Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Toto není apokalypsa podle svaté Grety

Je to Zpráva o dopadech globálního oteplování na život na Zemi, ve které se předvídají kataklyzmatické povětrnostní jevy, požáry, neobyvatelnost mnohých regionů, snížení životní úrovně, obrovské migrační vlny i nepokoje a války. 

V jednom z minulých článků jsem se podivoval nad tím, kolik lidí a s jakým nadšením řeší osobnostní charakteristiku, názory a aktivity ekologických a klimatických aktivistů, aktuálně asi nejvíce Grety Thunbergové, a jak málo z nich se věnují reálným problémům naší planety, které již existují a hlavně které nás čekají. Abych nebyl ten, kdo jen zbytečně řeší ty, co něco zcela zbytečného řeší, předkládám určitou vizi, která není dílem nějakých pomatených bojovníků, ale naopak seriózních a zdrženlivých odborníků. Jelikož je to vize, neznamená to, že v danou dobu v budoucnosti přesně takový stav nastane. Jelikož to však má být i varování, je to spíše popis toho horšího scénáře. To však neznamená, že to nakonec nemůže být i optimistický předpoklad blížící se apokalypsy.

Dopady globálního oteplování pociťujeme už nyní a je docela jedno, jestli je to proces způsobený pouze lidskou civilizací nebo tomu lidská činnost pouze přispívá. Na každý pád je jisté, že lidstvo může proces oteplování zpomalit, a to zcela zásadně. Bude to nutnost, protože se zvyšující teplotou se budou dopady stále zhoršovat. Některé spolu totiž úzce souvisí. Narůstající sucho a zvyšující se teplota například v některých regionech zvýší počet požárů, zatímco jiná místa ohrozí stoupající hladina oceánů v kombinaci s častějšími povodněmi. Obojího jsme aktuálně svědky, přičemž budoucí stav se může od současného dramaticky lišit, a to právě podle toho, zda se nám podaří oteplování zmírnit.

Jelikož se Pařížská dohoda ukazuje jako populistická šaškárna, nenastane od roku 2020 žádné snížení emisí oxidu uhličitého, k níž se státy zavázaly. V následujících letech se sice některé jednotlivé země produkci oxidu uhličitého snížit pokusí, tato snaha však kvůli ignoraci problému zásadními producenty nebude příliš úspěšná. Skleníkový efekt se zhorší, ale extrémní výkyvy počasí dopadnou spíše na neobydlené oblasti, takže to nevzbudí mnoho pozornosti. Některá města častěji potrápí vedra a v Alpách, Skalistých horách a Andách ubude sníh.

V roce 2030 dosáhne nárůst oteplení hodnoty 1,5 stupně. Jelikož nenastanou žádná globální opatření, některá pobřeží zasáhnou přírodní katastrofy spojené se silnými tropickými bouřemi. Subsaharská Afrika, Střední Asie, Severní a Jižní Amerika a Austrálie se budou dále vysušovat, budou se množit požáry i kalamity způsobené škůdci. V postižených oblastech se sníží produkce potravin, nastane ještě větší nedostatek pitné i zavlažovací vody, což v zaostalých zemích vyvolá vlnu migrace, ve vyspělých zemích spíše jen počátek určitého diskonfortu. Bude se prohlubovat kataklyzmatický charakter počasí. Tak jak budou někde výraznější sucha, budou jinde silnější bouře, monzunové deště a s nimi související katastrofální záplavy.

Ve třicátých letech 21. století se nárůst oteplení přiblíží ke 2 stupňům. Všechny kontinenty budou sužovat vlny veder. V tropických oblastech a asijských velkoměstech budou mít vedra smrtící efekt, a to zejména na ty nejchudší, kteří nemají prostředky se následkům extrémních teplot bránit. Sucho se rozšíří ze Středomoří, Střední Ameriky, Amazonie a jižní Austrálie do všech sousedních oblastí. V jihovýchodní Asii se budou stále stupňovat přívalové monzunové deště spojené se silnými záplavami. Mnoho ekosystémů zcela zanikne, například korálové útesy, mokřady a řada lesů napříč planetou. Amazonie bude čelit historickému suchu, které bude dále umocňováno kácením deštného pralesa. Po celé planetě budeme čelit katastrofálním požárům. Budou častější hurikány, a to nejen v tradičních oblastech Střední Ameriky, stejně jako tajfuny v jihovýchodní Asii.

Roky trvající sucha způsobí neúrodu obilí ve východní Evropě, Rusku a na Velkých pláních v USA. Cena potravin stoupne a s tím také počet lidí, kteří nebudou mít dost peněz na jídlo. Rozšíří se chudoba a nedostatek jídla v některých částech světa a klesne doba dožití. Tím pádem narostou nepokoje a dají se očekávat migrační vlny dosud zcela nepoznaných rozměrů. Nejhůře postižené země se stanou politicky nestabilní, protože státy přestanou plnit svoje základní funkce. V této oblasti počnou problémy i ve vyspělých státech euroatlantické civilizace.

Země produkující největší množství oxidu uhličitého se pokusí rychle prosadit plán na výsadbu stromů, které by oxid uhličitý z atmosféry zachytily. Teprve v tuto chvíli nastoupí obrovské investice do obnovitelných zdrojů, to ovšem již bude pozdě a tento proces bude probíhat nekoordinovaně, protože míra postižení se bude v různých oblastech a v různých zemích diametrálně lišit. Počnou se rozpadat mezinárodní struktury protože každý stát se začne zajímat hlavně o své vlastní zájmy. Vzrostou ceny energií, protože se zvýší poptávka a bude chybět infrastruktura k novým zdrojům. Tudíž přijdou i rozsáhlé výpadky elektřiny. Globální i lokální oteplování poroste stále rychlejším tempem, zatímco mezinárodní debaty o řešení krize začnou teprve teď mír seriózní charakter.

Do roku 2100 přes veškeré snahy vzroste míra oteplení minimálně o 3 stupně a dál bude stoupat. Produkce oxidu uhličitého se sníží, ale tím se proces oteplení nezastaví. Svět tak jak ho známe zmizí, všude klesne životní úroveň, někde únosně jinde zcela dramaticky. Svět bude zásadním způsobem rozdělen, některé oblasti se stanou neobyvatelnými, budou problémy s vodou, dramaticky klesne úrodnost, zcela se změní struktura ubývajících lesů, oceány budou téměř bez života, což opět přispěje k chudobě a hladu v mnohých oblastech. To vše vyvolá katastrofální migrace a válečné konflikty. Mnoho ekosystémů bude nenávratně poškozeno, mnoho živočišných a rostlinných druhů vyhyne, lesy poničí rozsáhlé požáry. Led na pólech bude odtávat stále rychleji, takže některé ostrovní a pobřežní národy budou kvůli zvýšené hladině oceánů hledat útočiště u jinde. Ekonomické ztráty způsobené klimatickými dopady, politickou nestabilitou a zničenými ekosystémy, budou drtivé.

Toto je výtah ze Zprávy o dopadech globálního oteplování na život na Zemi, kterou představili vědci 8. srpna v Ženevě v rámci Mezivládního panelu pro klimatickou změnu. Dosavadní oteplení o jeden stupeň Celsia oproti době před průmyslovou revolucí má podle odborníků mnoho negativních dopadů už dnes. Klíčové podle nich bude, zda se nám v průběhu příštích let podaří udržet oteplování na hranici 1,5 stupně, jak k tomu vyzývá Pařížská dohoda z roku 2015.

Je jistě zbytečné šířit paniku apokalyptickými scénáři, které předpovídají úplný kolaps planety do deseti či dvaceti let, ale je krajně nezodpovědné, a to se netýká jen politických garnitur, ale každého z nás, ignorovat zcela reálná rizika a bláhově se utěšovat, že nás jen straší nějací pomatení aktivisté nebo podobně pomatení vědátoři. Konečně, jak už bylo uvedeno, již dnes jsme svědky různých změn i kalamit. Možná ne všechny jsou důsledky globálního oteplování, ovšem naopak globální oteplování není jedinou globální hrozbou. Problémem je přelidnění, problémem je dohledné vyčerpání fosilních paliv, problémem je politická nestabilita v mnohých oblastech, stejně jako bipolární rozdělení světa, které vede k absurdním investicím do zbrojení, místo toho a by se příslušné prostředky investovaly do opatření, která mohou lidstvo zachránit.

Autor: Jiří Turner | pondělí 19.8.2019 12:14 | karma článku: 15,54 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,07 | Přečteno: 819x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,14 | Přečteno: 3347x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,18 | Přečteno: 5061x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8112x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 412x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10869x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7407x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5307x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12448x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 809x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3285x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3626x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,78 | Přečteno: 759x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3123x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3383x | Diskuse| Společnost