Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trikolora – alternativa pro voliče SPD s maturitou?

I takto je na sociálních sítích nazýváno hnutí Václava Klause, a nedá se říci, že by to v některých ohledech nebylo trefné. Strana chce v nově představeném programu stále něco chránit a něco někam vracet. Ovšem jakými prostředky?

Schválně používám pro Trikoloru výraz „hnutí“ i „strana“. Hnutím zakladatelé tento spolek nazývají a stranou reálně je. Aktuálně v tom sice většina lidí nespatřuje žádný rozdíl, ale kdybych měl být důsledný, tak bych měl předpokládat, že jako hnutí nevznikla Trikolora za účelem vstupu do politiky, ale pouze jako společenství občanů, kteří se sdružili kolem nějakého problému, který hodlají řešit. Tomu zmíněný program neodpovídá, naopak jsou z něho jasně patrné politické ambice, protože tento program se nadá naplňovat jinak než skrze politiku. V tomto smyslu pak působí docela komicky obrat „členské příspěvky registrovaných příznivců“. Ptám se tedy: Proč mlžit hned od začátku?

Podívám-li se na program jako na celek, napadne mě jeden společný rys většiny bodů: Vágně a populisticky formulovaný problém a radikální řešení. Podpora rodiny – matky povinně 3 roky státem placené mateřské!  Kvalitní vzdělání – na střední školu jen ti, co na to mají! Narovnání rovných příležitostí – žádné dotace! A tak dále a tak podobně. Přitom asi není nic špatného na tom, že má stát umožnit tři roky placené mateřské dovolené, ale proč to uzákonit jako povinnost? Studovat jistě mají jen ti, co studovat chtějí a mají proto předpoklady, ale problémem je určení míry předpokladů na studium určité školy a nastavení kritérií studia a závěrečných zkoušek. Dotace jsou mnohdy zlo, ale mnohdy i naprostá nezbytnost. Vytvořit zemi bez dotací, znamená vytvořit svět bez dotací. A to je opravdu nemalá ambice.

Trikolora chce chránit občany, chránit rodinu, chránit zdravý „selský“ rozum, což je asi jako politická deklarace normální, ale pokud se podíváme na program podrobněji, může být otázkou, kdo o takovou ochranu stojí, respektive, kdo nebo co je něčím ohroženo. Osobně má mám pocit, že mě ze všeho nejvíce obtěžuje to, že mě pořád a všude chce někdo chránit. Ochranu rodiny si pak „klausovci“ představují jako diskriminaci toho, co za rodinu nepovažují.  A co je to ten zdravý selský rozum, o tom se dá diskutovat do nekonečna. Nechci hodnotit ochranu v oblasti ekonomiky, tedy fušovat do oblasti, za kterou u Trikolory zodpovídá „kolegyně“ Šichtařová a pan Ševčík, ale musím konstatovat, že využití tohoto expertního tandemu mi nepřijde nikterak náhodné.  Ochrana ekonomiky, respektive jejích subjektů prostřednictvím zrušení dotací jistě může fungovat, ale v tom smyslu, pokud nebudou dotováni ti, co dotace nepotřebují na úkor těch, kteří je smysluplně využijí. O tom v programu ale nic není. Naopak s plošným rušením dotačního systému by byli v prvé řadě poškozeni ti, kteří suplují za stát činnost, kterou se stát zabývat nehodlá.

Mám z tohoto hnutí-strany takové smíšené pocity. (Teď si vzpomínám, že podobné pocity sem měl v době, kdy se počalo etablovat ANO.) Nemohu se zbavit dojmu, že je na Trikoloře příliš vidět ona enormní snaha uspět, což je podporováno určitou radikálností a kontroverzností, které mohou být v jistém momentu již za hranou toho, co je pro samotné představitelé hnutí v souladu s jejich názory a postoji. Jinými slovy mi připadá nedůvěryhodné, že by rozumní a vzdělaní lidé skutečně chtěli takto výše uvedené prosazovat. Daleko více mi to připadá jako kalkul, snaha vyplnit prostor mezi pravicovou stranou, radikálním populistickou stranou a pouze populistickou stranou s ingrediencí sociálního cítění a onoho „selského rozumu“.

Možná, že je to dobrý kalkul. Možná, že se v případě úspěchu Trikolora trochu „odpopulizuje“ a bude serióznější stranou, než je SPD, racionálnější a pluralitnější stranou než ANO a méně dogmatickou stranou, než je ODS. Možná. Daleko pravděpodobnější mi však s ohledem na to, jak aktuálně český volič volí, přijde, že úspěšný model žádná strana neopustí, což může vést k tomu, že zde do vysoké politiky zasáhne jen ona "alternativa pro voliče SPD s maturitou".

https://www.volimtrikoloru.cz/

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 5.9.2019 14:00 | karma článku: 24,06 | přečteno: 1247x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 19,64 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 934x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...