Čekali jsme vznik nové strany, dočkali jsme se kultivovanější kopie SPD

12. 06. 2019 11:14:52
Minulý týden jsem se ptal: Kdo se sklausne? Dnes je to jasné a již se také rýsuje, jak to sklausnutí může vypadat. Nečekal jsem, že se stanu voličem Trikolory, ale vnímal jsem její vznik pozitivně. Dnes jsem však docela rozpačitý.

Osobně nesdílím "euroskeptické" názory klausovců ("trojbarevní" zní divně a může to být zcela zavádějící), ale těšil jsem se, že se nositelem takovýchto postojů stane někdo kultivovanější, než je SPD, KSČM nebo také ANO, které obecně není euroskeptickou stranou, ale pokud si to volič žádá, euroskepticky se tvářit dovede (a v Bruselu se zase umí prezentovat eurohujersky), což se asi stalo. Těšil jsem se také, že právě SPD a ANO mohou být těmi stranami, kterým Trikolora vezme část voličů, což je též pravděpodobné, ale kladu si otázku, jestli nově vzniklý politický subjekt bude lepší než výše uvedené.

Moje avizovaná rozpačitost ani tak neplyne ze včerejšího odtajnění dalších zakládajících členů, jimiž jsou kromě dříve uvedených také zběhlá poslankyně za ODS Zuzana Majerová Zahradníková, ředitel společnosti Warex Antonín Fryč, starosta obce Jenštejn Norbert Hlaváček nebo právník Tomáš Grygar, ale z toho, že onu předpokládanou kultivovanost vzdělaných pravicových intelektuálů jsem při prezentaci hnutí poněkud postrádal. Nebude to asi tím, že by snad většina těchto lidí nebyla vzdělaná či pravicově smýšlející, ale asi proto, že se takový přístup patrně už nenosí. Naopak hitem jsou hesla a zkratky, které po vzoru bolševiků úspěšně používá právě ANO nebo SPD.

Možná jsem na to zbytečně alergický, možná bláhově hledám nějakou masarykovskou politickou noblesu v době, kdy takovému pojímání politiky již dávno odzvonilo. Nic s tím neudělám, ale tu lítost vyjádřit mohu. "Přišel čas vrátit tuto zemi lidem", zní jedno z hesel nebo jsem také slyšel: "přišel čas vzít si tuto zemi zpátky". Obojí evokuje názor, že tato země byla někým uloupena, a není těžké dešifrovat kým. Je fakt, že někdy mám také takový pocit, ale ten se nezakládá na tom, že tím zlodějen by byla Evropská unie, ale naopak mafie oligarchů, které skoupily národní bohatství a zprivatizovali si i politiku a ústavní funkce.

Konečně garant tohoto hnutí, Otec Klaus, je teoretikem i praktikem procesu, který na základě evidentně mylné představy o "neviditelné ruce trhu", která místo státu vše vyřeší, dopustil a dozoroval právě právě ono odcizení země jejím občanům. Tentýž Klaus má být i garantem zahraniční politiky Trikolory, což mě upřímně děsí. Je třeba připomenout, že Václav Klaus starší s lety dospěl k adoraci putinovského Ruska, komunistické Číny a v civilizovaném světě má renomé šaška, který se rozhodl zviditelňovat se popíráním vlivu civilizace na klimatické změny.

Mimořádně smutná mi pak přišla ta část prezentace hnutí, ve které se Syn Zakladatel pokoušel definovat ideologické pilíře Trikolory obhajobu tradiční rodiny, neafrických a nearabských evropských hodnot a neopomněl se vymezit proti hnutí Grety Thunbergové. Je zcela normální chápat tradiční rodinu jako tátu, mámu a děti, ale to není ničím, co by bylo nutné nějak hájit nebo prosazovat. Tak to prostě je, a je jen potřeba respektovat, že to tak vždy být nemusí. Je absurdní přijímat islámské nebo kmenové společenské normy, nikdo nás k tomu konečně nenutí, ale pokud jsou ty praktikovány v souladu s evropskými zákony a etickými normami, není důvod je nerespektovat. A zmiňovat při prezentaci nové politické strany Gretu Thunbergovou mi pak přijde společně s předchozími body jako něco, čemu říkám populistické kydy. To jsem od Klause při prezentaci hnutí opravdu nečekal.

Čekal jsem naopak, že se hnutí Trikolora chopí tradičních pravicových témat a právě jejich prostřednictvím bude tepat unijního molocha. Čekal jsem vyjádření podpory malým středním podnikatelům a naopak návrhy restrikcí vůči oligarchickému velkokapitálu, který válcuje naše podnikatelské prostředí. Čekal jsem návrhy nastolení procesu, který by vedl ke zjednodušení státní správy, odstranění zbytečných a nevymahatelných zákonů a vyhlášek a omezování byrokracie. Čekal jsem na pravicové definice vztahu občana a státu. Čekal jsem marně. Toto vše nahradily ony populistické plky, kterými se ohání kde kdo. Třeba na výše uvedené dojde, ale později a jaksi tajně, aby na to nepřišel potencionální prostoduchý volič Trikolory, který je zvyklý na program vyjádřený hesly: Stop migraci! Stop EU! Stop genderu! Silné a nezávislé Česko!

Autor: Jiří Turner | středa 12.6.2019 11:14 | karma článku: 26.28 | přečteno: 1159x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7336 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 494 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...