Budeme mít certifikované čaroděje?

13. 09. 2019 17:45:48
Připravuje se zákon, podle kterého bude léčitelství službou, ke které bude třeba oprávnění. Budou se vykazovat i příjmy a evidovat pacienti. Ani v Harry Potterovi přeci nesměli kouzelníci čarovat bez složení zkoušek v Bradavicích.

Jakkoli je pochopitelná a chvályhodná snaha Ministerstva zdravotnictví ochraňovat pacienty léčitelů i danit jejich příjem prostřednictvím EET, je zcela patrný naprostý lapsus takovéhoto systémového opatření. Základním problémem je to, že se léčitelství institucionalizuje a tím pádem se mu de facto přiznává charakter medicíny.

Než je dovoleno lékaři léčit, musí úspěšně ukončit šestileté studium na lékařské fakultě, musí složit atestaci a projít celým spektrem dalších úkonů a prodělat patřičnou praxi. To z něho samo o sobě ještě nečiní zcela kvalifikovaného lékaře, takže je mladý lékař dále pod kontrolou svých nadřízených a vlastně celý život se učí a vzdělává. Připusťme na chvíli, že léčitel se s paranormálními schopnostmi narodí, respektive je o nich sám přesvědčen a přesvědčí i své potencionální pacienty. Kdo a na základě čeho mu však jeho schopnosti potvrdí, když podstata léčebných metod je z hlediska vědy často neexistující? Nějaký Albus Brumbál?

Bude léčitel, který chce léčit pomocí psychokineze, pro získání certifikátu názorně přesvědčovat nějakou komisi (předpokládám složenou z lékařů, fyziologů a fyziků), že psychokineze existuje? To bude mít tedy dost těžké, protože se to dosud nikomu nepovedlo. Bude někdo dokládat, že příslušná bylina sebraná o půlnoci za úplňku má jiné léčebné vlastnosti než ta utržená jiný den? Budou se oprávnění vydávat dodatečně podle toho, kolika léčitelovým pacientům se zlepší zdravotní stav a kolik jich umře? A jak se bude dokladovat, že se to stalo právě zásluhou nebo vinou léčitele? Budou se stejnou metodikou později vydávat povolení i astrologům, kartářkám a věštkyním?

Záměrně jsem použil ony kontroverznější příklady. To, co se obecně nazývá alternativní medicínou, z části není žádnou alternativou a z části to není žádná medicína. Léčivé rostliny zcela jasně existují, někdo má sice tendenci jejich účinnost trochu přeceňovat, ale nelze naopak nijak podceňovat faktor placeba. „Léčitelství“ v podobě psychoterapie nesporně existuje a léčitelem může být prakticky každý, a to jak sám sobě, tak i jiným. Existují psychosomatické potíže a terapeutem se může stát i ten, kdo půjdu s kamarádem na pivo a nechám ho „vykecat“. Terapií mohou být vlídná slova babičky u hrnku s čajem z meduňky.

Lze se živit sběrem bylin, jsou k tomu třeba zkoušky, stejně jako je tomu pro komerční sběr hub. Těžko mi může někdo zabránit v tom, abych je někomu (stejně jako ty houby) nedal a on mi za to z vděčnosti neposkytl nějakou náhradu mých nákladů a času. Pokud někoho otrávím, tak stejně jako v případě hub budu obžalován a souzen. Nic, co by se muselo systémově řešit. Různá cvičení, včetně těch tzv. alternativních provozují fyzioterapeuti, kteří musí být certifikováni již mnoho let. Otevření si praxe v podobě ordinace amatérem musí být logicky nezákonné, protože to nemůže udělat jen tak ani lékař, proto to zákon nemůže povolit. Ostatní alternativní léčebné metody, které někdy mají problematickou podstatu, ale mají určité výsledky, jako je třeba akupunktura nebo homeopatie, musí provozovat pouze lékaři nebo v případě různých podob psychoterapie vystudovaní psychologové. I to už existuje.

Nikde nevidím prostor pro nějakou skupinu šamanů a kouzelnic. Jsou to dle mého soudu z části podvodníci, kteří zneužívají malověrnosti lidí a jejich nějakým způsobem získanou nedůvěru v klasickou medicínu, z další části pomatenci, kteří tomu, co dělají, reálně věří, a nakonec zdatní psychologové. Ti posledně jmenovaní, kteří svoji praxi provozují bez vzdělání a registrace, by to měli i nadále činit jako přátelskou pomoc jen s nějakou tou dobrovolnou odměnou. Ti první jmenovaní to asi mohou dělat také a je jen na jejich potenciálních pacientech, jak se s nimi domluví a jakou důvěru jim dají. Pokud pacienti kvůli alternativní léčbě zanedbají tu standardní, je to jejich volba a jen jejich vina, pokud se jim zhorší zdravotní stav nebo předčasně zemřou. A pokud je zásah léčitele reálně a prokazatelně poškodí, způsobí jim zranění nebo otravu, může za to být stíhán jako kdokoli jiný.

Četl jsem různé úvahy lékařů i nelékařů, kde se fenomén léčitelství vzal, a co zapříčinilo jeho současný rozkvět. Může to v mnohých případech být zapříčiněné špatnou zkušeností s lékařem i s lékařským zařízením, a to i přesto, že je naše zdravotnictví na dobré úrovni a obecně se stále zlepšuje. Může to být i jakousi poslední nadějí, když už všechno selže. To je z hlediska nemocného a jeho blízkých lidsky pochopitelné a z hlediska léčitele eticky velmi problematické. Obecně však fenomén léčitelství a alternativního vnímání nejen medicíny souvisí s dobou, která, ač založena na exaktním vědeckém poznání a determinování světa, paradoxně (nebo možná právě proto) nutí některé lidi věřit věcem, které byly už před více jak sto lety pro vzdělané lidi zcela nepřijatelné, a tak to zůstalo dodnes.

Věda nemá mnoho možností, jak se k tomu postavit. V určitých případech může a má projevit pokoru prostřednictvím jakýchsi pootevřených vrátek a zcela oprávněně připustit, že jsou i jiné možnosti než jen ty, které se nabízejí, ale nemůže popírat sebe sama. Proti osočení, že oficiální zdravotnictví je pouze vyjádřením loby farmaceutických firem, se ale prakticky nedá bránit. Nakousl jsem téma pavědeckých oborů, jako je astrologie, numerologie, telekineze, psychokineze, reiki a podobně, které všechny staví na nedokazatelných (dosud ničím nedokázaných) silách a vztazích, které jsou v mnoha ohledech zdrojem léčitelství. Myslím si ale, že tím opravdovým zdrojem je lidský mozek, který je do jisté míry schopen ovlivňovat tělo. Jeho správná stimulace může být velmi účinná, což myslím otevírá mnohé možnosti i klasické medicíně, která i tímto způsobem může v zájmu pacientů porazit medicínu alternativní. Snahy o „zrovnoprávnění“ medicíny s jejími různými alternativními podobami jsou však dle mého soudu zcela slepou a do jisté míry i nebezpečnou cestou. Na to by měli pomyslet odborníci jak na Ministerstvu, tak i v Parlamentu, až budou příslušný zákon projednávat.

Autor: Jiří Turner | pátek 13.9.2019 17:45 | karma článku: 13.37 | přečteno: 319x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10643 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...