Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Socialismus s hmyzí tváří

Socialismus s lidskou tváří známe. Demokratizace komunismu se však příliš neosvědčila. Diktatura je efektivnější a v bezbřehém liberalismu je zas větší sranda. I příroda nám nabízí metodiku, škoda jen, že již nejsme její součástí.

Jsem přesvědčen, že žádné společenské, politické, sociologické či ekonomické principy   od přírody odkoukávat nelze. Člověk je sice biologicky determinován, ale společensky se již od přírodních procesů odpoutal, takže různá srovnání se zvířecími komunitami je třeba chápat spíše obrazně, i když…

Kdysi jsem moc chtěl studovat sociální hmyz. Studiem hmyzu se sice desítky let zabývám, ale ty vosy, včely, mravenci, termiti či všekazi mému intenzivnímu studiu stále poněkud unikají. Důvod je vcelku prostý: ze sběratelského hlediska jsou to co do druhové pestrosti u nás málo početné skupiny a technické možnosti reálného výzkumu byly před čtyřiceti lety prachbídné. Až dnes nám dávají moderní technologie neuvěřitelné možnosti, o čemž se lze přesvědčit třeba sledováním dokumentů na příslušných televizních kanálech.

Před zmíněnými čtyřiceti lety, kdy jsem s entomologií začínal, byla fotografie nějakého hmyzího druhu (části těla) pro determinaci prakticky nepoužitelná, používali se proto spíše kresby, a filmování miniaturních tvorů v jejich přirozeném prostředí byla naprostá sci-fi.  To jsem ale od toho, co by se dalo nazvat určitou paralelou života sociálního hmyzu a lidské společnosti, poněkud odbočil. Ve všelidové rovině popularizoval toto téma "nepřítel" všech entomologů Ondřej Sekora, autor Ferdy Mravence. Ač sám amatérský entomolog, nejenže tvrdošíjně kreslil všem zástupcům hmyzu čtyři nohy a různě je antropomorfizoval, ale zcela ignoroval to, co je na sociálním hmyzu naprosto fascinující.

Ve světě sociálního hmyzu je totiž jedinec zcela nepodstatný, není žádný Ferda ani žádný Pytlík, jsou jen tisíce a milióny Ferdů a Pytlíků. Jedinec nic netvoří a asi ani nic neprožívá, tím subjektem je totiž skupina (kolonie, mraveniště, termitiště, hnízdo, úl apod.), a to nejen obrazně. Evoluce těmto živočichům v podstatě odebrala individualitu a komplexní bytost utvořila ze skupiny. Jedinci jsou pak jakési orgány té „superbytosti“. Královna je rozmnožovací orgán, vojáci jsou obranný orgán, dělníci či dělnice jsou pracovní orgán atd. Příslušníci různých kast (takto polidštěně se specializované formy každého jednoho druhu sociálního hmyzu nazývají) mají pro svoji činnost také patřičnou podobu a dispozice (také indispozice, třeba absenci pohlavních orgánů). Organizace kolonie pak připomíná biologický proces nějakého jedince vyššího živočišného druhu, třeba nějakého savce.

Možná tušíte, kam tím přirovnáním mířím. Ač to asi nemá s biologickou podstatou sociálního hmyzu a člověka asi nic společného, ideologie komunismu a do jisté míry i socialismu se také soustřeďuje na potlačení významu jedince. Onou společenskou jednotkou se stává kolektiv, jenž má být svými členy živen bez ohledu na jejich osobní zájmy. Jedincům mají být zabezpečeny jejich základní potřeby, ale nic víc. Ten, kdo se liší, ten, kdo se chce osamostatnit a seberealizovat, je pro kolektiv nebezpečný, a má být zpacifikován, nebo přímo odstraněn. S trochou nadsázky mají mít dělníci velké ruce a malé hlavy (jak vidíme na budovatelských sousoších), rolníci dispozice pro zemědělské práce a pracující inteligenti velké hlavy a brýle.

V jiném ohledu se určitou bytostí stává dav. Je psychology vcelku seriózně zdokumentováno, jak se za určitých okolností začne v nějaké excitované skupině vytrácet osobnost jednotlivých lidí a nastupuje jakési kolektivní vědomí. „Správně“ nabuzený a často i zmanipulovaný dav je pak schopen činů, které by žádný jeden jeho příslušník nikdy neudělal. Psychologie davu studoval již před více jak sto lety francouzský vědec Gustav Le Bon a takto nazvaná kniha ho také proslavila. Le Bon byl teoretik, ale netrvalo dlouho a jeho poznatků využili mnozí praktikové, jako Lenin, Hitler, Mussolini, Stalin, Mao a mnozí jiní. Není asi náhoda, že psychologie davu a kolektivismus ideologií, jakými jsou komunismus, fašismus či nacismus, se spolu často potkávají.

Aniž bych chtěl cokoli striktně hodnotit, je opakem ideologického kolektivismu různých nadřazených ideologických směrů (komunismu, fašismu či socialismu) individualismus, který je logicky více spjat humanismem (to není sprosté slovo) a také liberalismem. Můžeme mít spoustu výhrad k režimům i společnosti západních demokracií, ale jedno se jim upřít nedá. Středobodem všeho je člověk jako jedinec. To jistě komplikuje mnohé, protože se mnohem hůře organizuje činnost mraveniště, ve kterém každý jeden mravenec myslí více na sebe a své blízké mravence než na celou kolonii. Je tak skoro paradoxem, že se taková společnost dostala dál než společnost, kde platí kolektivní zákony mraveniště.

Jinou pointu, než tu z předešlé věty už toto zamyšlení asi nedostane. Studium přírody může být do jisté míry i inspirací pro studia společenská (obráceně to asi nefunguje), ale protože se člověk od mnohých přírodních principů nevratně odpoutal, je to spíše otázka určité symboliky. Socialismus s hmyzí tváří je bezpochyby fungující systém, socialismus (tím spíše komunismus) s lidskou tváří zůstane asi jen utopickou teorií.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 18.7.2019 11:15 | karma článku: 13,24 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 20,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,95 | Přečteno: 867x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3537x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...