Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úspěchy reformního islámu

Benjamin Kuras alias Miroslav Kuraš  se vysmívá  snahám Muslimského reformního hnutí o nápravu islámu. Má je za podvodné a utopické.Není však spíše utopické předpokládat, že se pod tíhou argumentů zřeknou dvě miliardy lidí své víry?

Nebo má snad svět nějakou jinou variantu na řešení všech důsledků problematického stavu současného islámu? Panu Kurašovi, stejně jako mnoha jiným, mě nevyjímaje, tento stav vadí, což je jednak legitimní a jednak docela pochopitelné. Předpokládal bych tedy, že přivítá jakékoli snahy o nápravu. Opak je pravdou. 

Dovolím si citovat část deklarace Muslimského reformního hnutí:

„Stavíme se proti velmi reálné interpretaci islámu, která prosazuje násilí, společenské bezpráví a politizovaný Problém sedí v rodišti islámu, Mekce v Saúdské Arábii, odkud se tato interpretace rozšířila do světa v posledních čtyřech desetiletích a vytvořila militantní skupiny od Indonésie po dnešní krutý útok v San Bernardinu v Kalifornii. Musíme si víru vzít zpět. A musíme si ji vzít zpět s principy míru, sociální spravedlnosti, lidských práv, ženských práv a sekularizace vládnutí. Zastáváme islám respektující, soucitný a inkluzivní. Bojujeme o duši islámu a islámská obroda musí porazit ideologii islamismu čili politizovaného islámu usilujícího vytvářet islámské státy a islámský chalífát. Chceme návrat k progresivnímu duchu, s nímž se islám zrodil v 7. století a převést jej do století 21. Podporujeme Univerzální deklaraci lidských práv přijatou OSN v roce 1948.

Odmítáme výklad islámu vyzývající k násilí, sociální nespravedlnosti a politizovanému islámu. Tváří v tvář hrozbě terorismu, netolerance a sociální nespravedlnosti jsme zvážili, jak bychom mohli transformovat naše komunity na základě tří principů: míru, lidských práv a sekulárního uspořádání. Oznamuje proto založení mezinárodní iniciativy: Muslimského reformního hnutí. Máme statečné reformátory z celého světa, kteří sepsali naší Deklaraci muslimské reformy, živý dokument, který budeme nadále vytřibovat, jak bude naše cesta pokračovat. Zveme své spoluvěrce muslimy a sousedy, aby se k nám přidali.“

Je to samozřejmě pouze deklarace, ale pokud chce obecně někdo něco měnit a napravovat, asi je nutné, aby svůj záměr nějak deklaroval, a to už jen proto, aby bylo v budoucnu jasné, jestli se ony plány také naplňuje či nikoli. Zpochybňovat to ještě ve fázi deklarace je nejen hloupé, ale i úplně nesmyslné a zbytečné. Alternativním přístupem je totiž jen snaha postavení islámu mimo zákon a snaha o jeho zničení. To je rétorika sionistických fanatiků, kteří se stejně jako fanatici muslimští snaží zničit "konkurenční" náboženství, potažmo jeho nositele, ke kterým se pan pan Kuraš patrně po svém konvertování k judaismu hlásí.

Deklarace, jejíž část jsem citoval, byla rozeslána komunitám, které se v USA sdružují kolem jednotlivých mešit, stejně jako muslimským organizacím v Americe, v Evropě i v tradičních muslimských a islámských zemích. Realitou je, že následné reakce nebyly většinou pozitivní, a to ani v západním světě, natož ve světě islámu. O to ale více by mělo toto hnutí cítit podporu od demokraticky smýšlejících sil našeho světa, protože je to nabídnuté řešení i pro náš svět, který už nelze, ať se nám to líbí nebo ne, od světa islámského zcela oddělit.

Pan Kuraš zpochybňuje "progresivní duch, s nímž se islám zrodil v 7. století, který je třeba přenést do století 21", aniž by vzal v potaz, že křesťanství i judaismus pracují s ideami minimálně o sedm set let staršími, které prošly historickou selekcí, jež byla z mnoha důvodů islámu často odepřena, a o kterou se teď kdosi pokouší. Ve vzduchu se také jaksi vznáší otázka: jestli to tito lidé myslí vážně? (Pan Kuraš se v zásadě vyjadřuje, že tomu nevěří). Nabízí se však i otázky: proč by to někdo dělal, když by to vážně nemyslel? Proč by někdo riskoval život, kdyby nebyl přesvědčen o správnosti "své věci". Není to nadsázka, málokdo je na světě tak ohrožen jako představitelé reformního islámu a kritici islámu fundamentalistického. Vůdci takových hnutí se musí často v demokratických zemích skrývat před fanatiky vyslanými ortodoxními islámskými režimy i před zfanatizovanými jednotlivci bojujícími na vlastní pěst.

Benjamin Kuras má mnoho příznivců (mnohem více u nás, než ve světě, který mu poskytl jako utečenci azyl v roce 1968 a posléze i občanství (v Británii se prosadil spíše jako rozhlasový dramatik, než jako publicista). Nejsem si zcela jistý, kolik z nich domýšlí důsledky toho, co jim pan Kuraš káže. Nenávist plodí zase jenom nenávist, a ta nebyla, není ani nikdy nebude žádným řešením jakýchkoli problémů tohoto světa. Myslím si, že to ví i pan Kuráš, jenomže také dobře ví, že s nenávistí se znamenitě obchoduje. 

https://www.securitymagazin.cz/security/benjamin-kuras-uspech-reformniho-islamu-1404055716.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Kuras

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 16.1.2019 15:17 | karma článku: 17,35 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3512x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč