Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skandál! Česko možná poskytne azyl syrským sirotkům!

Europoslankyně chce u nás vychovávat válečné sirotky. Přivezla si z Řecka takový "Šojdrové seznam", ze kterého by měly být vhodné děti vybrány. Bude z toho mezi "uvědomělými" politiky i "vlastimilovnými" občany náramný poprask.  

Myslel jsem, že mě snad šálí zrak i sluch. Česká republika že má přijmout nezaopatřené děti z Blízkého východu? A že jich může být až čtyřicet? Paní europoslankyně Šojdrová sice toto „optimistické“ číslo korigovala na čtrnáct dětí, které se jeví jako jednoznačně vhodné, ale stejně, není celých čtrnáct sirotků pro nás trochu moc? Nezpůsobí to kritiku veřejnosti a přeliv voličů z ANO, z ČSSD i z KDU-ČSL k Okamurově SPD?

Původně jsem si myslel, že se chce o těch pár dětí postarat přímo paní Šojdrová. Plat eurokomisařky se všemi benefity a náhradami by jí rozhodně stačil i na těch původně navrhovaných padesát sirotků, a to z ohledem na to, z jak skromných poměrů asi děti pochází, v jakých poměrech aktuálně žijí. Byl to ale omyl. Z těch čtyřiceti jmen by vybírala Česká republika prostřednictvím několika ministerstev a řešily by to týmy odborníků v součinnosti s řeckými diplomaty.

Třeba někomu ani nepřijde absurdní, že v době, kdy v oblasti Blízkého východu žijí  v pro  nás nepředstavitelných podmínkách utečeneckých táborů (ale také mimo ně) statisíce opuštěných dětí, se rozhodne stát, jakým je Česká republika, vybrat po pečlivé lustraci čtrnáct (nebo třeba i dvacet čtyři) dětí a o ty se postarat. Možná, že někomu ani nepřijde divné, že kvůli tomu europoslankyně cestuje po Evropě, schází se s premiérem a ministrem vnitra (ti se potom patrně sejdou spolu a následně s experty na příslušnou problematiku) a jedná z řeckou vládou. Možná že si ani neuvědomujeme, že jenom cestovní náklady a náhrady paní Šojdrové by postačily na měsíce živobytí stovek dětí, o kterých je řeč.

Mně to přijde nejen absurdní, ale i trochu nechutné. Z migrantů a utečenců, z obětí válek a nepokojů, stejně jako z lidí, na které dopadla ekonomická či politická situace v příslušných částech světa se stal subjekt byznysu. Nemalá část politiků vytloukla a vytlouká politický kapitál z odporu k migrantům (ale také z nenávisti k etnikům a náboženstvím), pro jiné se stal zdrojem příjmu jejich tranzit do Evropy, jiní sbírají body pseudocharitou a pseudomumanitární pomocí. Různé politické elity států se podle nálad svých voličů prezentují jako bezbřezí humanisté nebo naopak radikální bojovníci proti multikulturní a multináboženské Evropě (případně Americe, což je obzvláště legrační).

Myslím si, že kdo chce opravdu pomoci, a může to být stát, organizace, stejně jako jednotlivec, tak sebere sebe a své prostředky a pomůže. Lze pomáhat přímo, ale úkolem politiků je spíše vytvářet určité podmínky, a to zvláště legislativní. Ti, co chtějí opravdu rovnou pomáhat nevedou nesmyslná jednání, neposkytují interwievy, nepořádá tiskové konference, ale jednají. Možnosti jsou. Jsou tací, a třeba jich ani není málo, ale málo toho o nich víme, protože to dělají z přesvědčení, a ne pro materiální či politický benefit. To, co dělají naši politici a náš stát jako takový, je spíše šaškárna. Přijímat migranty, a to ani v podobě malých dětí, politikové nechtějí, aby si neuškodili u svých voličů, ale aby o nich, o jejich politické straně či o nich samých nikdo nemohl říci, že se chovají nehumánně, tak činí různá humanitární gesta.

Postarat se o deset nebo dvacet válečných sirotků (a je asi docela jedno jestli jejich rodiče zahynuli, jsou internováni nebo někam zdrhli) je úkol pro jednoho movitějšího filantropa nebo pro malou charitativní organizaci, nikoli pro stát. Stát má tyto záležitosti řešit s nějakým jasným principiálním stanoviskem, má vytvářet ony podmínky. Má být systém pro přijetí objetí válek a humanitárních katastrof, stát má účelně pomáhat v zemích, kde se něco takového děje a má participovat na smysluplných projektech s ostatními státy, a to všechno v rozsahu, který odpovídá tomu, že jsme vyspělým evropským státem.

Nechtěl jsem paní europoslankyni Šojdrové ukřivdit, třeba chce upřímně pomáhat a naráží na politické, systémové i osobní překážky, které si nedokážu ani domyslet, a drží se principu, že lepší nějak pomoci desítkám dětí, než žádnému. Třeba se v ní mýlím. Každý lidský, tím spíše dětský život má svou cenu, a každá účelná pomoc má svůj smysl, ale úkolem politika je, jak bylo výše uvedeno, něco zcela jiného. Jsou to obecná řešení problémů, jejichž důsledkem jsou mimo jiné i děti umírající hlady a na banální nemoci v oblastech, kde „vymknuta ze svých kloubů doba šílí".

Autor: Jiří Turner | středa 13.2.2019 12:09 | karma článku: 37,76 | přečteno: 2320x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 859x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3499x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...