rádi hráli, zatímco tělesné pohlaví a sexuální orientace jsou biologicky určeny.

Zvířátka

Co z toho vyplývá? Jednak to, že lidi nelze posuzovat jako zvířátka. I když řada živočišných druhů (včetně některých obratlovců) je těžko pohlavně definovatelná, obecně jsou záležitosti pohlaví jasné. Nicméně lidská psychika je naprosto specifická a s ničím v přírodě nesrovnatelná. Proto je i nesmyslná argumentace, že něco je proti přírodě. Stejně nesmyslné je i tvrdit, že je něco proti božímu záměru, protože pokud Bůh něco stvořil, asi věděl, co dělá. Je-li něco proti něčemu, je to dáno společenskými normami té které společnosti, ničím jiným.

Společenské normy

A o ty normy právě jde. Je asi nutné respektovat normy zcela odlišných komunit, třeba přírodních národů (jejich zbytků), na druhou stranu asi nelze moc relativizovat normy demokratické středoevropské země v 21. století. Lidské bytosti by měly mít před tváří státu (a chcete-li i před tváří boží) stejná práva, byť si v řadě ohledů nemohou být zcela rovnocenné. Žena v mužském těle nemůže být zcela rovnocenná, co se dispozic týče, s ženou v  těle ženském. Může avšak a také musí být rovnocenná(ý) z hlediska svých práv. Je to prosté. Uplatňování takových práv pak není nejen ničím proti přírodě, nebo proti Bohu, ale ani proti společenským normám civilizované země. 

Rizika

Obecně bych řekl, že se rizika zrovnoprávnění různých genderových variant poněkud přeceňují.Třeba už léta probíhá názorový boj ohledně osvojování dětí homosexuálními páry. Bojovníci za "klasickou rodinu" v tom vidí její degradaci. Jiní spřádají prorocké vize o světě, kde budou homosexuálové nadřazeni heterosexuálům a podobně. Tyto "intelektuální " debaty se vedou ve světě, kde nejen miliony dětí trpí hladem, válkami a všestranně nedostatečnou péčí, ale i ve světě, jako je ten náš, kde jsou dětí týrány, zneužívány a jsou svědky zoufalých rodinných vztahů. Přehlížíme situaci tisíců dětí a řešíme etický problém osvojení dětí homosexuálními páry s četností v řádu desítek. Vedeme plamenné diskuse o tom, jak je možné, že si dva homosexuální hollywoodští herci nechali od náhradní matky odnosit potomka, a vedle u sousedů denně dvě děti přihlíží tomu, jak táta bije a ponižuje mámu. Myslím si, že pokud se tento svět "řítí do pekel" není to proto, že na světě existuje genderová pestrost, ale proto, že jsme sobečtí a nesnášenliví.

 

Autor: Jiří Turner | středa 9.1.2019 12:07 | karma článku: 25,95 | přečteno: 4471x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,65 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...