Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čí jsou děti a jak působí juvenilní justice?

Někde je akceptovatelné nechat malé děti tvrdě pracovat a provdávat nezletilé dívky se všemi důsledky takového počínání, jinde je trestným činem dítě seřezat vařečkou. Každá společnost má své specifické normy.

Dříve než se dostanu k meritu problému, pozastavím se opět nad podivným obratem, tentokrát nad pojmem „juvenilní justice“. Podotýkám, že to není žádný ustálený právní termín, který by, jak název evokuje, vyjadřoval ochranu práv dětí a mladistvých, porušování práv dětí a mladistvých, zločinnost dětí a mladistvých či snad dokonce nějaký typ justice provozovaný mladými lidmi.

Ani na webu nevyjadřují články s tímto výrazem jednu konkrétní problematiku. Tento pojem nalezneme nejčastěji v souvislosti se zneužíváním dětí, a to jak dospělými (rodiči, stejně jako cizími lidmi) tak i systémem (státem a různými organizacemi, státními i nestátními). Tímto se už blížím problematice, o které chci psát. Úvod bych tedy z dovolením uzavřel konstatováním, že příslušná problematika lze snadno popsat, a proto není nutné vytvářet různě zavádějící pojmy.

V názvu článku je vyřčena banální otázka: čí jsou děti? Možná by bylo lepší se zeptat: majetkem koho jsou? To proto, že na druhou otázku je snadná odpověď: Dítě není v našem chápání ničím majetkem, je to lidská bytost, která má svá práva, a stát i rodiče mají vůči ní řadu povinností. Určité povinnosti mají jistě i děti, ale to teď nechme být, a v tomto případě ponechme stranou i využívání a zneužívání dětí rodiči a dospělými obecně, i když se této problematiky ještě dotknu.

Tento článek je určitou reakcí na hojně probírané otázky, do jaké míry má stát zasahovat do života dítěte a do fungování rodiny, ve které vyrůstá, tedy do jaké míry je dítě státu. Je nezpochybnitelné, že stát má právo i povinnost dítě chránit, a to i před jeho rodiči a blízkými. Má k tomuto účelu zřízené instituce, které ale nebývají veřejností příliš pozitivně hodnoceny. Nemusel bych ani psát o „populárním“ norském Barnevernetu, i naše „sociálka“ je často přirovnávána k jezinkám, k čemuž s chutí přispívají investigativní novináři i filmoví tvůrci.

Negativní společenský náhled je zcela jistě zapříčiněn tím, že podvědomě cítíme, že stát nemá co zasahovat do rodiny, do výchovy dítěte a odebrání dětí rodičům je chápáno téměř jako zločin. Odebrání dětí rodičům je opravdu extrémní opatření, ke kterému by mělo dojít jen tehdy, je-li dítě ohroženo, a jsou-li vyčerpány všechny možnosti nápravy. Veřejnost však jen velmi těžko dokáže posoudit závažnost příslušné situace, a to i proto, že je vždy mnohem slyšitelnější hlas „poškozeného rodiče“. I rodič - zločinec se před veřejností hájí, protože  si nelze představit větší hanbu, než to, když vám stát odebere dítě, které je ohroženo na zdraví, na životě nebo je vystaveno takové psychické újmě, kterou již nelze akceptovat.

Je zcela mylnou představou, že tento hraniční akt může být u nás pouhou zvůlí nějakého úředníka. Je to poměrně složitý proces a okamžité dočasné odebrání dítěte je srovnatelné s „první pomocí“. Na druhou stranu je do jisté míry na subjektivním posouzení, co je ve vztahu rodičů k dítěti únosnou a privátní záležitostí, a co je již nutné řešit. Zmíněný norský Barnevernet si dle dostupných informací osobuje právo absolutně rozhodovat, co je a co není ve výchově dítěte správné, a co může být příčinou pro odebrání dítěte rodičům. Souvisí to nepochybně  s norskými zákony a obecným vztahem státu a občana v této zemi. Norský stát zabezpečuje svým občanům blahobyt, ale patrně se chová do jisté míry tak, že občané včetně dětí jsou jeho majetkem.

Když jsem si pročítal některé články na toto téma, dozvěděl jsem se, že je to důsledek levicové ideologie. Řekl bych, že to tak není. Z historie víme, že nejen komunistické, ale i fašistické režimy měly tendenci přebírat výchovu dětí. Obecně bych řekl, že to byla vždy výsada totalitních režimů. Z dávné historie se nám vybaví antická Sparta, kde stát odebíral chlapce  již v dětském věku a zcela zabezpečoval jejich výchovu. Starověké principy, jakkoli fascinující, je těžko převádět do současnosti, a ani středověkými praktikami se nelze asi transplantovat do našich podmínek. Na každý pád je to důsledek nějakých společenských poměrů a z nich vyplývajících norem. Pro nás jsou neakceptovatelné normy třeba z ortodoxních arabských zemí, pro Nory mohou být neakceptovatelné naše normy.

Je asi patrné, že určitou inspirací pro napsání tohoto článku se stala událost, kdy byl polský diplomat vyhoštěn z Norska kvůli své kritice Barnevernetu, který odebral děti polským občanům. Nemyslím si, že je jakkoli z dostupných zdrojů možné objektivně posoudit, jednala-li norská sociální služba oprávněně, respektive jednala-li v souladu s tamními normami či jednala-li i v souladu s polskými normami. S polskými normami ale patrně ne.

Je-li někde přípustné provdat nezletilou dívku se všemi důsledky takového aktu, jistě to neznamená, že bychom měli něco takového akceptovat u nás. Lidé takové kultury u nás žijící to musí plně respektovat. Je-li však někde trestným činem dítě seřezat vařečkou, nezbude našinci žijícímu v takové zemi, než tuto skutečnost zcela přijmout. Konečně každý má na výběr. Nikdo nenutí lidi ze zcela jinými společenskými normami  žít u nás a nikdo nenutí nás ani Poláky žít třeba ve zmíněném Norsku.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 24.1.2019 11:14 | karma článku: 13,86 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 26,75 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,06 | Přečteno: 872x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...