Pojďme si tady odhlasovat, že příští rok nepojedeme do Turecka na dovolenou!

16. 10. 2019 10:43:57
Tím jistě zasadíme tureckému režimu tvrdou ránu, která bude mít za následek ukončení invaze proti Kurdům. Takový charakter a sílu mají opatření, která zatím navrhují světové mocnosti, nadnárodní organizace a také náš Parlament.

„Odsuzujeme turecký útok na území jiného státu a na základě toho dočasně pozastavujeme dodávky zbraní pro Turecko,“ až takhle drsně se rozšoupli naši poslanci a naše vláda. Nejsou ovšem žádnou výjimkou, podobné plané deklarace a absurdní opatření navrhly i jiné parlamenty, jiné vlády i EU. Amerika ústy Donalda Trumpa vede zatím jen silácké řeči, přestože v době, kdy USA mohly něco zásadního udělat, hrály roli mrtvého brouka. Podobně se chovají i Rusové, kteří stejně jako Američané jen dokola opakují, že k tomu nedali Turecku svolení. Asi se jich Erdogan nezeptal a stačilo mu to, že mu to nikdo nezakázal.

O úmyslech Turecka pochopitelně musely USA, NATO, stejně jako Rusko předem vědět týdny, možná měsíce. Patrně však nezazněla žádná ultimáta a žádné významné hrozby. Naopak se opět naplno uplatnila taktika vyčkávání, co na to veřejné mínění, a jak se tato záležitost bude hodit do různých mocenských her. Jelikož se nyní ukazuje, že veřejné mínění prakticky v celém civilizovaném světě agresi Turecka odsuzuje, počínají se všichni politici předhánět ve velkohubých prohlášeních. Už je ovšem pozdě, operace turecké armády pokračuje a nezastaví ji nějaké sankce na „vývoz ořechů a dovoz ledniček“. Moderních zbraní má turecká armáda evidentně dost a zákaz jejich prodeje Turecku má být součást následných opatření až poté, co se tento zásadní problém vyřeší.

Na tomto příkladu lze nejen sledovat populismus politických reprezentací mnohých zemí vyjadřovaný opatrností, aby si to politici u někoho náhodou nerozházeli, ale také neakceschopnost nadnárodních struktur. EU na základě svých komplikovaných a „totálně“ demokratických procedur v takovýchto případech zcela selhává a OSN se již dlouhodobě ukazuje jako zbytečná organizace, která pokud se vůbec na něčem díky možnosti veta ze strany světových mocností dohodne, nemá prostředky, jak svá usnesení razantně vymáhat.

A tak mezitím, co se jedná a žvaní, umírají lidé, tisíce rodin utíká ze svých domovů a Kurdové, kteří oprávněně očekávali respekt ze strany spojenců, po boku kterých se zásadně zasloužili o porážku ISIL, hledají spojence jinde. Už poněkolikáté si také prožívají deziluzi o "demokratickém a spravedlivém Západu", který jim již na počátku 20. století sliboval vlastní stát a pak nečinně sledoval ligvicidu a v některých případech téměř genocidu ze strany Turecka. Toho Turecka, které dlouho Evropa milovala a které považovala téměř za svou součást, ale které do Evropy evidentně nepatří.

Je možné, že pasivitu evropských států a EU způsobuje i prohlášení tureckého prezidenta Erdogana, který vyhrožuje, že vpustí do Evropy miliony uprchlíků a také nově deklaruje, že invaze na kurdské příhraniční oblasti v Sýrii slouží k tomu, aby pro ony uprchlíky zajistil bezpečná území. V tomto ohledu se domnívám, že se Evropa nesmí nechat vydírat a razantně migrační problémy řešit sama na územích, odkud běženci odchází. Bezpečnou zónu pro uprchlíky mohla EU vyjednat se syrským či iráckým režimem sama a sama se také podílet na jejím vytvoření a zabezpečení. Prohlášení o humanitárních důvodech vojenské operace jsou pak naprosto směšná.

Působí zcela absurdně, jak se až nyní EU i USA jakoby diví, co je Turecko za spojence a členskou zemi NATO, když vůbec nerespektuje z toho plynoucí politiku a dělá si jen svou vlastní, která vyhovuje jenom tureckému režimu. Jak jsem již uvedl, již před několika týdny měla zaznít taková ultimáta a takové hrozby, které by turecký režim nemohl ignorovat, a pokud ano, tak neměli být z příhraničních území Sýrie američtí vojáci staženi, ale naopak mělo být toto území obsazeno speciálními jednotkami spojeneckých armád. V této souvislosti se tak nabízí otázka, k čemu jinému takové jednotky máme a proč dávají státy NATO 2% HDP na zbrojení?

Autor: Jiří Turner | středa 16.10.2019 10:43 | karma článku: 41.92 | přečteno: 6613x

Další články blogera

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 30.25 | Přečteno: 5112 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.00 | Přečteno: 7243 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.60 | Přečteno: 5205 | Diskuse

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 12319 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 17.23 | Přečteno: 205 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.38 | Přečteno: 495 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 228 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 30.25 | Přečteno: 5188 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 232 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...