Vize 2021/2023: Premiér Bartoš, prezident Klaus nebo prezident Babiš premiér Zeman?

21. 01. 2019 12:04:39
Nebo to dopadne nějak úplně jinak? Těžko říci, ale ještě nedávno těžko uvěřitelné varianty dostávají zcela reálnou podobu. Nabízí se tzv. "ruský model" nebo se stane premiérem ten, koho ještě stále někdo považuje za squattera.

Piráti jsou aktuálně druhou nejúspěšnější politickou stranou a jejich preference stále rostou, proto není nijak divné, že uvažují o své účasti v příští vládě. Někteří lidé si však stále pod Piráty představují bandu feťáků, squatterů a jiných mladých asociálů, a to patrně fokusem normalizačních časů: Kdo má dlouhé vlasy (neřku-li dredy) a neholenou tvář, je lump. Slušní a seriózní lidé mají přeci dozadu sčesané krátké vlasy, vyholené krky a "kouty", případně přehazovačku přes skrývanou pleš. Hloupost takové představy je sice do nebe volající, ale možná někde v podvědomí si něco takového uchováváme...

V této souvislosti, když poněkud odbočím, si vzpomínám na první přímou prezidentskou volbu a kandidáta Vladimíra Franze, přezdívaného Avatar. Přiznám se, že se mi tehdy představa pokérovaného prezidenta moc nezamlouvala. Bohajeho, co bych dnes dal, za slušného, smířlivého, vzdělaného a evropsky orientovaného prezidenta! Mohl by mít, pro mě za mě, třeba kruhy v nose a špendlíky v uších.

Vraťme se ale k Pirátům, ti si stále ještě trochu pěstují buřičský vzhled i buřičské postoje, nicméně je to strana v jejímž vedení ( a si nejen ve vedení) stojí vzdělaní a slušně se prezentující lidé. Sám předseda, který by se mohl ucházet o premiérský post, je prezentován životopisem, který by mu aktuální premiér mohl jen závidět. Má na rozdíl od něho neposkvrněnou minulost, úspěchy na akademické půdě i jako IT manažer a žije podle všeho spořádaným životem.

Kdyby v příštích volbách do sněmovny zvítězila pravice (třeba by většinu získala ODS, Pirátii TOP 09, Starostové), což není nikterak nepravděpodobné, mohla by se taková varianta stát realitou. Problém by však nastat mohl, protože v té době bude stále prezidentem Miloš Zeman. Vůbec bych se nedivil, kdyby navzdory ústavním zvyklostem prodlužoval existenci vlády bez podpory až do konce svého mandátu, tedy téměř další dva roky.

Tímto se dostáváme k pozici příštího prezidenta. Kdyby si ANO se svými spojenci (KSČM, ČSSD, případně SPD) zachovalo většinu, a prezidenta udržely lékařské týmy nejen při životě, ale i při plném vědomí (neplést si to se svéprávností), mohl by nastat tzv. "ruský model". Prezident by si s premiérem pouze vyměnili funkce. Andrej Babiš by se jako "nadstranický" prezident zřekl členství v ANO (asi tak jako se zřekl Agrofertu) a čestným předsedou ANO by se stal Miloš Zeman.

Nabízí se pochopitelně i jiné komické varianty. Nedávno se ohledně prezidentské kandidatury nechal slyšet i Václav Klaus. Přijde mi hodně nepravděpodobné, že by si ho národ zvolil, ale kdo ví. Při druhé prezidentské volbě se mi zdálo zcela nepředstavitelné, že by z vůle občanů Miloš Zeman svůj prezidentský post obhájil, a dobře víme, jak to dopadlo. Tímto oslím můstkem jsem se dostal ke svým prognostickým schopnostem, které, jak je vidno, za moc nestojí. Přijde mi však zajímavé tyto prognostické úvahy spřádat, a to s cílem nedopustit, aby se historie opakovala popřípadě aby se k nám zkopírovaly praktiky našich "východních vzorů".

Autor: Jiří Turner | pondělí 21.1.2019 12:04 | karma článku: 17.74 | přečteno: 539x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.04 | Přečteno: 7335 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 486 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...